Ali Kaya

Ali Kaya

YEREL SEÇİMİN ARDINDAN

YEREL SEÇİMİN ARDINDAN

31 Mart yerel seçimleri yapıldı Cumhur ittifakı partileri Ak parti ve MHP yüzde elli iki oy oranı ile yerel seçimlerin galibi oldu. Oldu olmasına amma Ankara ve İstanbul gibi Büyük şehirlerde özellikle Ak Partinin oy kaybettiğini de gördük. Özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yüksek seçim kurulunun oyları sayarak vereceği karar sonrası belli olacak. Tüm Türkiye bu kararın sonucunu pür dikkat beklemektedir.
 
İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığını kim kazanırsa kazansın Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) kararına saygı duymak zorundayız ama 2014 yerel seçim sonuçları ile 2019 yerel seçim sonuçlarını kıyaslayarak bir sonuca varmamız gerekir. 2014 yerel seçimlerinde İstanbul seçmen sayısı 10 milyon geçerli oy 8,5 milyon Ak parti %47,95 ve 4,1 milyon seçmenin oyunu almış ve cumhur ittifakının diğer ortağı MHP 340 bin oy almış toplarsak yaklaşık 4.5 milyona yakın seçmen oy vermiş oluyor. 2019 seçimlerinde ise 10,5 milyon seçmen ve geçerli oy 8,8 milyon iken Cumhur ittifakının aldığı oy 4,13 milyondan bir fazla oy alınmış yani alınan oylar düşmüş. Gelelim ana muhalefet CHP’nin oylarına 2014’te tek başına 3,4 milyon ve millet ittifakının diğer üyelerinin aldığı oy toplamı 3,9 milyondan fazla ve 2019 da ise oy oranını artırarak 4.17 milyonun üzerine çıkmayı başarmış gözükmektedir. Ak parti ve MHP’nin kaybedilen oylarının sebebini ekonomiye bağlamak en kolay açıklama gibi gözükse de durum hiçte öyle değil.
 
Kaybedilen oyların ana sebeplerinin en başında taban ile Başkan Erdoğan arasında iletişim de kopukluğa sebep olan teşkilatların tavırlarıdır. Kimi teşkilat gösterilen adayı beğenmez ve arkasında çalışacağı ekip ile ters düşer bence aradaki kopukluğun ana sebebi tabanın Başkan Erdoğan’a derdini anlatmakta zorlanması ve buna teşkilatlar özellikle il teşkilatları zemin hazırlayarak destek olmasıdır. Çünkü sandık başına verilecek görevliyi en iyi o bölgenin insanı tanır. Gösterilen adaylar üzerinden yapılan Karadeniz ağırlıklı eleştirilerini biz ikamet ettiğimiz Konya’dan bile duyduysak varın siz düşünün İstanbulluların ne düşündüğünü. Bu da bize Cumhur ittifakına üye olan her iki partinin 2014 yere de aldığı oy sayısında düşme olarak karşımıza çıkmaktadır. Başkan Erdoğan her miting de u seçimin beka meselesi olduğunu defalarca dillendirmesine rağmen sandık başındaki Ak parti sandık görevlilerinin bunu dikkate almadığını görmekteyiz.  
 
AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu cumhur ittifakı bu seçimler de en çok oy alan partiler olsa da madalyonun öbür yüzü farklı şeyler söylüyor. 1 Nisan sabahından beridir tüm medya organları aynı söylem üzerinde duruyor. Oda İstanbul da oyların yeniden sayılacağı haberleri ve İstanbul’da Büyükşehir Belediye başkanlığını kimin kazanacağı haberleri gündemi sürekli meşgul ediyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan 31 Mart yerel seçim sonuçlarını gelenek haline gelmiş balkon konuşması ile kısaca yorumlamış ve  “Gereken mesaj alınmıştır ve gereği yapılacaktır” açıklamasının ardından kimsenin bu konu üzerinde yorum yapmadığını gördüm ve ben yorumlayayım dedim. Başkan Erdoğan balkon konuşmasında; “ Kazanamadığımız yerlerde derdimizi millete anlatamamış ve gönüllere yeterince girememiş olmamamıza yorumluyorum.” diyerek yorumladı.  Evet, Sayın Başkan Erdoğan’ın yorumu bu fakat geçersiz sayılan,  tutanaklara yanlış yazılan sandık sonuçlarına ben hata yapılmış diyemedim çünkü burada kasıt olduğunu düşünüyorum bu kasıt CHP kaynaklı değil bilakis AK Parti kaynaklıdır bilakis sandık başında görevli olan AK Parti ve MHP’nin sandık görevlilerinin bu sorunda birinci derece de sorumlu olduğunu düşünüyorum. Çünkü sandık başkanı seçim sonuçlarını seçime katılan tüm siyasi partilerin sandık görevlileri ile birlikte ve tutanaklar ile YSK ya teslim etmektedir evet YSK ya kadar gelmeden neden sandık başında tutanakları ve sandık sonuçlarını kontrol ederek teslim ettirmediniz? Neden sandık başında itirazlarınızı yapmadınız?
 
31 Mart Yerel seçimleri için Başkan Erdoğan beka meselesi derken teşkilatların bunu dikkate almadığını görmekteyiz. Aynı şekilde kaybedilen çoğu Büyükşehir Belediye başkanlığının olduğu bölgeler de aynı ciddiyetsizliği görmek mümkün. Çünkü sandık siyasi bir onur bir namustur ve siz sandıklardaki oyumuza sahip çıkamadınız.
Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR