Gökhan Darılmaz

Gökhan Darılmaz

Beyaz Meleklere Tüm Yüreğimizle Teşekkür

Beyaz Meleklere Tüm Yüreğimizle Teşekkür

 

Yaptığınız mesleği kutsal kılan bir takım değerler vardır. Emek, özveri, sabır, inanç ve en önemlisi insan sevgisi…

Bunlara sahip değilseniz işiniz size eziyet olur, çalışmakta zorlanır yıllarca sürdüremezsiniz. Küçücük bir sıkıntıda dahi üstesinden gelemeyeceğiniz bir problemmiş gibi hareket edersiniz. Hemen panikler çözmek için uğraşmaz sorumluluğu işinizin üzerine yıkarsınız.

Görevini sevmeyenler bu nedenle başarılı da olamaz. Eğer ömrünüzü adadığınız, ailenizden bile daha çok zaman ayırdığınız, geçiminizi sağladığınız mesleğinize yaklaşımınız böyleyse hem boşuna yaşamış hem de boşuna çalışmışsınızdır.

Çoğu insan zaten bir süre sonra bu görevini bırakır. Fakat bazı meslekler vardır ki değerli görülmeden yapılması mümkün değildir. Özellikle hizmet sektöründe yer alan işler bu gruba dâhildir.

Hele ki sağlık alanı, içindeki tüm branşlarıyla aktardıklarımın en güzel örneğidir. Sevmeden bırakın bir gün çalışmayı bir saat bile katlanamazsınız.Üstelik tüm yoğunluğuna ve stresine rağmen zaman ilerledikçe görevinize daha çok bağlanırsınız.

Çalışma ve işini sevme arasındaki bağın temsilcisi olan hastanelerde hemşirelerimizin ve ebelerimizin yeri ise bambaşkadır. Çoğu zaman günübirlik nöbetlerle refakatçilerin bile dinlendiği saatlerde hastaların ağrılarını azaltmak için uğraşan,  masumluğun ve asaletin rengi beyaza anlamını kazandıran insanlardır onlar. Yaptıkları özveri içinse herhangi bir ödül beklemezler. Yürekten gelen teşekkür ve hastalardan aldıkları dua yeterli gelir.Bizlerde çalışma süreleri boyunca kendi hayatından feragat eden beyaz meleklerimiz için hafta sonu oldukça güzel bir etkinliğe imza attık. Kurum içi dayanışmayı, birlik ve beraberliği arttıran etkinlikler kapsamında değerli ve özel bir günde buluştuk.   Hemşirelerimizin ve ebelerimizin içinde bulunduğumuz günleri münasebetiyle Beyhekim Ailesi olarak toplandık. Mesaisi olanlar haricinde tüm ebe ve hemşirelerimiz iştirak ettiği organizasyonda, diğer birimlerde çalışan personellerimizin de katılımıyla büyük ve coşkulu bir kalabalıkla bir araya geldik.  Bu güzel organizasyonda ayrıca Konya Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Dr.Ahmet Ergin Bey’de bizleri yalnız bırakmayarak, gecemizi onurlandırdı. Hastane içerisinde çoğu zaman koştururken gördüğüm, hastaların beyaz melekeler yakıştırmasını sonuna kadar hak eden bu onurlu mesleğin mensuplarıyla mesai saatleri dışında, onlara ait bir organizasyonda bir araya gelmekten son derece keyif aldım.

Öylesine alışmışım ki bizim ebe ve hemşirelerin yoğunluk içinde koşturmacasına. Üzerlerinde formanın dışında bir kıyafet, ayaklarında sabo terlikler yerine normal ayakkabılar görünce yıllardır omuz omuza çalıştığımız arkadaşlarımızı neredeyse tanıyamayacaktım.

Aileleriyle birlikte kendileri için organize edilen toplantıda mutluluklarını paylaştığımız hemşire ve ebelerimizde değişmeyen en önemli unsurda umudunu ve enerjisini kaybetmeyen yürekleri ve gözleriydi.  

Mesleğine inanan, yaptığı işin önemine ve sorumluluğun ağırlığını her daim üzerinde  taşıyan  hemşirelerimize ve ebelerimize dair söylenecek tüm kelimeler muhakkak ki eksik kalacaktır.

Bu vesileyle de tarihin en eski mesleklerinden olan ve Kurtuluş Savaşındaki gösterdikleri emekleri her daim hatırlanan ebelerimize ve hemşirelerimize dair birkaç düşüncemi paylaşmak ve bazı noktaları hatırlatmak istiyorum.

