Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Karapınar’da 14 Partinin Adayı Yarışıyor

Karapınar’da 14 Partinin Adayı Yarışıyor

Geçen hafta, "Karapınar’ı yazacağım" demiştim ama gündemin yoğunluğu malum, ne yazık ki Karapınar’ı yazmamız bugünü buldu. Neyse sözümüzde duralım, Karapınar’ı da bugün yazalım.

Dostlar Karapınar da en son nüfus sayımına göre Konya’nın büyük ilçelerinden. Son açıklanan verilere göre bir yılda Karapınar’ın nüfusu yüzde 16,6 artışla 51 bin 166 oldu. Bu önemli mi? Elbette önemli. Bir bölge, bir yerleşim yeri nüfus alıyorsa, o yerleşim yerinde nüfus artışı oluyorsa, bu durum o bölgenin geliştiğinin göstergesi oluyor. Karapınar göç vermiyor, göç alıyor. Neticede Karapınar günden güne gelişiyor. Karapınar da bu arada 36 bin 689 seçmen var. Bu da hiç az değil, bunu da belirtelim.

Geçelim adaylara… Adaylar şöyle: Adalet ve Kalkınma Partisi İbrahim Önal, Cumhuriyet Halk Partisi Gönül Karabacak, İYİ Parti Veysel Sarıçiçek, Saadet Partisi Kemal Kor, Yeniden Refah Partisi Muhammet Toy, Büyük Birlik Partisi Abdulhamit Kutalmış Özcan, Hür Dava Partisi Ömer Yaycı, Bağımsız Türkiye Partisi Halim Can, Halkın Kurtuluş Partisi Mehmet Sütiçen, Memleket Partisi İbrahim Şimşeker, Millet Partisi Miray Çağlar, Gelecek Partisi Mehmet Öğüt, Demokrasi ve Atılım Partisi Kemal Bestil, Zafer Partisi Sözge Özbek… Toplam 14 partinin adayı var. Elbette ciddi bir rakam… Dinamik bir ilçe Karapınar ve doğal olarak aday çok ve bu da elbette biraz fazla renkliliği getirdiği gibi zaman zaman da gerginliği getirebiliyor.

Peki Karapınar’da kim güçlü? Bölge ile ilgili anketlere baktım, AK Parti en yakın rakibine yüzde 20’ye yakın bir fark atmış gibi görünüyor anketlerde. Peki AK Parti'ye en yakın parti hangisi? Onu da açıklayayım, o da CHP… CHP’nin biliyorsunuz Karapınar’da kitlesel bir oyu zaten vardır. 90’lı yıllarda CHP zaman zaman Karapınar’da kazanırdı seçimleri. Fakat ne yazık ki CHP oradaki oyunu muhafaza edemedi, onun için de şimdilerde pek kazanamıyor. CHP’den sonra YRP, YRP’den sonra ise İYİ Parti etkili gibi görünüyor şu an için Karapınar’da.

Peki AK Parti’nin sıkıntısı var mı? Çok rahat mı? Yok hayır, çok rahat değil, çünkü oy oranını yüzde 50’nin üzerine taşıyamamış AK Parti ve eğer muhalifler birleşirlerse AK Parti için sıkıntılı bir süreç yaşanabilir. Bu olur mu? Şu an için böyle bir senaryonun nerede ise imkânı yok gibi görünüyor, geleceği elbette Allah bilir ama AK Parti Karapınar’da seçimi göğüslermiş görüntüsünü bugün için sizinle rahatça paylaşabiliriz.

Gelelim AK Parti’nin adayına… Tv 42’de ekranlara gelen Seçim Gündemi Programımızda AK Parti’nin Karapınar Adayı İbrahim Önal’ı konuk aldım, kendisi ile tanışma, konuşma imkânım oldu. Şunu çok rahatlıkla ifade edebilirim, görebildiğim kadarıyla İbrahim Önal beyin müktesebatı oldukça güçlü. İyi bir aday sizin anlayacağınız. Hasan Angı Başkan, yine en doğru ismi aday göstermiş. Bunu da sizinle paylaşayım.

İbrahim Önal Bey, bölgede epey bir süre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yapmış, zaten Karapınar için epey bir zamandır çalışıyor, mücadele ediyor. Karapınar’a ÖSYM merkezini kazandırmış, Fen Lisesi’ni kazandırmış. İbrahim Önal Beyin çalışmaları neticesinde artık Karapınarlı gençler ÖSYM sınavları için, LGS sınavları için Konya’ya gelmiyorlar, ehliyet sınavı Karapınar’da yapılıyor insanlar bir de onun için sıkıntıya girmiyorlar. İbrahim Önal Bey ayrıca oldukça genç, dinamik, mücadeleye hazır, gecesini gündüzünü Karapınar’a vermeye hazır, Karapınarlıların dertleri ile dertlenmeye, sevinçleri ile birlikte kıvanç duymaya hazır. Bunlar önemli mi? Elbette ki önemli.

