Büşra Aksakbağı Ay

Büşra Aksakbağı Ay

Gündemimiz aşı…

Gündemimiz aşı…

Aşı çalışmalarını uzun süredir bekleyen bir kesim, aşı olmak istemeyen önemli kesim ve bitmeyen tartışmalar…

Sadece Türkiye’de değil şu an tüm dünyada durum tam da böyle.

*

Türkiye’nin sözleşmesini yaptığı aşının 11 Aralık’tan sonra Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

Bakan Koca’nın yaptığı açıklamalara göre çalışmalar dört aşamada yürütülecek. Buna göre; birinci grup; Sağlık çalışanları, engelli bireyler, koruma evi misafirleri, toplu yerde yaşayanlar. İkinci grup; Toplumsal işleyişte gerekli sektördekiler, yüksek risk ortamında bulunanlar, +50 yaş ve en az 1 kronik hastalığı olanlar. Üçüncü grup; -50 yaş ve en az 1 kronik hastalığı olanlar, genç yetişkinler, ilk 2 grupta yer almayanlar ve son olarak dördüncü grup ise; ilk üç grupta olmayan kişiler.

*

Bence vatandaş nezdinde durumu karmaşık yapan birden fazla aşının konuşulması.

Çin aşısı, Rus aşısı, biontech-pfizer aşısı, moderna aşısı… Bu aşılardan Çin aşısının Türkiye’de ücretsiz olarak uygulanması planlanıyor.

Halkın büyük bir çoğunluğunun benim gibi alanımız olmadığı için haliyle bu kadar çeşidin arasında hangisi iyi hangisi kötü hangisi yararımıza hangisi zararımıza olur diyerek kafası karışıyor.

Üstelik yıllarca duyduğumuz ilaç şirketlerine yönelik komplo teorileri, yeni dünya düzeni, yeni savaş yöntemi teorileri ve tüm bunları körükleyen güvensizlik ortamı.

Haliyle vatandaşın önemli bir kısmı aşı yaptırmak istemiyor.

*

Bu gerginlik için biraz erken…

Türkiye biontech-pfizer aşısından bir milyon, Çin aşısından 50 milyon sipariş verdi.

50 milyon iki doz olarak en fazla 25 milyon kişiye uygulanabilir.

Bu 25 milyon kişiye uygulanabilecek olan Çin aşısı da dört aşamayı göz önüne alırsak toplumun büyük bir kısmına en azından kısa vadede uygulanamaz.

Bu arada bazı aşı çalışmaları Türkiye, Brezilya ve Endoznezya’da yapılmış.

Çalışmalar Türkiye’de yapılmasa dahi uygun ve güvenilir klinik ortamlarında yapılması yeterli ancak Çalışmaların sonuçlarında ırksal farklılıklar olabileceği için bu anlamda çalışmaların Türkiye’de yapılması olumlu.

*

Benim de her vatandaş gibi kafası karışmış biraz internetten biraz da güvenilir bulduğum kişilerden soruşturduğum kadarı ile şu aşamada en fazla bu kadar bilgiye sahip olabildim. Bu konu öyle hassas bir konu ki bilimsellikten uzak, devletleri koruma ya da muhalefet refleksleri ile açıklamalar yapmak vatandaşı daha da zor duruma sokuyor.

Şu aşamada en doğrusu işi aşıya bırakmayacak şekilde kendimizi korumaya her zamankinden daha fazla dikkat etmek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Aksakbağı Ay Arşivi
SON YAZILAR