Günümüzde sağlık hizmetlerinde geldiğimiz nokta itibariyle en kırsal köylerimizden kasabalarımıza yurdumuzun dört yanında eğitimli ebelerimiz görev yapmaktadır. Onların sayesinde ülkemizdeki anne ve bebek ölümleri azalmış, sağlıklı nesiller yetişmiştir.

Günümüzde ebelerimizin gerçekleştirdikleri bu  görev, geçmiş yıllarda tecrübe usulüyle Anadolu hanımının birbirine aktardığı en önemli miras olmuştur. Bilenler yada duyanlar hatırlayacaktır köyün en bilge kadınlarına “ebe anne” denirdi. Yalnızca çocukların doğumuyla ilgilenmez, sağlıkla ilgili konularda kendisine danışılır, akıl alınırdı. Ataerkil yapının oldukça katı uygulandığı yörelerde dahi ebe annelerin önünde erkekler saygıyla eğilir ve sözünün üzerine laf konuşulmazdı.

Bugünde bir anneyi 9 ay karnında taşıdığı evladıyla buluşturan ebelerimizin verdiği emeği en iyi anneler hatırlayacaktır. Doğumun meşakkatini kendileriyle göğüsleyen ebelerin yeri onların gönlünde bambaşkadır.

Ameliyattan yoğun bakıma, servislerden poliklinik hizmetlerine kadar her alanda biz doktorların sağ kolu olan hemşirelerimizse, çoğu zaman hastayla kendi ailesinden bile daha çok ilgilenmektedir.

Yakınları dahi kimi zaman yaklaşamazken bir hemşire hiçbir tiksinti duymadan hastanın yanında yer alır ve üzerine düşeni fazlasıyla yapar. Gece yarısı yada sabaha karşı iğneniz yada ilaç kontrolünüz için geldiğinde bile hatırınızı sorar ve size iyi olacağına dair  inancı aşılar.

Yalnızca tedavinizle de ilgilenmezler, sıkıntılarınızı dinler ve moral verirler. Özellikle yaşlı insanlarda, hele ki bir yakını da yoksa hemşire kardeşlerimizin mesaisi dışında bile refakatçi olduğu binlerce örnek yaşanmıştır.

Ebe ve hemşirelerimizin emeklerinin ve nasıl çalıştıklarının toplumumuzda daha iyi anlaşılması için, kitaplar, programlar ve etkinliklerin daha çok olması gerektiği inancındayım.

Yeni bir döneme girdiğimiz Kamu Hastaneleri Birliği ve Sağlık alanında yapılandırmaların etkisiyle özlük hakları başta olmak üzere çalışma saatlerinin yoğunluğu ve iş yükünün fazlalığına dair sorunlar ve çözümlere yönelik çalışmalar bu hafta daha çok gündeme getirilmeli. Ayrıca yeni kurulan ve hastanelere önemli bir farkındalık sağlayan Sağlık Bakım Müdürleri kanun ve yönetmelikler düzenlemesiyle kesinlikle ebe ve hemşireler dışından seçilmemelidir.

Gelecek zamanın tüm bu sıkıntıların büyük oranda çözüleceği yeni bir dönem olduğunu görüyorum. Unutmayalım ki çalışanın memnuniyetinin arttırılması, yüzlerinin güldürülmesi, problemlerinin çözülmesiyle daha huzurlu ve daha başarılı iş ortamları sağlanacaktır.

İçinde bulunduğumuz hafta münasebetiyle de benim için her zaman çok değerli olan, sonuna kadar arkalarında olduğum Beyhekim Devlet Hastanesi’nin çok değerli hemşire ve ebeleri başta olmak üzere hastanelerimizin tüm beyaz meleklerine, gösterdikleri özveri ve fedakârlık için teşekkür etmek istiyorum. Sağlık camiası onlarsız var olamazdı.

Anneler Günü vesilesiyle de başta dualarına her zaman muhtaç olduğum sevgili annem olmak üzere tüm bayanlarımızın Anneler Gününü kutluyorum.

Not: Hatay’da meydana gelen hain saldırı da kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Ülkemiz bu insanlık dışı saldırıyı gerçekleştirenleri ve arkasındaki karanlık güçleri en kısa sürede ortaya çıkartacak ve gereken cevabı verecektir.

  Hayırlı işlerinizde başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gökhan Darılmaz Arşivi
SON YAZILAR