Ömer Kocabaş

Ömer Kocabaş

Biz cambaza bakarken

Biz cambaza bakarken

Ülkemiz ve dünyada ciddi bir ekonomik sıkıntı var. Döviz fiyatlarındaki aşırı yükselişten dolayı biz bu sıkıntıyı daha derinden hissediyoruz o kadar. Bugünlere geleceğimiz salgın hikâyesinin ilk günlerinde belliydi ama nedense ısrarla görmezden gelmek istedik. Dünya egemenleri yaşanılan sıkıntının bir süre sonra geçeceği palavrasına büyük devletleri bile ikna etmişti. Gariban halk ise canının derdine düşmüştü. Salgın saçmalığının ardından savaşlarla yeni düzenin temelini sağlamlaştırmaya çalışıyorlar. Biz ise günlük zam furyasından önümüzü göremiyoruz…

Her hafta ekonomi üzerine yazsak da bir sonuç elde edemeyeceğimiz ortada. Fiyatlar istikrarlı bir şekilde artıyor. Düşme ise beş artıysa iki şeklinde oluyor(!) Biz sıradan vatandaşlar zamlarla uğraşıyoruz. Hükümet ise bir yandan enflasyona karşı çözüm bulmaya çalışırken diğer yandan ise iç ve dış politikayı idare etmeye çalışıyor. Bir yandan Suriye’ye yeni bir operasyon gündemdeyken diğer yandan ise Yunanistan sarhoş olmuş farenin aslana diklenmesi gibi gelgel yapıyor.

 Dünyaya şekil vermeye çalışanlar artık karmaşık fikirlerin ardına sığınmıyorlar. Zaman hız zamanı olduğundan 25-50 yıllık hatta daha ötesinde yaptıkları planların vadesini bile azaltmaya çalışıyorlar. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanılan savaşın birebir benzerini ülkemiz ve Yunanistan arasında çıkarmaya çalışıyorlar. Amerika ve Avrupa’nın desteğini ardına alan Yunanistan ise teşne görünüyor. Anlaşılan Ukrayna’nın akıbetinden ders almaya niyetleri yok.

Rusya ile Ukrayna savaşında ilk günden itibaren Rusya’yı haklı gördüm. Elbette Ukrayna halkına üzülüyoruz, savaşta sivillerin ölmemesi gerekiyor. Lakin bu durum tamamen Ukrayna yönetiminin basiretsizliği. Rusya girmeye gönlünün olmadığı bir savaşa zorla sokuldu. Bir de sanki canı sıkılmışta Ukrayna’yı işgale başlamış gibi bir hava estirildi. Bizim basınımızda bile Ukrayna lideri Zelenski bir kahraman gibi lanse edilir olmuştu. Yahudiliğini gündeme getirenler ırkçılık damgası yiyordu. Zelenski gerekirse ülkesi için ölmeyi göze aldıklarını falan söylüyordu. Şimdi ise savaşacak cephanelerinin olmadığından bahsediyor. Zelenski batı tarafından gözden düşmeye başlayınca bazı detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Meğer savaş başladıktan sonra Ukrayna liderinin anne ve babası İsrail vatandaşlığı alıp oraya yerleşmişler. Ukrayna’da kritik yerlerde düşünce Zelenski’nin de soluğu anne ve babasının yanında alacağı muhakkak. Olan yine gariban halka olacak.

Savaşın Rusya’nın ekonomisini bitireceği, Rusya’nın dünya liderliğine oynamak yerine sıradan bir ülke statüsüne düşeceği hesaplanıyordu. Bugüne kadar hiçbir işgalci ülkeye uygulanmayan saçma sapan yaptırımlar peş peşe Rusya’ya uygulanmıştı. Fakat enerji kaynaklarından dolayı Rusya’nın eli güçlüydü. Rusya’nın öyle kısa sürede bir Venezüella’ya dönüşmeyeceği muhakkaktı. Nitekim öyle de oldu. Artan enerji fiyatları nedeniyle Avrupa Birliği’nin ekonomisi bozulurken Rusya kısa sürede toparladı. Rusya’da Ruble’nin kısa sürede aşırı değerlenmesinden bile şikâyet edilir oldu.  İşin sonunda Rusya Merkez Bankası faiz indirimine giderek faizi yüzde dokuz buçuğa düşürdü.

Türkiye’nin önümüzdeki süreci çok iyi yönetmesi gerekiyor. Yunanistan adaları silahlandırdıktan sonra açık açık tehditlere başladı. Karasularının sınırlarını bir oldubittiyle artırmanın derdindeler. Sonrasındaki hedeflerini ise bilmeyen yok. Amerika’nın desteği ve AB’nin göz yummasıyla kafalarına göre takılabileceklerini sanıyorlar. Aslında gerek AB, gerekse de Amerika için Yunanistan’ın bir önemi yok. Tek dertleri ülkemizin gücünü törpüleyip onların çizdiği sınırlara tekrar dönmemiz. Karadeniz’de, Akdeniz’de doğalgaz aramanın, Suriye’de operasyon yapmanın, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine karşı çıkmanın elbette bir bedeli olacak. Akılları sıra bu bedeli Yunanistan üzerinden ödetecekler. Bilmedikleri şey ise Türkiye artık eski Türkiye değil.

Eski Türkiye’yi geri getirmek için dört gözle seçimleri bekliyorlar. Ekonomi de yaşanılan sıkıntıları da göz önünde bulundurarak 2023 seçimlerine o sene bu sene muamelesi yapıyorlar. Oyunlarının bozulması tek dileğimiz. Vatandaş doğal olarak tenceresini kaynatmanın derdinde. Ev kiraları, akaryakıta gelen zamlar, gıda fiyatlarının sürekli artması büyük resmi görmemizi engelliyor. Zaten bu oyunu kuranların amacı da bu. Öte yandan vatandaş da sonuna kadar haklı. İş hükümete düşüyor. Elbette kolay değil ama hem ekonomiyi düzeltmek hem de dış politikada dik durmak zorunda. Ülkemizin geleceği ve 2023 seçimlerinin sonucu bu iki unsura bağlı. Yaşayıp hep birlikte göreceğiz…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Kocabaş Arşivi
SON YAZILAR