İsmail Poçan

İsmail Poçan

Araçların bakımı insanları hasta ediyor

Araçların bakımı insanları hasta ediyor

Türkiye’de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olan TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu’nda sıkıntılardan dolayı aracını vizeye götüren vatandaşların şikayetleri bitmiyor.

Seneler öncesinde arkadaşımla gitmiştim. 5 saat bekledikten sonra sıramız gelmedi ve ertesi gün tekrar gitmek üzere oradan ayrıldık.

Araçlarına vize almak isteyenlerin oluşturduğu kuyruk, yetersizlikten dolayı yine yüzlerce metreyi buluyordu. Bu durum öncede aynıydı şimdi de aynı.

İnsanlar çoğalıyor, araçlar artıyor ama araç muayene istasyonu nedense hala tek.

Nedense diye soruyoruz ama sebebini biliyoruz tabi…

Çünkü muayene ‘Tekel’ de…

TÜVTÜRK Konya Araç Muayene İstasyonu’nda yaşanan yoğunluktan ve vatandaşların beklememesi, rahat etmesi için hayata geçirilen randevulu sistemde işe yaramamış.

Verilen randevu saatinde yoğunluktan dolayı yine aşılıyor ve vatandaşların mağduriyeti devam ediyor.

Randevulu sistem mağduriyeti gidermek için getirildi ama değişen bir şey yok. Sadece birkaç saat az bekliyorsunuz.

Bununla kalsa iyi.

Aracınızı rahatça bekleyebileceğiniz bir yer de yok. Kayıt yaptırmak için bile insanlar üst üste binmiş durumda. İçerde adım atacak yer yok.

Kayıt yaptırdıktan sonra arabanız içeriye alınıyor ama orada da sıra var. Yaz ayları olsa havalar sıcak olsa bunun mazereti yok ama dışarda beklersin.

Ama kış aylarındayız ve hiç bu kadar kar ve soğuk olmadı. Hava -10’lardan aşağı inmiyor.  Ama siz Örneğin saat 13’te olan randevuya insanlar en az 15’te girebiliyorsunuz. Hava buz gibi.

Bu nasıl randevulu sistem. Madem beklenecek bu randevu niye veriliyor.

İnsanların gün boyu vakti orada geçiyor. Çoğu kişi de işlerinin aksatmasından dert yanıyor.

Arkasından araç muayeneye girdikten sonra arka kapıya yönlendiriliyor. Arka kapıda ise yine kapalı bir alan yok. Soğuğun altında araba çıksa da alsak diye bekliyorsunuz.

Araçların bakımı tam olsun ama insanlar hasta mı olsun.

Kaç kere gündeme geldi ama bir çare bulunamadı. Bu iş tekelden sürmez…  

Bu soğuklarda aracını muayene ettirmek için sıra bekleyen vatandaşlar isyan noktasına geldi. Gelişmiş bir şehir olan Konya’da vatandaşlar bu sorunun çözülmesini istiyor. Vatandaşın çözümü ise bu tekelin bir an önce bitirilmesi.

Gayet de haklılar.

Ne kadar mümkün bilemiyorum ama 2007 yılında 20 yıllığına araç muayene istasyonlarını işletme hakkını elde eden TÜVTÜRK’e bir 10 yıl daha muayene yaptırılmak zorunda.  Ortakları ise bir Alman şirketi.

Türkiye’de Başbakan bile 3 dönem kalabilirken bu durum biraz abes duruyor.

Türkiye’de bu işi hakkıyla yapacak başka bir şirket yok mu şimdi?

Bence var. Hatta Türk Standartları Enstitüsü (TSE)’nin ticari araçlarla ilgili süregelen bir çalışması var. Tecrübeli bir kuruluş olan TSE bunun üstesinden rahatlıkla gelebilir.  

Eğer tekelden kurtarılırsa hem rekabet artar ve hizmet daha iyi ve hızlı olur hem de vatandaş mağdur olmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Poçan Arşivi
SON YAZILAR