Şerife Demir

Şerife Demir

Unutulmayan lezzet

Unutulmayan lezzet

Selamün Aleyküm. Havaların soğumasıyla birlikte her ne kadar yasaklar dolayısıyla eş dost akraba ile görüşülmese de ailecek gecenin bir vakti içilen arabaşı çorbası kışın vazgeçilmezidir. Konya’mızda kalabalık ailede içmek en güzeli fakat şimdilik komşularla da keyfini çıkarmak gerekir. Mesela hamuru çorbaya düşürmemek lazım yoksa düşüren kişi bir dahaki sefere arabaşını yapacak kişi olur.

Bir seferde hamuru en büyük şekilde kesip yutmak  gibi kuralları vardır. Arabaşı çorbasının şimdi sizlere annemin özel tarifiyle çorbası ve hamurunu anlatacağım.

Malzeme listesi; Aslında en güzeli koy tavuğuyla olanı makbul. Fakat şimdilerde genelde market tavuğuyla yapılıyor. Tüm tavuk alınır. Eğer çok acı seviyorsanız tavuk başlanırken kuru acı biberi tavuğa sağlayın tavuk öyle haşlansın. Tuzunu ve bir tane soğanı suyuna katıp eti kemikten ayrılana kadar haşlıyoruz.

Bir tencereye önce bir kaşık tereyağı sonra bir miktar sıvı yağ döküyoruz. Sıvıyağ dökmemizdeki amaç un kavrulurken yakmamaktır. Sonra  iki kaşık un ilave ederek biraz kavuruyoruz. Salça ve biber salçası ilavesiyle un kokusu çıkana kadar kavurma işlemine devam ediyoruz. Tamamen kavrulan una soğuk su ilave ederek unun topaklaşmasını engelliyoruz. Sonunda tavuk suyunu koyup kaynamasını bekliyoruz. En son damak tadınıza göre tuz, karabiber, kırmızı biber ilave edip dittiğimiz tavuğu koyuyoruz. Altını kapatıp biraz dinlenmesini bekliyoruz. Bu arada hamurunu pişiriyoruz. Bir ölçü un, beş ölçü su ve bir miktar da tuz katıp sürekli karıştırarak koyulaşana kadar bekliyoruz. Göz göz olduktan sonra iki dakika daha kaynatıp suyla ıslattığımız siniye döküyoruz. Hızlı bir şekilde her tarafa dağıtıp soğuması için balkona çıkarıyoruz. Eskilerde karın üzerine koyulurdu lezzetine lezzet katardı.

Arabaşı çorbası üstüne bence güzel bir şerbetli tatlıyı hak ediyor. Sizlere en kolayından bir tatlı tarifi vereyim. İrmikli kesme tatlı.

Malzemeleri; 125 gram tereyağı,  1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı irmik, 1 paket kabartma tozu, aldığı kadar un.

Yapılışı; Yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamur bir köşede dinlenirken 3 bardak şeker, 3 bardak suyla karıştırılıp kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan 6 dakika sonra altı kapatılır. 4 damla limon sıkılır, soğumaya bırakılır. Hamuru uzun şeritler halinde uzunlamasına irmiğe batırıp sonra lokmalık olacak şekilde kesilir. Fırın tepsisine koyulur. Kızarana kadar pişirilir. Fırından alındıktan sonra ilk sıcaklığı çıkan tatlımız şerbeti ile buluşturulur. Afiyetle yenilir.

Bugünün duası; Rabbim elimizde olanların kıymetini bilmeyi, kaybettikten sonra da pişmanlığı yaşamamayı nasip etsin. Amin, Allah'a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Demir Arşivi
SON YAZILAR