Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Bu İşin Altında Ne Var?

Bu İşin Altında Ne Var?

Nasıl insanlar ekonomide garantiyi severlerse, ülkelerde garanti olacak yatırımları seçerler.

Madenler ışıltıları ile cazipti.

Zaman içinde hep değerlenmişti.

Virüs için çözüm üretilene kadar böyle devam edecek gibi gözüküyor. Çin'in döviz rezervi 3.1 milyar $. Virüs işi belki bu rezervi düşürecektir. Altın rezervi ise 89 milyar $. Çin, Dünyada en fazla döviz rezervine sahip ülke, ancak altın rezervlerinde sadece 7. sırada.

Son yıllarda Dünyada Rusya, Çin ve Türkiye gibi ülkeler altın rezervlerini artırdı. Dünya Altın Konseyi, (World Council Gold) dünyada altına olan talebin son 50 yılda bu kadar artmasına sebep olarak doların dünyadaki egemenliğinin tüm ülkelerin tepkisinden dolayı olduğunu açıkladı.

Euro güveni tam olarak sağlayamadı. Arayışlar sürüyor. Ortadoğu’daki stratejik riskler ve Dünyada soğuk savaş riskinin artması da altına talebi artırdı. 2009 dünya ekonomik krizi, yalnızca dolara dayanan dünya para sisteminin tutmadığını gösterdi.

Türkiye de, döviz bankalarda tutuluyor  fakat altın yastık altında tutuluyor.

Altını sisteme çekme teşvikleri etkili olmadı.

Zira yastık altında altın tutanlar kötü günlere karşı önlem almış oluyor. 2000 yılından bu güne geçen 20 yılda TÜFE olarak enflasyon 13 kat arttı ve fakat 24 ayar gram altın fiyatları 64 kat arttı. Ayrıca dolar cinsinden altının ons değeri de 6 kat arttı. 1970'te doların altınla bağlantısının kesilmesinden sonra, para sistemi daha kırılgan oldu. Küresel süreçte kur savaşları ve 2008 yılında ortaya çıkan finansal kriz, 67 yıl önce kurulan para sisteminin yürümediğini gösterdi. ABD ve ulusal politikalar uygulayan Çin gibi ülkeler, sistemin zafiyetine rağmen kârlı çıktılar.

Bazı ülkeler cari fazla verdiler. ABD ise para basarak yaşadığı krizlerin maliyetini dolar rezervi tutan ülkelere ve tüm dünyaya sosyalize etti. Bu yolla dünyayı sömürüyor.

2009 krizi ve bu gün küreselleşmenin  tortusu, hem dünya para sisteminin de değişmesi veya yeniden organize edilmesinin gerekli olduğunu ortaya koydu.

Dünya yeni para sistemi nasıl olmalıdır?

Altın standardına bağlı bir para sistemine dönmek doğru olmaz. Çünkü altın fiyatları uzun dönemde aşırı değişkendir. Genelde bir hükümetin, diğerinin merkez bankasından onun ulusal parasını çekmesine olanak veren bir haktır.

Başlangıçta ulusal para birimi (SDR) 0.888671 gram saf altına eşitken yani 1 SDR=1 ABD $ iken, sistem çöküp dünya üzerindeki para birimleri dalgalı kur uygulamasına geçince değişti. Halen 5 farklı para birimine endeksli. Sepette Amerikan doları %41.73, Euro %30.93, Yuan %10.92, Japon yeni % 8.33 ve İngiliz sterlini %8,09 paya sahip. 

Her şeyden önce, Dünya para sistemini tek başına dolara bağımlı olmaktan çıkarmak gerekir.

Sonuç olarak;

Para sistemi ilerleyen dönemde nakit olarak ilerleyemeyecek. Mevcutlar içinde hangi para daha kıymetli olsa bile şartlar değiştikçe kıymet de azalacak.

Kripto para için çalışanlar algoritmayı başarılı bir şekilde kurabilirlerse başarı kendiliğinden gelecek.

Bu işin altında güven var. Her zaman da öyle olacak.

Güven kimde ise para orada olacak.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR