Büşra Aksakbağı Ay

Büşra Aksakbağı Ay

Fatura yerine adisyon ödeyeceğiz…

Fatura yerine adisyon ödeyeceğiz…

Resmî gazetede yayınlanan habere göre şehiriçi elektrik dağıtım ve perakende şirketlerinin temsil, ağırlama, ilan, dernek üyeliği, seyahat vs. giderleri 2021-2025 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde elektrik faturalarına yansıtılacak.

Yani tüketiciyi zerre ilgilendirmeyen her şeyin faturası yine bize kaldı.

*

Belediyeler ve devlet kurumlarının neredeyse hepsi kişisel giderlerini halka ödetirken, elektrik şirketlerinin çıkıp “bizim başımız kel mi?” demesi beklenen bir sonuçtu.

Nitekim öyle de oldu.

Biz ki bilmediğimiz yerlerde tanımadığımız insanların çektiği kaçak elektriği bile yıllardır ödeyen milletiz, bu halk bu yüce gönüllülüğü ile bunu da öder diye düşünüldü olsa gerek…

*

Halbuki herhangi bir ürün veya hizmet aldığımızda, bu hizmet bize ulaşana kadarki tüm giderler birim ürün fiyatına zaten yansıtılıyordu. Bu giderlere personel giderlerinden tutun, üst düzey yöneticilerin pahalı öğlen yemeklerine, reklam giderlerinden, araçların yakıtına varana kadar her şey dahil.

Yani zaten bizden söke söke alınıyordu.

Tamam da bana ne vatandaş olarak senin dernek üyeliğinden? Bana ne senin ağırlama ve gezme tozma giderlerinden?

Elektrik faturamızı bir gün geciktirince, ikinci gün gelip elektriği kesen sonra açtırmak için 24 lira daha ücret alan elektrik şirketlerinin içtiği çayı bile gariban vatandaşa ödetiyorlar!

Yaşadığımız bu dijital çağda ekmek, su gibi temel bir ihtiyaç haline gelen enerji ihtiyacına yapılan bu haksız, yersiz, skandal uygulama ne yasalara ne kanunlara ne vicdana ne de insanlığa sığar!

*

Geçtiğimiz 5 yıl için (2015-2020) dağıtım şirketlerinin bu giderlerinin faturaya yansıtılması adına düzenleme çıkartılmış fakat harcamaların gerekli olmadığı gerekçesi ile Elektrik Mühendisleri Odası Danıştay’a dava açmıştı.

Anlaşılan o ki bu düzenleme iptal edilmemiş, sadece ertelenmiş. Ne var ki zaten halkın ekonomi ile cebelleştiği bir döneme denk gelerek tüy dikilmiştir.

*

Alternatifi de yok ki kullanmayıp, boykot edelim. Rekabetin olmadığı yerde olan yine halka oldu, oluyor, olmaya da devam edecek. Halkı koruması gereken devlette bu işe dur demezse önümüzdeki aylarda elektriği kesilen haneler kışın ortasında elektriksiz yaşamaya mahkûm olacak. Krizin, salgının ve kışın tam ortasında…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Aksakbağı Ay Arşivi
SON YAZILAR