Ahmet Yeşil

Ahmet Yeşil

Müslüman dediğin cömert olur

Müslüman dediğin cömert olur

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v), komşu hakkına ve paylaşma hasletine büyük hassasiyet göstermiştir.
 
Efendimiz, “Yanı başında komşusu açken tok olarak geceleyen kişi (olgun) mü’min değildir” buyurmuştur.
 
Zengin komşuya komşularını aç bırakması da haram sayılmıştır.
 
Bizim Dinimiz, toplumda sorumluluk ve fedakârlığı, yardımlaşma ve dayanışmayı önceler. Bunu çok önemser.
 
Hani bir tabir vardır ya ‘Alman hesabı’ diye. Alman hesabına göre herkes kendi yediğini öder, kasaya hesap ödemeye gidince masadaki diğer kişinin hesabını ödemez.
 
İşte bu herkes sadece kazandığını yesin veya “sen kazan ben yiyeyim” anlayışı, batı felsefesinin doğurduğu kapitalist bir mantıktır.
 
Bu mantığın bizim toplumumuzda yeri yoktur.
 
Bizim dinimiz İslam’dır. İslam, Müslümanları kardeş olarak tarif etmiş birbirinin derdiyle dertlenmeyeni hakiki Mümin saymamıştır.
 
Bizim malımızın da, mülkümüzün de, gerçek sahibi Allah`tır.
 
Bizler, Allah’ın verdiği bu malların ancak emanetçileriyiz. Bizler bu dünyanın sahibi değil, bu dünyanın misafirleriyiz.
 
Allahı2ın bu dünyada bize verdiği nimetlerin hakkını vererek şükretmek bizim ilk görevimiz. Her şeyden önce, bize lütfedilen nimetleri, zenginlikleri Allah`ın rızasını kazanmak için harcamalıyız.
 
Bu ölçüde meselenin üzerinde durulmasının hikmetini, bizim gibi büyük şehir hayatını tanıyanların, herkesten çok daha iyi anlaması elzemdir.
 
Yaşadığımız dünyanın birçok yerinde savaş altında ve bombalar yağarken yaşayan insanlar vardır. Kimisi buz gibi havada sokaklarda yatıyorken, kimileri de kavurucu güneş altında çile çekiyordur. Çoluk çocuk, kadın, ihtiyar ve hastalar, açlıkla kıvranan ve ölüm bekleyen nice insanlar vardır.
 
Hayatlarını idame ettirdikleri yerlere baraka bile denemeyecek çalıdan çırpıdan ve kartondan yapılmış, ya da üflesen yıkılacak iğreti barınakların altında, gece gündüz açlık içinde hayata tutunmaya çalışan nice insanlar vardır.
 
İşte bunun son örneğini de Karatay’da yıkılan o evde hepimiz gördük.
 
Elbette Müslümanlar zengin olmalı, maddi ve manevi her zenginliğe kavuşmaya çalışmalıdır.
 
Ancak bir Müslümanın zenginliğini bir farklılık olarak göstermelidir. Müslüman dediğin; lüks ve safahat içinde yüzen batı insanı gibi dünyaya aç, gözü kapalı ve sorumsuz bir insan tipinde ve ahlakında yaşayamaz.
 
Zengin Müslümanlar, İslam`ın öngördüğü dairede İslam`ın güzelliklerine güzellik katar.
Hele ki bu kış günlerinde dinimizin bize emrettiği dairede yaşamak ne kadar önemlidir. Sorumluk ve fedakârlık bilincine ermiş o güzel yürekli insanlara selam olsun…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet Yeşil Arşivi
SON YAZILAR