Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

AK Parti’nin yeni A Takımına yorumum

AK Parti’nin yeni A Takımına yorumum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti kongresinde 2023 manifestosunu açıkladı. Kongrenin ardından AK Parti MKYK listesindeki değişiklikler de belli oldu. Mevcut MKYK listesindeki 50 kişi, 75 kişiye çıkarıldı.
 
AK Parti'nin yeni genel başkan vekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş oldu. Kamuoyunun beklentisi de zaten bu yöndeydi.
 
Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni 'A Takımı'nda çok sayıda sürpriz isim yer aldı.
 
Liste tüm Türkiye’yi kucaklayıcı bir nitelikte hazırlanmış. Her kesimden temsilcinin yer aldığı MKYK listesinde dikkat çekici pek çok isim var.
 
Hem bölgesel dengeler gözetilmiş, hem de toplumun her kesimine hitap edecek kişiler eklenmiş.
 
Mesela; Alevi Kanaat Önderi Metin Tarhan, Türkiye Ermeni Cemaatinin önde gelen isimlerinden Seval Sıvacıoğlu, İyi Parti'den AK Parti'ye katılan Tuba Vural Çokal, Şeyh Sait'in torunu Abdurrahim Fırat, eski Alperen Ocakları Başkanı Eyüp Gökhan Özekin yeni MKYK listesinde etnik, siyasi ve bölgesel anlamda stratejik isimler olmuş.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan yine yol arkadaşlarına vefasını bu listede de göstermiş.
 
Eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, önceki dönem Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Gazeteci ve Yeni Şafak Yazarı aynı zamanda AK Parti kurucularından Ayşe Böhürler, eski Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ve eski İstanbul Milletvekili Metin Külünk AK Parti ile özdeşleşmiş olan, Erdoğan’a yol arkadaşlığı yapmış diğer isimler olarak dikkat çekici.
 
Eski Bakanlar ve milletvekilleri de bu doğrultuda listeye alınmış.
 
Ömer Çelik, Efkan Ala, Bekir Bozdağ, Hayati Yazıcı, Mehmet Özhaseki, Nurettin Canikli, Özlem Zengin, Fatma Betül Sayan Kaya, Jülide Sarıeroğlu, Lütfiye Selva Çam ve Bayram Şenocak bunlardan bazıları.
 
Listede gençlerin ve kadınların sayısı da kayda değer şekilde artmış.
 
Avukat Mücahit Birinci, Hamza Dağ, Fatih Şahin ve Ahmet Büyükgümüş de hem gençlerin yakından tanıdığı hem de sıkı takip ettiği isimler arasında.
 
75 kişilik MKYK listesinde 20’nin üzerinde kadına yer verildiğini de görüyoruz. Liste, beklenildiği gibi kadın ve gençlerin katılımının yoğun olduğu bir liste de olmuş aynı zamanda.
 
Yeni A Takımı aynı zamanda HDP'ye kapatma davası açıldığı dönemde Kürt entellektüel ve siyasetçileriyle de takviye edilmiş. AK Parti, kendisine siyasette temsilci bulmayan Kürt seçmene yönelik de stratejik bir hamle yapmış. Bu isimler sahada karşılığı olan isimler aynı zamanda. Orhan Miroğlu, Şeyh Sait'in torunu Abdurrahman Fırat, Alevi Kanaat Önderi Metin Tarhan gibi isimlerin yanında Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ni temsil edecek çok sayıda isim var.
 
AK Parti’nin A Takımında Konya adına Leyla Şahin Usta ve Tahir Akyürek de bulunuyor. Tahir Akyürek ismi uzun süredir kulislerde konuşuluyordu zaten. Benim için sürpriz olmadı. Akyürek’in AK Parti içinde kendine has bir özgül ağırlığı var. Yine Leyla Şahin Usta’nın da önceki listede görevini iyi ifa ettiğini ve bu listede kendine yer bulacağını düşünüyordum. Beklediğim gibi oldu.
AK Parti MKYK’da Konya’dan iki isim listeye girdi desek de aslında listede Konya’dan iki buçuk isim var.
 
Değerli şairimiz Abdurrahim Karakoç’un oğlu ve Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Enderhan Karakoç’un ağabeyi Türk İslam Karakoç da MKYK listesinde yer alıyor.
 
İmam Hatip Liselerinin mimarlarından ve İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nün kurucusu olan Ahmet Tevfik İleri’nin torunu Ömer İleri ve geçtiğimiz aylarda Rahmet-i Rahman’a kavuşan tarihçi-yazar Yavuz Bahadıroğlu’nun oğlu Mücahit Birinci de benim dikkatimi çeken diğer isimler.
 
MKYK Merkez Disiplin Kurulu’nda da Bülent Arınç’ın oğlu Ahmet Mücahit Arınç kendine yer bulmuş.
 
Derya Yanık, Mustafa Şen gibi siyaset yapmasalar da tabanın bildiği tanıdığı isimlerin bu listede yer aldığını görüyoruz.
 
Dolayısıyla AK Parti’nin yeni MKYK’sı hem denge ve vefa listesi olmuş hem de biraz daha gençleşmiş ve kadın üye sayısının artmış olduğu bir profil çiziyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR