Büşra Aksakbağı Ay

Büşra Aksakbağı Ay

Bir Güzel Gelenek…

Bir Güzel Gelenek…

Konya’da bir güzel gelenek; Şivlilik…

Her yıl Regaip Kandili’nde gerçekleşen bu geleneğin en güzel yanı ise çocuklar…

Ben Konya’da büyümedim ancak Konya’da büyümenin en güzel yanı ne diye sorsalar hiç düşünmeden şivlilik derdim.

Bilmeyeneler için şivlilik nedir açıklayalım…

Regaip Kandili’nden bir gece önce çocuklar sokaklarda ki fener alayına katılır, fenerlerle sokaklarda yürünür, lastikler yakılırak üzerinden atlanır, üst baş is olmuş şekilde evlere dönülür.

Anneler yıkayıp paklayıp mis gibi çocuklarını yatırır. Çocuklar ertesi günü için gideceği güzergâhı hayal ederken uykuya dalar.

Ertesi gün sabahın ilk saatlerinde ise ellerde poşetler arkadaşları ile buluşur ve macera başlar. Kapı kapı dolaşan çocuklar o kapıları çalıp kapı ardından “şivlilikkkk” diye bağırır. Ev sahibi hazırlıklıdır. Kapıyı açarak ikram edeceği çikolata, leblebi artık ne aldıysa çocuklara ikram eder.

Sabahtan akşama kadar elde torba oradan oraya zıplarlar. Hatta çocuklar istihbarat ağını bile çoktan kurmuştur. “Şu evde şu pahalı çikolatadan veriyorlar” haberi hızlı bir şekilde aralarında yayılır ve o evin kapısı susmak bilmez. Yani dağıttığınız şivlilik ne kadar pahalı ise o kadar müşteriniz olur ve çocukları bir o kadar da mutlu edersiniz.

Tabi geleneği bilmeyip hazırlıksız yakalananlar da olmuyor değil. Bazıları telafi etmek için para veriyor. Bir gün sizde hazırlıksız yakalanırsanız sakın o hataya düşmeyin. Çocukların inanılmaz bir istihbarat ağı var demiştik bu bilgi kısa sürede yayılır ve o evi yıkarlar… Tabi yine de siz bilirsiniz.

Bütün gün o ev senin bu ev benim dolaştıktan sonra akşam eve tatlı bir yorgunluk ile gelinir. Bütün günün hasılatı ortaya dökülür ve tüm ev halkı yer. Hasılat o kadar fazladır ki bu yeme işlemi en az 3 gün bile sürebilir.

Velhasıl kelam; çocukların ellerinde poşetler ile yanlarına aldıkları sevinçlerini, çaldıkları kapıyı açan insanlarla paylaştığı güzel, mutlu bir gün…

*

Yalnız bu gelenek sadece Konya’da yapılıyor. Bırakın Türkiye’yi Konya’nın çoğu ilçesinde bile yapılmıyor.

Bizim kültürümüzde olmadığı halde benzer olan Hallowen denilen kutlamalar hemen hemen Türkiye’nin birçok noktasında kutlanırken, çocukların sosyalleşmesine ve yeni tanıştığı biriyle ilk konuşma sırasında zorluk yaşamamasına katkı sağlayan, üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandili’nin coşkuyla karşılanacak kadar güzel bir gün olduğunu çocuklara aşılayan, büyükleri de çocukların coşkusuna bakıp çocukluk yıllarına döndüren bu güzel geleneğin sadece Konya ile sınırlı kalması üzücü ve bir o kadar da düşündürücü.

*

Bir günde yüzlerce çocuğu sevindiriyorsunuz. Bundan daha güzel sevap olur mu?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Aksakbağı Ay Arşivi
SON YAZILAR