Ömer Kocabaş

Ömer Kocabaş

4-6 yaşında atılan temel

4-6 yaşında atılan temel

Diyanet’in okul öncesi çocuklara yönelik 4-6 yaş Kuran Kursları 10 yılı geride bıraktı. Her türlü iftira, dezenformasyon, dedikoduya rağmen her yıl binlerce çocuk bu kurslarda eğitim almaya devam ediyor. Beş yaşındaki kızım da geçtiğimiz hafta eğitimini tamamlayarak mezun oldu. 10. yıl mezunlarının arasına katıldı. Kayıt yaptırmadan önce kafamızda biraz soru işareti olsa da işin içine girince kazın ayağının öyle olmadığını kısa sürede gördük. Bu kursların hiçbir eksisi yok, artılarını sıralamak epey vakit alır.

4-6 yaş Kuran Kurslarında kreş ya da anaokulundaki eğitimin aynısı veriliyor. Üzerine çocuklar temel dini eğitimin yanı sıra Kuran-ı Kerim’i okumayı da öğreniyorlar. Bütün bunlar da eğlenceli bir eğitim anlayışıyla yapılıyor. Pedagojik olarak çocukların gelişimleri göz önünde bulundurularak onların seviyesine göre bir eğitim veriliyor. Çocuklar bir yarışa, rekabete sokulmadan hoşça vakit geçirerek yeni şeyler öğreniyorlar. Sadece dua ezberleyip, anlamadan Kuran’ı okumaya çalışmıyorlar. Kuran’ı Kerim’in anlamı, Peygamber efendimizin hadis-i şerifleri çocukların anlayacağı şekilde anlatılıyor. Aldıkları değerler eğitimiyle, paylaşmayı, hoşgörüyü, büyükleri ile ilişkilerinde saygı, sevgi temelini, vatan sevgisini de öğreniyorlar. Bütün bunların yanında klasik bir kreşteki diğer etkinlikleri de yapıyorlar.

Bu yaş grubundaki çocuklar tertemiz bir sayfa gibiler. Üzerine ne yazarsanız onunla doluyorlar. Çocuklarımızın zihinleri tertemiz olduğundan iki, üç ay gibi kısa bir sürede cüzü bitirip Kuran-ı Kerime geçtiler. Gündelik hayattaki davranışları olumlu anlamda değişti. Ailelerini de yönlendirerek kendi çaplarında tebliğde bile bulunuyorlar daha ne olsun… Kreş veya anaokullarında eğlence ön plânda. Temel değerler eğitimi genelde öğretmenin dünya görüşüne göre bile değişebiliyor. Dini eğitim ise neredeyse hiç yok. Bu noktada da küçük yaşta çocuklara verilecek dini eğitim ile kafaları karışır gibi kuru bir ezberle insanları ikna etmeye çalışıyorlar. Çocuk eğitimi konusunda yapılan onca bilimsel çalışma boş, pedagoglar bir şey bilmiyor. Sadece karşı çıkanların söyledikleri doğru(!) Bizim de bu saçmalığı sorgusuz sualsiz kabul etmemizi bekliyorlar.

Millet ittifakının vaatlerinden birisi de Diyanet’in yapısını değiştirip, 4-6 yaş Kuran Kurslarını kapatmaktı. Laiklik adı altında nasıl olsa lafı istedikleri yere çekebiliyorlar. Fakat Anadolu irfanı bunlara bir kez daha dur dedi. Elbette sözlerini de kulak ardı etti. Bu yaşta temel dini bilgiler, değerler eğitimi alan çocuklar temeli sağlam olan bir binaya benzerler. Tabii ki anne, baba olarak bize de çok büyük sorumluluk düşüyor. Evlatlarımız dualar öğrendi, yüce kitabımızı en iyi şekilde okuyorlar. Yetmedi Kuran-ı Kerim’i hatmettiler. Daha ne isteyelim. Bizim yapmamız gereken bu kadar emeğin zayi olmaması için çocuklarımızı okutmaya devam edip, öğrendiklerini unutturmamak olmalı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vatandaşın talebi doğrultusunda bu kursların sayılarını artırması gerekiyor. Özellikle büyükşehirlerde her mahalleye bir kurs olsa rahatlıkla dolar. Bu kurslarda çocuklarımıza eğitim veren öğretmenlerimizin de çalışma koşulları iyileştirilmeli, kadro sorunları giderilmelidir. Aslında basınımıza da çok görev düşüyor. Kurslar tanıtılarak özellikle muhalif basın tarafından sürekli ısıtılıp servis edilen yalanların önüne geçilmeli.

Geleceğimizi inşa edecek nesilleri sağlam bir temel üzerine inşa etme noktasındaki ilk adres bu kurslardır. Anne, baba olarak en önemli vazifemiz vatanına, milletine, dinine bağlı evlatlar yetiştirmektir. Bu nokta kurslar işimizi kolaylaştırıp bize yol gösteriyor. Allah sayılarını artırsın, eksiltmesin, bozgunculara fırsat vermesin. Son olarak kızımızın eğitim gördüğü Mamak Merkez Camii 4-6 yaş Kuran Kursu’nun idarecilerine, Sümeyye Yağmur ve Elif Demir hocalarımıza ayrıca teşekkür ederiz. Biz bazen kendi çocuğumuza bile tahammül edemezken hocalarımız aynı anda 20 çocukla insanüstü bir gayretle, sevgi göstererek ilgilendiler. Çocuklarımız ve biz kendilerini hep hayırla yad edeceğiz. Eserlerinin karşılığını iki cihanda da görmeleri en büyük duamız…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Kocabaş Arşivi
SON YAZILAR