Ahmet Yeşil

Ahmet Yeşil

Yılbaşı kutlanmalı mı?

Yılbaşı kutlanmalı mı?

Hristiyan aleminde 25 Aralık Hz. İsa’nın doğum günü olarak ilan edildi ve o günden sonra kutlanmaya başladı. İlk dönemlerde Hz. İsa’nın doğumu ilan ettikleri bu günü kiliselerde kutlayan Hristiyanlar sonraları içkili, eğlenceli kutlamalara dönüştürdüler.
 
Bu kutlamaları Müslümanların yapması hiç doğru değildir.
 
Her şeyden önce miladi takvim zaten Müslümanlar ait bir takvim değildir. Müslümanların takvimi Hicri takvimdir.
 
“Müslümanların yaşantısı İslam’a göre şekil alır, kültürleri İslam’a göre şekil alır, sosyal münasebetleri İslam’a göre şekil alır. Bayramları da, şenlikleri de, eğlence tarzları da İslam’ın belirlediği kurallar çerçevesinde olur. İslam’ın helal kıldığı şeyleri yapar, haram kıldığı şeylerden uzak dururlar. Kısacası Müslümanların toplum olarak kendilerine has bir yaşam şekli ve kültürü vardır.”
 
Eğer ki kendi yaşam şeklimizden uzaklaşırsak özümüzden taviz vermiş oluruz. Asimile olmak da zaten bu demektir. Asimile olan milletler kendi kültürlerinden yavaş yavaş uzaklaşırlar.
 
Bu yüzden zaten başlıkta bahsettiğim gibi bir soru sormak da mantıksızlaşır.
 
Hayrettin Karaman’ın bu konuda yazmış olduğu yazıdaki şu kesit aslında olayı özetler mahiyettedir.
 
“Yılbaşı, takvim, tarih, tatil, eğlence, şenlik ve bunlarla ilgili âdetler bir milletin kültürüdür. Kültür din ve ideolojinin bedenlenmesi, ete kemiğe bürünmesidir. Bu ikisini birbirinden ayırmak mümkün değildir. Eğer birileri din ile kültürü birbirinden ayırmaya, aralarındaki bağı koparmaya kalkışırsa, zor olmakla beraber bunu yapabilirse kültür ile beraber dini de değiştirme yoluna girmiş olur. Bedenini parça parça kaybeden din gider (milletin hayatından çıkar) onun yerine yeni kültürün dini veya dinsizliği gelir. Kültür ile din arasında böyle bir bağ bulunduğuna göre; kültürün değişmesi dini yakından ilgilendirir. İslâm’ın beş temel amacından biri dini; yani Müslümanların hayatında İslâm’ı korumaktır. İslâm’ın korunmasını olumsuz etkileyen bir davranış, bir kültür değişimi, bir kültür taklidi haramdır, bazen bununla da kalmaz dinden çıkma sonucunu doğurur.”
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet Yeşil Arşivi
SON YAZILAR