Sami Gediz

Sami Gediz

BİZ NEDEN ÜRETEMİYORUZ?

BİZ NEDEN ÜRETEMİYORUZ?

Konya’nın yıllardır konuştuğu, üzerine kısa filmler çektiği, çile çektiği, kimi zaman elvedalara misafirlik yapan, kimi zaman da buluşmalara vesile olan tramvaylarımız sonunda değişiyor.  24 yıldır Konya’nın yükünü çeken emektar tramvaylar 24 ay sonra yerini yeni tramvaylara bırakacak. Yeni tramvayların ihalesinin tamamlanmasının ardından Skoda firması ile el sıkışıldı, imzalar atıldı. Programa Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Konyaspor Başkanı Ahmet Şan, Skoda yöneticileri ve çok sayıda belediye personeli katıldı. Belediye’den o kadar eleman neden geldi anlam veremedim. Skoda’ya karşı kalabalık görünmek amacıyla yapıldığını düşünüyorum. Başkan Akyürek oldukça iyi görünüyordu. Fazla heyecan olmasa da mutluydu. Yeni tramvayları tanıtmak için anons falan yapılmadan direk kürsüye çıktı.

******

Başkan Akyürek kürsüde ilk olarak projeksiyonun kumandasını eline aldı ve çalışma sistemini Muhteşem Süleyman nicki ile sosyal medyadan tanıdığımız Süleyman Sayan’dan öğrendi. Ardından, Ercan Uslu ile görüştü ve hemen anlatıma geçti. Eski tramvaylar konusu ve üzerindeki baskı yıllardır Başkanı rahatsız ediyormuş; çünkü imza gününü tarihi bir gün olarak niteledi. Akyürek,  eski tramvayları ne zaman değiştireceksin? Başkan, sorusu gelmeyecek diye mutlu oluyor olabilir. Yıllardır öğrenciler, yerel medya ve STK’lar bu konu üzerinde duruyordu. Aslında 2 yıl daha bekleyeceğiz. Yarın gelecekmiş gibi bir heyecanda oluşturmayalım. 2 yıl artık bu konuda fazla bir şey söyleyemeyeceğiz. Tabi ara ara bu konuyu sorgularız. Ne durumda tramvaylarımız, zamanında yetişecek mi? diye sorarız.

RENGİ VE MODELİ VATANDAŞ BELİRLEYECEK

Bu tramvayların rengi ve model seçimini de vatandaş yapacak. Belediye halka anket uygulayarak bu taşıtların modelini belirleyecek. Fakat toplantıda yeni tramvayların eskisinden daha hızlı bir ulaşım sağlayacağı söylenmedi. Hız sınırı yine 70km/saat olarak Aleaddin-Kampüs arası 45dk ile 1 saat arası sürecek. Bu süreyi kısaltmak için bir çalışma şart diye düşünüyorum. Ayrıca hattın yenilenmesi veya iyileştirilmesi ile ilgili de bir açıklama yapılmadı. Sonuçta engelliler için düşünülmüş, düşük tabanlı modern cihazlar, şu anki altyapıya uygun olmaz diye düşünüyorum. Belediyeden bu konuda da açıklama bekliyoruz.

KENDİMİZİ ELEŞTİRMELİYİZ

Üzüldüğüm bir konu ise yabancı bir firmanın gelip ülkemizde ihale alması oldu. Bir tramvayı bizim ülkemiz neden yapamıyor. Neden bu konuda bir çalışma yapmıyoruz. Aslında bu konuya kafa yormamız gerekiyor. Sanayimizle, iş dünyamızla hep övünüyoruz ama böyle bir ihalede elin firması gelip milyar dolarlık ihaleleri alıp gidiyor. Bu paranın kendi ülkemizde kalması için Sanayici ve İş adamlarımıza çok iş düşüyor. Kendimizi de eleştirmesini bilmeliyiz. Ne kadar çok yapıcı eleştiri yaparsak o kadar fazla olgunlaşır ve büyürüz. Skoda’nın yetkilisinin gelip, Konya’dan ihaleyi alıp gitmesinin güzelliğinin yanında bütün sanayicilere bir ders olmasını diliyorum. Umarım bu cennet ülkemizde, üretimlerimizi de kendimiz yapar hale geliriz. Hoşçakalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sami Gediz Arşivi
SON YAZILAR