Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

V tipi algı veya yanılgı

V tipi algı veya yanılgı

V Tipi,  herhangi bir konuda sert düşüşün ardından toparlanmanın da aynı ölçüde hızlı olacağı görüşünü yansıtırken, zamanlama açısından da daha kısa bir süreye işaret eder. Algı,  bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir.
 
Yorumlamayı ve seçmeyi hızlı yapabilmek önümüzdeki yıllarda çok daha önemli olacak gibi…
 
***Zombi sağlık firmaları mı pazarlıkta?
 
Zombi firmalar tanımı yakın zamanda öğrendiğimiz bir terim olarak karşımızda. Zaman içerisinden fiilen iflas eden ama kâğıt üstünde yaşamaya devam eden şirketler olarak ifade edilir veya kazançları ile sadece faizleri ödeyebilen anapara ödeyemeyen şirketlerdir.
 
Sağlık sektörü zor bir dönemden geçiyor. Sektör olarak akla ilk hastaneler gelse de medikal firmalar ve eczaneler halka en yakın kuruluşlardır.
 
Maliye ile medikal firmalar pazarlıkta 2017’den bugüne üniversite hastaneleri dâhil kamuya verdikleri ilaç ve protezlerin parasını tahsil etmek isteyen ecza deposu ve medikal şirketlerinin durumu.
 
Şirketleri temsilen, Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS), Türkiye Medikal Dernekleri Federasyonu, Sağlık Üreticileri ve İthalatçıları ile Araştırmacı Medikal Firmaları yöneticileri 3 yılı aşkın süredir alacaklarını tahsil edememenin sıkıntısı içinde bakanlığın kapısını çalmışlar. Bakan yardımcıları işadamı mantığı ile indirim yapmayıp 2 yıl daha bekleyecek firmalara kredi kullanırsa uğrayacakları zararları anlatmış.
 
Zaten ilaç konusunda ciddi sorunların yaşandığı bir süreçte eğer ecza depoları ve medikal şirketleri ürün tedarikinde zorlanırsa durumun çok daha sıkıntılı bir hal alacağı açık.
 
Bakanlık böyle bir yöne gidebileceklerini tahmin etmiyor, oranlar %50-60 olmasa da bir noktada uzlaşının sağlanabileceğine inanıyor.
 
Medikal şirketleri ve ecza deposu sahiplerinin bakışı hiç de öyle değil.
 
Sıkıntılı bir süreçten geçerken, döviz artışıyla da fiyat farkı oluşurken, ayrıca parası alınamadığı için satılanın yerine yeni ürün konulamazken, ürün tedarikini sağlamakta büyük sorun yaşayacakları kanısındalar.
 
***Enerji yetecek mi gelecekte?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in "Üreten Türkiye'nin enerjisi rekorlar kırarak yükselmeye devam ediyor. Tüm zamanların günlük elektrik üretim rekorunu 1 milyar kilovatsaati aşarak kırdık. Salgına rağmen günlük/saatlik elektrik üretiminde yeni rekorlarla Türkiye'nin enerjisine enerji kattık" dedi.
Yurt genelinde hava sıcaklıklarının yükselmesine paralel olarak artan klima kullanımı ve tarımsal sulamalar, elektrik tüketiminde zirve değerlerin görülmesine yol açtı.
Söz konusu üretimin %24'ü doğal gaz, %22'si barajlı hidroelektrik ve %21'i ithal kömür santrallerinden, kalan bölümü diğer kaynaklardan karşılandı.
 
***Okullar mı açılmalı, yapay zekâ mı?
Okullar açılacak mı, veliler mi karar verecek, part-time öğrencilik mi olacak…
 
            Bunlar gündemde iken okul okumadan sadece topladığı bilgiler ile dünyada ilk kez yapay zekânın yazdığı köşe yazısı yayınlandı. Kendisinden korkmamalıymışız.  Zekâsının %0,012’sini kullanıyormuş şimdilik.
 
Sonuç olarak;
 
Eğer sadece algı yaratma ve slogan ile yapılan işlerin sonunda elde edeceğimiz şey yanılgıdır. 
 
Dünyanın ve ekonomilerin başına salgın hastalıkla kötü bir şey gelmesine rağmen hayat devam edecek. Ekonomi ile salgın hastalık arasına sıkışmayacağız.
 
Tercihimizi ekonomiden yana kullansak bedeli vaka ve ölüm sayılarının artışı olacak.
 
Tercihimizi salgını bitirmek için, geniş çaplı karantinalar uygulasak, bu kez ekonomiler büyük zarar görecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR