Fatmanur Bektaş

Fatmanur Bektaş

Camiler hayatın merkezi

Camiler hayatın merkezi

Son günlerde Bağcılar Belediyesi tarafından yapılan “5 Vakit Spor Projesi” nin videoları sosyal medyada gündem oldu. Projenin içeriğinde yaşlılar, eğitmenler eşliğinde camilerde spor yapma imkanına sahip oldular. Bazı sağlık problemlerinin önüne geçme adına mükemmel bir proje olmuş.

Ancak paylaşıma gelen yorumları görüp şaşırmamak elde değil. Paylaşımların altı “Allah’ın evi, saygılı olunmalı, Allah akıl fikir versin ibadethaneler ne hale geldi, çok büyük vebali var” gibi yorumlarla dolup taşmış. Hem camilerin boş olmasından şekva ediyor, hem de camiyi sevdirecek hiç bir projeyi beğenmiyoruz.

Cami kelimesi, “toplanmak” anlamına gelen “Cem” kökünden türemiştir. Sadece ibadet yeri olsaydı ‘Camii’ olarak adlandırılmazdı.

Peygamberler zamanında camilerde nikah kıyılırdı. Hatta cami avlusunda düğün zamanında İslami değerlere uygun oyunlar oynanırdı, yemek yenirdi, toplantı yapılırdı.

Peygamber efendimiz (sav) zamanında değişik sosyal amaçlar için de kullanılan camilerde Efendimiz sahabelere mızrak atma yarışı yaptırıyordu. Hatta İmam Burhari rivayetinde geçtiğine göre bir defasında ashabının bu yarışını Hz. Aişe annemize de izletmişti.

Bugün birçok camimiz bir iki saf cemaati zor buluyor. Oysa Peygamber efendimiz (sav) zamanında camiler hayatın merkeziydi. Günümüzde de camilerin fonksiyonunu arttırmalıyız. Halkımız bu tarz vesilelerle camiye girmeli vesselam..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatmanur Bektaş Arşivi
SON YAZILAR