Ahmet Yeşil

Ahmet Yeşil

Birbirimize karşı olan Sevgi ve Sabrı artıralım…

Birbirimize karşı olan Sevgi ve Sabrı artıralım…

Otizm ömür boyu süren bir rahatsızlıktır ama otizmi olan bireyler birçok beceriyi gerçekleştirebilir ve birçok şeyi öğrenebilirler.
 
Bunun en güzel örneğini Selçuklu Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan SOBE Vakfı’nda yapılan etkinliklerde görmüştüm.
 
Orada çocuklara verilen eğitimler neticesinde çok büyük gelişmeler kaydediliyor. SOBE’de at çiftliğinden tutun da yüzme havuzuna kadar onlarca etkinlik alanı var.
 
Hatta bazı öğrencilere ütü, dikiş, kıyafet katlama gibi temel ihtiyaçların bile eğitiminin verildiğini gördüğümde çok şaşırmıştım. Hatta ve hatta bazı öğrencilerin ütü yaptıklarına şahitlik ettiğimde ise inanamamıştım.
 
Otizmliler; duygularını, isteklerini, anlatmakta zorlanırlar, yeni insanlarla tanışmakta ve arkadaşlar edinmekte sıkıntı çekerler. Diğer insanların ne düşündüğünü anlamakta da sıkıntı yaşarlar. Bu duygulardan yoksun bireylerin böylesine yetenekli hale gelmesi elbette çok şaşırtıcı ve imrenilesi bir olay.
 
Aksaray’da yaşanan o elim hadiseyi duyduğumda bu sebeplerden dolayı üzüntüm kat kat arttı. Otizmli bireyler eğitilebilir ve çok güzel işler ortaya koyabilir oysa yukarıda da anlattığım gibi.
 
Otistik bir çocuğun eğitimde dikkat en önemli unsurlar; Sabır, Sevgi, Gözlem, aile, doktor ve eğitici işbirliği ve içerisinde yaşamış olduğu çevrenin duyarlılığıdır.
 
Onlar böylesine ilgiye muhtaçken, Aksaray’da yapılan bağnazlığın açıklanabilecek bir tarafı kesinlikle yoktur.
 
Zaten Milli Eğitim Bakanlığı da olaya el attı. Bu konunun kesinlikle derinlemesine araştırılıp çözülmesi gerekiyor. Dahası olay nedeniyle mağdur olan ailelerin de yanında olunması gerektiği kanısındayım.
 
Kimse çocuğunun Otistik olmasını istemez elbette. Allah’ın yazdığı kaderden sual olunmaz elbet. Onlar da ister çocuklarının tedavi edilebilmesini, akranları gibi sokaklarda koşturup top oynamasını, bisiklet sürmesini ama ne yazık ki Otizm için bir tedavi bulunamadı henüz. Otizmin en güzel tedavisi ilgi ve sevgidir.
 
Otizmin sebebi bilinmemektedir. Uzmanlara göre, bir çocuğun otizmli olarak doğması anne ve babanın herhangi bir hastalığından ya da dikkatsizliğinden kaynaklanabiliyor. Otizmli bir çocuğunun rahatsızlığının erken tanımı ve özel eğitime erken başlanması çok önemlidir. Zorlandıkları iletişim ve sosyalleşme gibi sıkıntılarında erken tanı ile büyük gelişmeler sağlanıyor.
 
Değerli okuyucularım, toplumda birbirimize karşı olan Sevgi ve Sabrın öneminin altını çizmek istiyorum. Engelli ailelerinin içerisinde bulundukları psikolojik durumu ve gelecek kaygısı içerisinde bile çocuklarına bu fedakarlıkları göstermelerine hepimiz birçok kez tanık oluyoruz. O annenin ve babanın sabır ve sevgilerini izlerken, onlara saygı göstermemek mümkün değildir. Tabii ki bununla birlikte, bütün engellilerin anne ve babalarına saygı göstermek dileğiyle, sevgi ve saygı, insanların birbirlerine daha hoş görülü davranacağı bir toplum olmamız dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet Yeşil Arşivi
SON YAZILAR