Doç. Dr. Ömer Akdağ

Doç. Dr. Ömer Akdağ

Börk

Börk

17 Haziran 2016 Cuma günü Karatay Üniversitesi mezuniyet günü tertip etmişti.

Cumhuriyet tarihinde kökleriyle buluşma konusunda hamleler yapan Karatay üniversitesi ikinci defa kep yerine börk tercihini kullanmış ve Türk milletinin özüyle buluşmasına katkı sağlamaya hızlı adımlarla yaklaşıyor.

Öğrencilerin bir kısmı börkü “yadırgadıkları” görüldü. Bir iştirakçimiz "ne yapalım hocam, böyle yetiştirildik" demiş. Yüzde yüz haklıdır.  Biz de aynı "eğitimin" mahsulüyüz. Fakat biraz kımıldama ufuk verir.  Bizim yörüklerde bir atasözü vardır; "kımıldayan koyun murdar olmaz".

Bize ait olan börkün beğenilmesi için zihinlerin de bize ait olması gerekir. Öyle bir konuma getirildik ki, zihinlerimiz ile bedenlerimiz ayrı tellerden çalıyor. Veya zihinlerimiz de bedenimiz de "bizden" değil.

Ya da biz "başkalaştırıldık". Köklerden koparılmak böyle bir şey olsa gerek.  Bize ait olan bir şeye "yabancılaşmaya" mankurtlaşmak denir. Türk milleti son 250 yıldır mankurtlaştırılmaya çalışılıyor. Milletlerin var oluşlarını temin eden üç direnç noktası vardır; Bunlar dil, din ve tarihtir. Bunların hepsine son 250 yılda hücum edildi. Özellikle son 100 yılda darmadağın edilmek istenildi.

Börke olan "uzaklık" herhalde bunun göstergesi olsa gerek.

İşin kötüsü bunun farkında değiliz.

Üniversiteler bir toplumun beynidir.

Uyuşturulmuş beyinlerden açık ve berrak beyinlere….

Şuurlanmak temennisiyle.

CENAZE NAMAZI

Kayseri'nin bir ilçesinde peygamberimize hakaret eden birisinin cenaze namazını kıldırmak istemeyen imamı şikâyet etmiş CHP'liler.

Peygamberimize hakaret eden kişinin cenaze namazını kıldırmak istemeyen imam demiş ki, "ben bu cenaze namazını kıldırmam. Ama komşu köyden bir imam temin ederim"....

Ne var bunda öfkelenecek?

Bu CHP'lileri anlamak mümkün değil...

Zaten ölen adam hayattayken imamla tartışmış. Ölmeden önce peygamberimize hakaret ettiğinde imam o kişiyi ikaz etmiş ve demiş ki, "bak, peygamberimize hakaret ediyorsun. Cenaze namazını kılmam"...

Derken bu "kişi" ölmüş.

O köyün imamı da "ben peygamberimize hakaret eden birisinin cenaze namazını kıldıramam" demiş.

İmam yüzde yüz haklıdır.  Oradaki CHP'liler de "sen kıldıracaksın" diye tutturmuşlar.  İmam "komşu köyden imam temin edeyim" diyor fakat CHP'liler tatmin olmuyor.  İlle de "sen kıldıracaksın" diyorlar.

Bu ne anlama gelir?

"Biz hem hakaret ederiz hem de muhataplarımızın hakaretlerimizi yemesini isteriz" demek olmuyor mu?

ÖNCE HERKESİN HADDİNİ BİLMESİ GEREKİR. PEYGAMBERİMİZE HAKARET EDİLMEMELİDİR. Peygamberimize veya dinî mukaddeslerimize hakaret edenler müeyyideyle karşılaşacağını bilmelidirler. Kişilerin inanıp inanmaları kendi tercihidir. Hiç kimse hiç kimseyi zorla cennete sokmak durumunda değildir. Ama biz Müslümanlar olarak arzu ederiz ki, insanlar ebedi alemde ıstırap çekmesinler. Bunun yegâne yolu; kişilerin kendi iradeleriyle sırat-ı müstakimi tercih etmeleridir.

Bunun ilk merhalesi hakaret etmemektir. Bilmediği bir husus varsa öğrenmeye çalışmaktır.

HAKARET ETMEMEYİ ÖĞRENMEK İÇİN DOKTORA YAPMAYA FALAN GEREK YOK.

Üniversite okumaya da gerek yok.   Hatta ilk mektep mezunu olmaya bile gerek yok.  Köylerde nice okuma-yazması olmayanlar insanlar vardır; edep numunesidir.  "Allah devlete zeval vermesin" duasını hiç dillerinden düşürmezler. Cumhuriyet öncesinde tasavvuf mektebi vardı; terbiye şuuru verirdi insana.. "Edep yahu" yazısını insanların gönüllerine işlerlerdi.  1925'de tasavvuf yasaklanınca mukaddesat-ı diniyyeye hakaret moda oldu. Aynı sene Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kapatma gerekçesi buydu biliyor musunuz?  Bu partinin tüzüğünde “parti mukaddese-i diniyyeye hürmetkârdır” ibaresi var diye bu parti kapatıldı. Yani kapatılma gerekçelerinden birisini teşkil etti. CHP tüzüğünde böyle bir madde olmayınca sonuç böyle oldu.  Medeni olmanın tarifi şudur; kişinin, insanlara, hayvanlara, eşyalara hakaret etmemesidir.

ÖNCE İNSAN OLMAK GEREK...

Kişinin haddini bilmesi gerek. Ne demiş Yunus Emre;

İlim ilim bilmektir.

İlim kendin bilmektir.

Sen kendin bilmezsin

Ya nice okumaktır.

Kayseri’nin bir ilçesinde meydana gelen bu vakada cenaze namazı kıldırmak istemeyen imam bizce haklıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Doç. Dr. Ömer Akdağ Arşivi

YAZI

02 Ocak 2017 Pazartesi 09:01

DUA

19 Aralık 2016 Pazartesi 09:04
SON YAZILAR