Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Yapay Zeka Çağında İnsan Zekasının Sorgulanışı

Yapay Zeka Çağında İnsan Zekasının Sorgulanışı

Dün bir arkadaşım, sosyal medya üzerinden bana bir gönderi ulaştırdı. Gönderi, "yapay zeka" ile hazırlandığı iddia edilen "Türkiye şehirleri bir kadın olsa nasıl görünürdü?" başlıklı bir videoydu. Videoda, kabartmalı resimler, o bölgeye ait giyimli kadınlar ve etrafında yine o yöreye özgü anıtlar ve öğeler bulunan fotoğraflar yer alıyordu. Doğrusu söylemek gerekirse, son zamanlarda bu tür gereksiz videolarla çok fazla karşılaşıyorum. Eminim siz de karşılaşmışsınızdır. Yani herhangi bir konuda parıltılı grafikler ve görseller koyarak "yapay zekaya göre" demekle bu iş olmuyor. Ancak garip bir şekilde, bu türlü gönderilerin çok fazla talep gördüğünü görüyorum. Misalen , sosyal medyada sürekli olarak bu konuyla ilgili içerikler üreten bir hesap, “yapay zekaya göre” diyerek Türk Dünyası ekonomisinin nasıl iyileştirilebileceğiyle ilgili bir video hazırlamış. Bunun için 5 gerekli adımı sıralamış. Videoda, bol miktarda parıltılar ve grafikler kullanılarak sırasıyla ortak gümrük ve serbest ticaret bölgesi, ortak para birimi, ortak eğitim sistemi, ortak enerji yönetimi ve ortak ordu gibi konular ele alınmış. Bunların gerekli olduğunu bilmek için illa yapay zekaya sormaya gerek yok, her akıllı insanın bir birlik için bunların önemini anlaması gerekir. Ancak izlenme, gönderilme ve beğeni oranlarına bakıldığında, paylaşımın çok fazla dikkat çektiği belli oluyor.

Yanlış anlaşılmasın, ben yapay zeka teknolojisine karşı değilim; hatta bu teknolojide ilerlemenin de destekçisiyim. Ancak ilerleme bu şekilde olmamalıdır. Biz bunu gereksiz amaçlar için kullanmamalıyız. Bugün dünyada yapay zekanın kullanıldığı ve hayatı kolaylaştıran birçok şey varken, biz bundan bu şekilde yararlanmamalıyız.

Hatırlarsanız, birkaç yıl önce her yerde “nanoteknoloji” diye bir şey vardı. Çarşı pazarda içlik satan amcalar bile ürünlerinin “nanoteknoloji” ile üretildiğini iddia ediyordu. Şimdi o gitti, yerine nur topu gibi yapay zeka geldi. Artık her şey yapay zekaya döndü. Hatta işler o noktaya vardı ki, bir siyasi parti bile aday seçimlerindeki eleştiriler artınca “biz adaylarımızı yapay zeka ile belirledik” dedi. Gariptir ki, bu açıklamadan sonra eleştiriler azalmaya başladı.

Zekanın bile yapayı çıkınca, bazı insanların normal zekasının aşağı düştüğüne şahit oluyoruz. Artık her şeyin gerçeğini bırakıp yapayına sarıldık. Hâl böyle olunca, bazı uyanıklar da bundan istifade ediyorlar.

Madem konu yapay zeka ise yazıyı da yapay zekanın cevabıyla bitirelim. Öyle ya, “yapay zeka” dendi mi, akan sular duruyor. Bir yapay zeka uygulaması olan ChatGPT'ye “insanlar neden en gereksiz şeylerini pazarlamak için bile “yapay zekaya göre” diye paylaşım yapıyorlar?” şeklinde soru sordum. Zekanın yapayı bana verdiği cevabı aynen paylaşıyorum: “İnsanlar genellikle ürünlerini veya hizmetlerini daha çekici hale getirmek için yapay zeka teknolojisinin çağdaş ve yenilikçi olduğunu vurgulamak isteyebilirler. “Yapay zekaya göre” ifadesi, ürünün daha gelişmiş ve akıllı bir teknolojiyle desteklendiğini ima ederek potansiyel müşterilerin ilgisini çekmeyi amaçlar. Bu tür ifadeler, ürünlerin modern ve rekabetçi olduğunu göstermek için pazarlama stratejilerinde sıkça kullanılır.”

Zekanın yapayı bile gerçeği anladı, ancak maalesef bazı “gerçek” zekalılar hala anlayamadılar…

Son bir not, normalde yazının başlığını “Zekanın Yapayı, İnsanın Aptallığı” diye seçmiştim ancak “yapay zekaya göre” konun başlığı “Yapay Zeka Çağında İnsan Zekasının Sorgulanışı” şeklinde oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR