Servet R. Çolak

Servet R. Çolak

Zincirlere pranga vurulacak

Zincirlere pranga vurulacak

Geçtiğimiz günlerde evin temel ihtiyaç maddeleri için alışveriş yapmaya çıktım. Enflasyon rakamlarının yükselmesine bağlı olarak her vatandaş gibi marketlerde fiyat karşılaştırması yaparak alışverişimi yapmaya çalıştım. Nerdeyse peçeteyi bile karşılaştırarak aldım diyebilirim.
Neden peçeteyi bile diğer marketteki fiyatla karşılaştırarak aldığımı sorarsanız çünkü her üründe fiyat farklarının uçurum olduğunu gördüm de ondan.

Gerçekten gördüklerime inanamadım… Çayda, pirinçte, şekerde bir marketin fiyatıyla diğer marketin fiyatı arasında büyük rakam oynuyor. Makarnada bile bu var. Aynı marka makarna birinde 9,45 TL iken diğerinde 11,45 TL, 2 liralık fark var.

Tüm bunların yanında son günlerde herkesin dikkat ettiği reyon fiyatıyla kasa fiyatı arasındaki farklarda var tabii. Alışveriş yaptıktan sonra fişi kesinlikle kontrol ederim ve eğer böyle bir durumla karşılaşırsam da kesinlikle kasiyere bildiririm. Daha önce de böyle olay yaşamışlığım vardır. Şu aralar bana denk gelmese de denk gelen vatandaşlar sosyal medyalarında paylaşıyorlar. Marketlerdeki fiyat farkları yetmiyormuş gibi birde reyonla kasa arasında fiyat farkı oyunu yapılıyor. Buna her vatandaş uyanık olmalı ve böyle bir durumda karşılaştığında hemen şikayet etmesi gerekiyor. Tüm bu anlattıklarım şimdiye kadar birçok insanın karşılaşabileceği durumlar…

Şimdi artık hükümet üç harfli dediğimiz zincir marketleri ve birçok şehirde faaliyet gösteren yerel zincir marketleri fiyatların gereksiz ve haksız olarak arttırıldığını söyledi ve uyardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan üç harfli marketler için “Para cezası demek ki bunları ıslah etmiyor. Para cezasının dışında atılacak adımları da ilk kabine toplantımızda inşallah masaya yatırırız ve oradan da bunların üzerine ayrıca gideriz” demişti.

Şimdi bir marketin CEO’su çıkmış neredeyse hükümeti ve siyasileri tehdit eder gibi konuştu. Hadi hükümet haksız diyelim. Ama kardeşim ben de mi haksızım. Ben de mi yalan söylüyorum. Sabit gelirli çalışan olarak cebime en uygun fiyatları araştırıp alışveriş yapıyorum. Gördüğüm fiyatların birbirleriyle alakasız olduğunu ben biliyorum. Benim gibi de milyonlarca vatandaş durumun farkında. Bir üründen indirim yaptık derken diğer ürünün fiyatı ayyuka çıkmış. Vatandaşı resmen keklik yerine koyup avlama derdindeler.

Buna ne biz ne hükümet ne de siyasiler izin vermeyecektir elbette. Her şeyin hesabı olduğu gibi bu yapılanların da hesabı olmayacak mı? Olacak tabi ki. Öyleyse halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı marketleri uyarıp bu konuda dikkat etmeleri gerektiği söyleniyorsa ve sen buna çıkıp meydan okursan artık sana pranga vurulmasının zamanı gelmiştir.

Üstelik bu marketlerin geçen seneki kâr oranlarıyla bu yılki kâr oranları da açıklanmalı. Her kriz büyük işletmeler için fırsat oluyor. Enflasyonu neden göstererek astronomik rakamlarla ürün satıldığı tüm gerçekliğiyle ortada duruyorken, hükümetten gelen uyarıya ters cevap verme cesaretini gösteriyorlar.

Artık tüketici bilinçleniyor, belki dev zincir marketler vatandaşı avladığını zannediyorlar ama ava giderken avlanacaklar.

Zincir marketli üç harfli marketlere hükümet yaptırım yapmazsa, yakındır vatandaşın vuracağı pranga.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Servet R. Çolak Arşivi
SON YAZILAR