Abdullah Akif Solak

Abdullah Akif Solak

Yeni tramvaylara farklı bakış

Yeni tramvaylara farklı bakış

Konyalı yıllardır tramvay diye ağladı.

Şu eski tramvaylardan kurtulalım da nasıl olacaksa olsun, kim yapacaksa yapsın diye sızlandı durdu.

Yeni tramvay alımı işi Tahir Akyürek Başkan’a nasip oldu. Konya sonunda yeni tramvaylarını 2 sene sonra kullanabilecek.

Tramvayla ilgili birkaç şey hatırlatarak konunun özüne inelim.

Tramvayların Konya’ya ilk gelişi büyük bir yatırım olarak karşımıza çıkmıştı. Vatandaş ağzı açık karşılamıştı tramvayları. Çünkü farklı bir ulaşım aracıydı. Konya’nın ulaşımında büyük katkısının olacağı düşünülüyordu.

Gerçekten de öyle oldu. Bugün Konya’da tramvay ulaşımın önemli bir damarı haline geldi.

Şimdi tramvayın Konya için önemi bu denli büyükken, yeni tramvaylar için imzalar atıldı.

Bu yeni tramvaylar Konya’yı nasıl etkiler? Bunu iyi analiz etmemiz gerekiyor.

Bu noktada ben şunu söylüyorum: Yeni tramvaylar gerekliydi, geç de olsa yerinde bir imza oldu.

Gel gelelim tramvayın yenilenmesi ulaşım sıkıntısına bir çözüm olmayacak.

Şimdi bunu açıklayalım: Vatandaş ulaşımdan 4 şey ister:

1-Rahatlık, konfor

2-Hızlı, seri, dakik, insanların zamanını fazla harcamaması

3-Fazla yolcu taşıyarak insanların araç kullanmasını bir nebze de olsa azaltması.

4-Modern, göze hoş görünen bir ulaşım aracı olması.

 

Şimdi bu 4 seçeneği yeni alınan tramvaylarla birlikte düşünelim. Yeni tramvaylar bunlardan hangisine ilaç olacak?

Birinci seçeneğe ilaç olabilir. Neticede yeni bir tramvay alınıyor. Eskisine oranla daha rahat, konforlu olacağı aşikâr.

Dördüncü seçenek için de aynı şeyi söylemek mümkün. Yeni tramvay özel ve yeni bir üretim olacağı için zamanın şartlarına uygun, modern olacaktır.

Gelgelelim diğer seçeneklere ve en önemlilerine.

Yeni tramvaylar daha hızlı olacak mı? Belki teknik olarak eski tramvaylara oranla hızlı olacaktır. Ancak değişmeyen güzergâhı dolayısıyla durak sayısı, durak aralığı ve duracağı ışık sayısı değişmeyeceği için yine eski tramvayın ulaşım süresinde varacağı yere ulaşacak. Yani sürede herhangi bir kısalma olmayacak.

Fazla yolcu taşıyıp da İstanbul’daki gibi vatandaşın araç kullanmasını önler mi? Bu noktada da faydası olmayacaktır. Bugün tramvay kaç kişi taşıyorsa aynı yolcu sayısını taşımaya devam edecek.

Burada tramvaylarla ilgili en önemli seçenek aslında hızlı ve insanların zamanından çalmaması seçeneği. Bu seçenek için neler yapılabilir bunun düşünülmesi gerekir. Tahir Akyürek Başkan eğer Konya trafiği ve ulaşımı için yeni, modern bir zemin hazırladıklarını söylüyorsa bu noktada alınan yeni tramvayların bir getirisi yok. Mesela öneri olarak şu yapılabilir:

Madem tramvaylar yenileniyor, bunu daha avantajlı hale getirebiliriz. Mesela mevcut yol altyapısını kaldırıp tramvayı neden yukardan götürmeyi düşünmüyoruz? Bu seçenek Konya’nın trafik ve ulaşımına çok büyük fayda getirir. Tramvay hiçbir şekilde oto yol trafiğine takılmaz, sadece duraklarda durarak ulaşma zamanı kısalır. Ayrıca araç trafiği için de tramvayın kesiştiği yollardaki bekleme sonlandırılmış olup trafiğin rahatlatılması söz konusu olacaktır. İşte bu düşünce hakim olur da bunlar yapılırsa o zaman Konya ulaşımının gelecek 50 yılını düşünmüş ve çözmüş oluruz. Diğer türlü yeni bir tramvay almak günü kurtarmak olur.

Bu çözüm metro yapabilecek güçte olan bir belediye için hem fiziki hem ekonomik anlamda zor olmasa gerek. Yeni tramvaylarla birlikte ufku geniş ve tam anlamıyla geleceği görebilen düşüncelerin oluşması temennisiyle ve yeni tramvayların hayırlı olması dileğiyle. Sevgi, saygı ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Akif Solak Arşivi
SON YAZILAR