Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

AVM’ler niye açılmamalıydı?

AVM’ler niye açılmamalıydı?

Alışveriş merkezleri bir buçuk aydır salgın nedeniyle kapalıydı. Alınan karar neticesinde AVM’ler bugün kapılarını açıyor.
 
Açıkçası bu karar için henüz erken olduğunu düşünüyorum ben. Acele etmemize gerek yoktu. İstanbul’da faaliyet gösteren ve ismini hepimizin bildiği birçok alışveriş merkezi 11 Mayıs yerine, 1 Haziran’da kapılarını açmaya hazırlanıyor.
 
Şöyle ki; Alışveriş merkezleri bayram sonuna kadar zaten sadece 10 gün hizmet verebilecek.
 
Neden mi?
 
AVM’ler Mayıs’ın 16-17’sinde hafta sonu sokağa çıkma yasağı nedeniyle kapalı olacak. Bu yasağın da 19 Mayıs resmi tatili ile birleştirilme olasılığı yüksek. Yani 16-17-18-19 Mayıs’ta sokağa çıkma yasağı nedeniyle AVM’ler kapalı olacak büyük ihtimalle.
 
Daha sonra ise 23-24-25-26 Mayıs’ta da bayram tatili nedeniyle yine kapalı olacak. Özet olarak AVM’ler Mayıs ayının 8 günü zaten kapalı olacak. Mayıs’a bir şey kalmıyor. Yani 10 gün için AVM açmış olacağız. Yani AVM’ler 10 gün çalışacak, 10 gün yatacak.
 
10 gün için risk almaya değmezdi bence.
 
Üstüne bir de AVM’ler açıldığında zaten sinemalar, kafeler, fastfoodlar ve çocuk eğlence yerleri de kapalı olacak. Sadece mağazalar ve marketler açık olacak. Bu açıdan da AVM’ler açısından hiç kârlı bir süreç olmayacak.
 
Ülkemizde kıyafet başta olmak üzere birçok ihtiyacın yoğunlukla satın alındığı dönemler bayram önleridir. Özellikle bayram öncesi, AVM’ler de çok büyük yoğunluklar oluşurdu her yıl.
 
Dilerim ki bu yoğunluk oluşmaz, yoksa bugüne kadar verilen emeklerimiz heba olur.
 
İşte o yüzden benim birkaç önerim var.
 
İlk olarak bence AVM’lere alışveriş dışı amaçla gelenler alınmamalı. Bunun kontrolü nasıl sağlanacak derseniz; AVM yönetimleri ile güvenlik görevlilerine de burada büyük iş düşüyor. Tek başlarına bu işi organize etmeleri tabi ki haksızlık olur. Konya’daki büyük AVM’lere Konya Emniyet Müdürlüğü’de destek vermeli. Kolluk kuvvetlerinin bu konudaki denetimi kurala uymayacak olan vatandaş için etkili olacaktır.
 
İkincisi de, tıpkı sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili olarak 65 yaş üstü ve 20 yaş altına belli gün ve saatlerde esneklik verilmesi gibi bir kural koyularak AVM’lerin belli gün ve saatlerde sadece belli yaş gruplarına hizmet vermesi sağlanabilir. Hatta AVM’ye gidecek genç nüfus için bir gün kadınlar günü, bir gün erkekler günü planlaması bile yapılabilir.
 
Artık böyle bir dünyaya alışmak zorundayız.
 
En çok kafamı kurcalayan da giyim mağazaları. Elbiseleri herkes deneyerek almaya devam edecek mi? Üzerimize güzel bir elbise yerine virüs giymek istemeyiz.
 
65 YAŞ ÜSTÜ İÇİN ESNEKLİK VERİLMELİ
 
Yaşlılar haftalardır evdeydi. Tabi ki devletimizin aldığı önlemler öncelikle büyüklerimizin sağlığını korumak içindi. Hepimiz gördük ki en savunmasız olanlar onlar. En çok onlar hayatlarını kaybetti virüsten.
 
Bu kısıtlama mecburen gerekliydi ama sanırım bir şeyleri biraz yanlış yaptık!
 
Bana sorarsanız onları virüsten koruyacağız derken daha hızlı yaşlanmalarına, güçten düşmelerine hatta psikolojik travma yaşamalarına sebep oluyoruz gibime geliyor. Etrafımdaki yaşı ilerlemiş insanlardan biliyorum. Evde oturmaktan hasta oldular artık. Kendi annemden, babamdan görebiliyorum bunu. Birçoğunun moralleri bozuk.
 
Sağlık açısından birçoğu güneşe hasret kaldı, bağışıklık sistemleri zayıfladı, hareketsizlikten eklemleri ağrıdı.
 
Bir düşünün. Haftalardır evde, dört duvar arasında ne yapardınız siz olsanız? Herkesin evinin manzarası, bahçesi, balkonu yok. Köhne bir evde yalnız başınıza kaldığınızı düşünün hatta. Ruhunuz daraldı değil mi?
 
Hafta sonu 2 gün yasakta bile sıkılıp patlıyoruz evde işsizlikten. Bir de onları düşünün. Bizler yine sosyal medyada vakit öldürüyor, alt yazılı diziler izliyor, playstation ve benzeri işlerle vaktin nasıl geçtiğini anlamıyoruz belki. Yaşlıların birçoğu bu aktivitelerin hiçbirini yapacak durumda da değil.
 
İşte o yüzden bu yasakların onlar için biraz daha esnemesi gerekiyor. Dün Konya sokaklarında hacıemmilerle karşılaştım selamlaştık. Çocuk gibi mutluydular. Birçoğu arkadaşlarıyla buluşmuş. Güneşleniyorlardı hatta. Kim bilir ne kadar dua ettiler.
 
Bence bundan sonraki günlerde de herkesin eve kapandığı hafta sonlarında, hatta iki gün boyunca bırakalım 65 yaş üstü büyüklerimiz biraz dışarı çıksın. Yürüyüş yapsınlar, temiz hava alsınlar, güneşi hissetsinler...
 
Bir de istekleri var büyüklerimizin. Tamam uygulama güzel oldu ama her yer kapalı. Birkaç alışveriş yapsaydık. Bir berber bulup tıraş olsaydık diyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR