Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Valiler kararnamesinde Konya farkı…

Valiler kararnamesinde Konya farkı…

Hepimiz yerel seçimleri merakla bekliyoruz ama bürokraside kan değişikliği başladı bile.

Geçtiğimiz gün Valiler Kararnamesi yayımlandı.

Konya Valisi Yakup Canbolat Bursa’ya, Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak da, Konya Valiliği’ne atandı.

Yine selefi gibi halefi de Hakkari’den geldi Konya Valiliği’nin.

Vali Canbolat Konya’da önemli işler başardı.

Vali Canbolat’ın en önemli özelliği, Türkiye’de FETÖ ile mücadelede en etkili valilerden biri olmasıydı. FETÖ ve DEAŞ konusunda gerçekten takdire şayan işler yaptı.

Özellikle FETÖ’nün mahrem imamları, iş dünyası ve siyasi ayağı noktasında etkili hamleler gerçekleştirdi.

Anlayacağınız, 15 Temmuz süreci ve süreçten sonra yaptığı işlerle kendisini kanıtladı Yakup Canbolat.

OHAL sürecini de başarıyla yönetti.

Canbolat’tan önceki Konya Valisi Muammer Erol’a da bir parantez açmak lazım.

Listede Muammer Erol’u gördüğümde onun adına mutlu oldum. O da Yalova Valisi oldu.

Merkeze çekildikten sonra yeniden ataması yapılan Vali sayısı çok azdır. Demek ki iz bırakan işler yapmış ki yeniden göreve layık görülmüş Muammer Erol.

Şöyle bir eski defterleri karıştırdım da, 26 Temmuz 2016’da Yakup Canbolat’ın emri ile yapılan FETÖ operasyonu ile ilgili bir haber buldum. Haberde, Konya eski Valisi Muammer Erol’la ilgili kısmı okuyunca, Ankara’nın Erol’u neden yeniden göreve layık gördüğünü anladım.

Haberde şöyle diyor: Aralarında Konya'nın avukatlardan sorumlu bölge imamı Abidin Gürsoy'un da olduğu 3 sorumlu imam gözaltına alınırken ev ve işyerlerinde arama gerçekleştirildi. FETÖ yapılanmasının bölge imamı Abidin Gürsoy'un 2015 yılında da gözaltına alındığı, serbest bırakıldıktan sonra da o dönemin Valisi Muammer Erol'un "Fetullahçı Terör Örgütü" ifadesine kızan Abidin Gürsoy'un "Bir vali, doğrudan doğruya kendini hakim-savcı yerine koyarak, oluşmamış dosya hakkında kesin bir kanaat bildiremez" ifadesini kullandığı öğrenildi.

Muammer Erol aslında o dönem FETÖ teşhisini doğru ve cesaretli tanımlayarak rüşdünü ispat etmiş anlayacağınız.

Konya Valiliği görevine atanan Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, halkla iç içe bir isim olarak dikkat çekiyor. Köy, esnaf, çiftçi ziyaretlerini bolca yapmış Hakkari’de. Hatta bir düğünde halaybaşı bile olmuş.

Özellikle PKK-PYD ile mücadele konusunda da zorlu görevler üstlenmiş bir isim. Konya’da da FETÖ ile mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir.

Kayserili olan Cüneyit Orhan Toprak, Konya’nın yapısına çok kolay uyum sağlayacağını ve hiç yabancılık çekmeyeceğini düşünüyorum.

Yeni Valimize hoş geldiniz diyorum. Konya, huzurlu bir kenttir. Umarım görev süreniz boyunca Konya’da güzel işler yaparsınız.

İstanbul Valiliği de Konyalı bir isme emanet edildi. Konya doğumlu Ali Yerlikaya, Payitaht’ın yeni valisi oldu. Gaziantep Valiliği’ni yürüten Yerlikaya sebepsiz yere İstanbul Valiliği’ne atanmadı.

Ali Yerlikaya, Türkiye’nin Suriye politikası konusundaki reflekslerini çok iyi yerine getiren bir isim olarak dikkat çekiyordu. Zeytin Dalı Harekatı başta olmak üzere, TSK’nın Suriye’ye yönelik operasyonlarında kilit rol oynadı. Yine Gaziantep’deki mülteci problemlerinin üstesinden başarıyla geldi.

Suriye’ye yönelik yürütülen insani ve askeri operasyonların hepsinde Ali Yerlikaya büyük çaba sarf etti. İstanbul Valiliği göreviyle ödüllendirilmesi Konyalı olarak bana gurur verdi.

Çorum Valiliğine de Konya Çumra doğumlu olan TBMM Başkan Müşaviri Mustafa Çiftçi atandı.

Konyalı bürokratların böyle ulvi görevlere yükselmesi, şehrimiz adına sevindirici. Birileri birilerini paçasından çekmediği sürece Konya’nın ülke yönetiminde çok daha muteber yerlere geleceğine inanıyorum.

Yakup Canbolat’a, Cüneyit Orhan Toprak’a, Muammer Erol’a, Ali Yerlikaya’ya ve Mustafa Çiftçi’ye yeni görevlerinin hayırlı olmasını diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR