Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Uçtan Uca Muamma

Uçtan Uca Muamma

Cep telefonlarımıza gelen whatsApp tarafından sözleşme değişikliğine gidileceğine ilişkin bir uyarı ile irkildik. Sözleşmedeki “Gizlilik İlkesi” gereğince onay vermemiz halinde verilerimizin facebook ve bağlı şirketleri ile paylaşılacağı, onay vermememiz halinde ise bu uygulamayı 8 Şubat 2021tarihinden sonra kullanamayacağımızı öğrendik. Avrupa Birliği ve ABD dışındaki hiçbir ülke data konusunda artık korunamayacak.

Bu gizlilik ve kişisel veri konuları 2019 yılından beri bağıra bağıra geliyordu. Son nokta 85 milyon takipçili Trump’un hesabının kapatılması ile zirve yaptı.

2014 yılında Cambridge Üniversitesi Profesörü Aleksandr Kogan tarafından ABD seçmeni hakkında ayrıntılı psikolojik profil çıkarmayı amaçlayan bir anket uygulaması geliştirildi ve bu uygulama o dönemde geliştirilen çoğu uygulama ve oyunun yaptığı gibi facebook bilgilerinize erişim izni istiyordu ve bunu yaparken sadece sizin bilgilerinizi değil arkadaşlarınızın bilgilerini de sizin aracılığınızla topluyordu.

Cambridge Analytica ile çalışmış olan Christopher Wylie tarafından paylaşılan bilgiye göre 270.000 kişinin katıldığı bu uygulama, arkadaş bilgilerini de toplayarak yaklaşık 50 milyon kişilik devasa bir kullanıcı bilgisi topladı ve bu uygulama tarafından toplanan tüm veriler Cambridge Analytica'ya satıldı.

Profil detaylarına sahip olduğu 50 milyon kişilik potansiyel seçmen datasını kendi elindeki verilerle birleştiren Cambridge Analytica, o dönemden itibaren birçok farklı başkan adayının kampanyasında bu dataları reklam hedeflemesi amacıyla kullanmaya başladı. Sadece ABD seçimleriyle sınırlı kalmayan Cambridge Analytica'nın Brexit sürecinde de oldukça etkili olduğu söyleniyor.

***Enigma neydi? Muamma mı?

Naziler tarafından 2. Dünya Savaşı döneminde gizli mesajların şifrelenmesi ve yeniden çözülmesi amacıyla kullanılan şifre makinesi Enigma cihazı, savaşın sonucunu belirleyici etkisi nedeniyle önem taşır.

Bir Alman mühendis tarafından geliştirilen üstün bir şifreleme makinesi olan bu cihaz, 1939 yılında tam anlamıyla Alman ordusunun iletişim aracı haline geldi. Makine, mors alfabesi ile alıcıya gönderilmiş metin mesajlarını kodlayan üç hareket edebilir çarkı kullandı; bu da mesajı çözmek için gönderenle aynı yapılanmayı ön plana çıkaran bir Enigma cihazıyla birlikte sağlandı.  Cihaza önemli bir kripto gücü katan, üç çark ve fiş tertibatıdır.

O dönemlerde aylık olarak değişen şifre şimdilerde anlık olarak değişiyor.

***Elon Musk herşeyi satacak

Dünyanın en zengin kişisi unvanını elde eden SpaceX ve Tesla kurucusu Elon Musk’ın Mars’ın kolonileştirilmesi için sahip olduğu tüm mülkleri satmaya niyetli olduğu bildirildi.

Musk, “Finansal açıdan, şirketlerin hisseleri dışında üzerimde nerdeyse değerli hiçbir şey kalmayacak” dedi. “İş yerinde sıkı çalışma olduğunda fabrikada ya da ofiste uyumam daha iyi olacak. Tabii ki çocuklar olacaksa bir konuta ihtiyaç olacak, fakat onu kiralayabilirim ya da başka bir yolunu bulabilirim.”

Uzay ligi diye bir şey varsa sadece tek bir kişi yine birçok ülkeden önde olmayı başarıyor.

***Sonuç olarak;

Devekuşu gibiyiz kafamız toprak altında olduğu için gözükmüyor fakat vücut tamamen ortada.

Pin kodları, fotoğraflar, gps ile konumlar, parmak izleri, yüz tanıma, 10 yıl sonraki görünümler, akıllı saatlerle sağlık verileri, kandaki oksijen miktarı gibi datalar derken yapay zekâ ve GPT-3 teknolojisi artık davranış, hissetme, üslup taklit etme ve insan psikoloji üzerine çalışmalar yapmakta.

İlk olarak GPT adıyla yayımlanan algoritmada 110 milyon ayarlanabilir parametre varken, bu sayı GPT 2'de 1,5 milyara ulaştı. GPT-3'te ise 175 milyar parametre var.

5G ve şimdilerde denenen 6G teknolojisi ile datanın çok da önemli olmadığı artık anlaşıldı. Pandemi sonrası çok daha farklı bir dünya olacak.

Muamma dolu günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR