Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Basit Olmak Krallıktan İyidir

Basit Olmak Krallıktan İyidir

*Kara bir hafta bitti. Kasım ayında alışveriş çılgınlığı oldu. Kara cuma nasıl ortaya çıktı. 11 Aralık 1620’de Amerika’ya gelen göçmenlerin çoğu ölür. Geriye kalanlar hayatta kaldıkları için bir kutlama yemeği verir. Hatta bu yemeğe Kızılderililerde katılır. ABD'nin ilk başkanı Washington, 1789’da bu günü ulusal bayram olarak ilan eder. Başkan Abraham Lincoln, 26 Haziran’da kutlanan şükran gününü ABD iç savaşının devam ettiği 1863’te, kasım ayının son perşembe gününe aldı. Kara cuma adı 1869’deki ekonomik krizden sonra piyasayı hareketlendirmek amacıyla ortaya atıldı. Amerikalılar resmi tatil şükran gününde yorgun düşüyor, ertesi gün olan cuma ise mesaiye gitmek istemiyordu. Philadelphia'da şirketler cuma günü ticari hayatı canlandırmak için büyük indirimler uyguladılar. Kırmızı şirket bilançolarında zararı, siyah kârda olmayı temsil eder. Büyük indirimler ile hacimli satışlar sonrası kara cuma kâra geçme günü sayılıyor. Yıllar sonra çok alışveriş yapanlar hatırlanmaz.

**Bir adam Peygamberimize (s.a.v.) geldi. O'nun karşısında durunca adam korkudan titremeye başladı. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.) "Korkma rahat ol. Ben kral değilim. Ben ancak Kureyşli kuru et yiyen bir kadının oğluyum." dedi. Peygamberimizin sarayı olmadığı bilinir. Çok mütevazı koşullarda yaşayan peygamberimiz, öldüğünde arkasında zaruri olarak kullandığı elbisesi, birkaç su kabı, içinde yıkandığı tekne, 2 kilim, bir çarşaf, makas, tarak, misvak gibi eşyaları, kılıç, ok, zırh, mızrak, miğferden oluşan silahları, Düldül adındaki bir devesi, savaş ganimeti olarak payına düşen ve devlet reisi olarak bundan ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını gidermekle yükümlü olduğu Fedek arazinin yarısı, Ümmü’l-Kura’nın üçte biri, Hayber’den kendisine düşen beşte biri olan payı ve Ben-i Nadir’den bir kaleden ibaret olan araziyi bırakmıştır. Bunların tamamını da müslümanlara tasadduk etmiştir. Peygamberimiz devlet reisi olmasına rağmen elindeki bu yetkileri kendisine servet edinmek için kullanmamış, kendi geçimine uygun bir sadelikle yaşamıştır. İslam hukukunda devlet idarecilerinin kamu malından kendi aileleri lehine tasarrufta bulunması meşru olmadığı gibi, bu bir hırsızlık olarak telakki edilir. Hz. Ebu Bekir'in halifelik yaptığı dönemde kamu malına karşı çok hassas olduğu, asla devlet gücünü mal ve mülk edinmek için kullanmadığı bilinmektedir. Şimdi bu kadar açıklama ve örneklerden sonra müslümandan kral olur mu? Peki ya diktatör, imparator? Peki ya bunlardan Müslüman olur mu?

***İran Kralı Kisra, evlerimizdeki koltuk takımlarının kendi tahtından daha konforlu olduğunu tahmin bile etmemiştir. Başında kölelerine yelpazeler sallattıran Rum Kayseri, evlerimizdeki serinlik veren klimaları görmeden şu dünyadan göçtü gitti. Etrafındakilerin kıskanmasına neden olan cam kavanozlarda soğuk su içen Bizans Kralı Heraklius, evlerimizde sularımızı birkaç dakikada soğutan donduruculardan kana kana hiç su içmedi. Kölelerinin sıcak su ile soğuk suyu birbirine karıştırarak duş almasını sağlayan Sultan Mansur, banyolarımızda derecesini istediğimiz şekilde ayarladığımız şofbenlerimizi aklından bile geçirmemişti. Aylarca süren hac yolculukları artık klimalı uçaklarla birkaç saate düştü. Develerle yapılan uzun seferler, artık klimalı araçlarla çok kısa zamanda kat edilir oldu.

****Sonuç olarak; Mark Zuckerberg neden hep aynı tişörtü giyiyor. Bu sebepleri kendisine yöneltilen bir soruya cevap olarak ortaya koyan Zuckerberg, “Hayati kararlarımı mümkün oldukça basit tutmaya çalışıyorum. Bu şekilde küçük detaylara ayırdığım zamanı verebileceğimiz hizmetlerle ilgili büyük kararlar için kanalize edebiliyorum. Her sabah ne giyeceğimi düşünmek şüphesiz büyük zaman kaybı olurdu.” diyerek özetliyor. Büyük girişimcilerin uyandıktan sonra işe başlayana kadar geçen süredeki neredeyse her şeyi rutin haline getirdiklerini göz önünde bulundurursak Zuckerberg’in açıklaması oldukça tatmin edici. Steve Jobs neden hep aynı kıyafetleri giyiyor. Apple lansmanlarında oldukça dikkat çeken siyah boğazlı tişörtü, mavi kot pantolonu ve New Balance ayakkabısı ile kendi stilini oluşturdu. Obama da tarzını uzun süredir devam ettiren isimlerden genellikle koyu renk lacivert ve siyah takım elbiseler tercih eden Obama bu tercihinin nedenini de “Ne yemem ya da ne giymem gerektiği ile ilgili kararlar vermek istemiyorum. Verilecek daha önemli kararlarım var benim.” Instagram'da kullanıcı sayısında hala dünya1. olmamız utanç verici bir durum. Krallık önemli konularda olmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR