Fatma Betül Felhan

Fatma Betül Felhan

AKIL VE DÜŞÜNME ÜZERİNE

AKIL VE DÜŞÜNME ÜZERİNE

Taassup, bir şeye körü körüne bağlanmak olup, cahil insanların gösterdiği bir durumdur. Bir kişiye hatta bir objeye dahi tapabilir bu tip kişiler. Allah-u Teala’nın Kuran-ı Kerim’de buyurduğu gibi en güzel suretten aşağıların aşağısına inmiş bir toplum.

İnsan düşünmesi zorunlu olan bir varlık. Çünkü Allah-u Teala’nın biz insanlara hitabı hep bu yöndedir. İnsanlığın tamamlanması için Allah-u Teala’nın verdiği en güzel nimeti, aklı devreye sokmak gerekir. Aklı devre dışı bıraktığımız zaman sorumlu akılsızlar duruma düşeriz. Sorumlu akılsızlar demek Allah’ın ona akıl lütfettiği ve aklı olduğundan dolayı her türlü sorumluluk yüklediği insanlar olup akıllarını kullanmayıp, insanlıktan vazgeçen varlıklardır.

Allah Kuran-ı Kerim’de herkesin kendisinin düşünmesi gerektiğini başkalarının kendi yerlerine düşünmelerine izin vermemesini söyler. “Onlara (müşriklere): Allah`ın indirdiğine uyun, denildiği zaman onlar, “Hayır! Biz atalarımızı üzerinde bulduğumuz yola uyarız” dediler. Ya ataları bir şey anlamamış, doğruyu da bulamamış idiyseler? “Bakara suresi 170. Ayet

Atalar dini! Şuan herkeste dini bütün bir Müslüman modeli ortaya konulmak istense de atalar dini devam etmektedir. İnsanların biz babamızdan böyle gördük diye devam ettirdikleri akıl almaz düşünceler.

Seçime yakın bir zamandayız. Ve bunu çok rahat gözlemleyebiliyorum. Sırf biz atadan öyle gördük diye işin ehli olmayan insanlara oy veriliyor. Müslüman olup namaz kılıp hatta çevresine göre dindar görünen bir insan sırf babasının geleneğini sürdürmek için kanla beslenen insan azmanı kişileri destekliyor. Veya atası olduğu için değil de başta işlevsel bir ideolojiyi savunup daha çöken hale gelip fakat hala onu savunan bir insan tipi düşünün. Ve bu bağlanmalarının çoğu körü körüne bir amacı olmadan.

Kendi yapılarını açıklayamazken, sürekli karşıdaki yapıyı eleştirip onun üzerinden beslenen asalak sürüsü. Kendisi ortaya hiçbir şey koyamamışken karşıdakini yaptığı yeniliklerle çürütmeye çalışan kişiler.

Herkesin kendi seçme hakkı vardır tabi buna hiçbir sözüm yok fakat bu seçme hakkını akılsız bir şekilde yapması gerekirken aklı devre dışı bırakmış olması sorun olan. Cahillikle suçladığı toplumdan daha cahil ve gelenekçi olduğunu ne zaman farkına varacak! Farkındalığı olmayanın kendiside yoktur. Allah her birimizin saçlarını bile aynı yaratmamışken bizden nasıl aynı düşünmemizi isterler.

Düşünmek! Her kurum için düşünmek! Sadece a veya b kurumu için değil içerisinde bulunduğunuz kurum içinde aynı şey geçerli. Desteklemenin yanında bir hata yapıldığı zaman dur diyebilme gücünü ilk başta kendimizde sonrada toplumda oluşturabilmek çok önemli bir nokta.

Allah bizleri aklını kullanan insanlardan eyleyip Allah’ın dinine ters bütün düşüncelerden uzak tutsun. Feraset sahibi insanlardan eylesin. Amin. Vesselam…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatma Betül Felhan Arşivi
SON YAZILAR