Bu nokta önemli tabi, İbrahim Önal Beyin projeleri de oldukça kıymetli. Özellikle Konya Adana yolunun Karapınar’dan geçen bölümüne bölgedeki ürünlerin satışının yapılacağı bir tesisin yapılacak olması ile İbrahim Önal, hizmeti Karapınar’la da sınırlı tutmamış oluyor. Zira bu proje hem belediyeye ciddi bir gelir getirmiş olur, hem de bununla birlikte, bölgeden araçla geçen insanların bir soluklanmasına vesile olur. Ama mutlaka bu tesiste hanımlar ve beyler için lavabolar, mescitler, yemek yenebilecek alanlar olmalıdır. O bölgeden geçen insanların Karapınar’a dokunması, Karapınarlıların da o insanlara dokunması, o yolun enerjisinin bir şekilde Karapınar’a katkı yapması çok değerli.

Ne yazık ki ülkemizde şehir merkezlerinde olduğu gibi ilçe merkezlerinde de ciddi kentsel dönüşümlere ihtiyaç duyuluyor. Karapınar’da bu anlamda çok önemli bir kentsel dönüşüm projesi de yürütülüyor. Bu çerçevede Sultan Selim Camii de restore ediliyor. Caminin etrafındaki 36 bin metrekare alanda 115 taşınmaz TOKİ Gayrimenkul Değerlendirme Şirketi tarafından vatandaşın mülkiyetlerindeki arsa değeri, bina değeri ve müştemilat değerleri tespit edilerek, anlaşmalı bir şekilde alınmış. Bölge bambaşka bir görünüme kavuşacak. Bunlar tabi değerli çalışmalar, bu çalışmaya paralel olarak bölgeye otopark da kazandırılacak ve Karapınar’ın içindeki tıkanmada böylece giderilecek, şehir merkezi nefes alacak.

Bu iki vizyon projesinin yanı sıra, PTT Yanına Sosyal Tesis Projesi, Kesmez’e, Yeşilyurt’a (2 Adet), Sazlıpınar’a ve Ortaoba’ya çok amaçlı salon, ilçede faaliyet gösteren sanayi bölgelerine altyapı ve üstyapı desteği, yatırımcılara yatırım teşviği uygulaması, endüstri bölgelerinin çevre düzenleme ve peyzaj çalışmalarının yapılması, esnaflara alternatif iş yerleri projesi, gençler için Gençlik Vadisi, kültür sanat faaliyetlerinde kullanılmak üzere kültür evleri, ilçenin batısına yeni bir kongre merkezi niteliğinde düğün salonu, 3 mw kapasiteli Güneş Enerjisi Santrali kurulumu İbrahim Önal Beyin diğer projelerinin bazıları.

Hepsi birbirine bağlı, hepsi bir başkasının sermayesini oluşturacak, Karapınar'ı geleceğe hazırlayacak çok kıymetli projeler. Dediğim gibi zaten Karapınar gelişmiş bir ilçe. Karapınar’da dinamik bir sosyal hayat var. Karapınarlı kadınlar, erkekler üniversiteyi bitirince çalışmak için başka şehirlere gitmiyorlar, Karapınar'a ofis kuruyorlar, orada çalışıyorlar, mühendisler Karapınar'daki fabrikalarda istihdam ediliyor, tarım ve turizm alanındaki başarıdan zaten hiç bahsetmeyelim, gerçekten bambaşka bir noktada bu konularda Karapınar… Ve İbrahim Önal da mevcudun üzerine bir şeyler koymaya talip.

Burada bir konunun da altını çizmek istiyorum, Ereğli il olursa benim kanaatime göre Karapınar Konya’da kalmalıdır, zira Karapınar’a Konyalı olmak, Konya’nın bir parçası olmak, Konya’ya renk ve enerji katmak yakışıyor, bizim Karapınar Konya’da kalmalı, Karapınarlılar Konyalı olmaya devam etmelidir. Benim düşüncem böyle.

Burada bir hususu da mevcut adaylarımızın dikkatine iletmek istiyorum, aman projelerinizde gençlerimizin, nesillerimizin yetişmesini birinci derecede önemli görün, bakın yeni gelen nesle kültürümüz, medeniyetimiz, ahlaki değerlerimiz yeterince anlatılamıyor, Kuran öğreten kurslarımızda, okullarımızda Kuran’ın bize asıl öğrettiklerini öğretemiyorsak, kul hakkı yemeyen, yetim hakkı yemeyen, adil, torpil istemeyen, torpil yapmayan nesiller yetiştiremiyorsak bir şeyler eksik demektir. Trafikte insanımız kural tanımıyor, her gün trafik katliamı yaşanıyor bu şehirde, bu ülkede… Bunun nedeni insanımızın düzgün yetiştirilememesidir. Bu konuyu aman dert edinin. İnanın yapacağınız milyarlık projelerden daha kıymetli nesil yetiştirmek.

Bugün de yazacağımız hususlar bunlar. Karapınarlı hemşerilerimize de selamlarımızı iletiyor, seçim sürecinin Karapınar’ın ve Karapınarlıların zenginliğine vesile olmasını diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR