Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Çok da kafaya takmayın, sağ kurtulan hiç olmadı dünyadan

Çok da kafaya takmayın, sağ kurtulan hiç olmadı dünyadan

            Artık hayatımız o kadar yorucu ki,gözümüz o kadar körleşmiş ve duygularımız o kadar körelmiş ki, hangi işin acil, hangi işin öncelikli olduğunu artık algılayamıyoruz.
 
Önümüze gelen her işi önemli ve acil olarak sandığımız! için asıl önemli olanları atlıyor, yapamıyor ve yetiştiremiyoruz.
 
İşte hayatı yeniden yakalamak için size birkaç öneri;
 
İnsan için 4 tane alan vardır. Eisenhower matrisizaman yönetimini en basit anlatan fikirdir;
 
            Önemli ve acil işler; Hedeflerimize ulaşmamız için mutlak gerekli olan ve zaman kısıntısı içerisinde olan işler. Hemen yapılacak işler.Maalesef hemen çözülmesi gereken, başka her işinizi bırakıp yapmanız gereken şeylerdir. Eğer çok dolu, esnek olmayan bir ajandanız varsa bütün işlerinizin aksamasına neden olurlar.
 
            Önemli ama acil olmayan işler, kişisel gelişimimiz, toplumsal sorumluluklarımız olan işler.
 
            Önemsiz ama acil işler, acilen yapılması gereken hayır diyemediğimiz ama bize bir şey kazandırmayan şeyler.Senin yerine yapabilecek başka biri varsa ona devredilecek vekontrol edeceğimiz işler.Genelde başkasının sizden yapmanızı istediği, sizin belirlemediğiniz ve sizin uzun dönemli planlarınıza hizmet etmeyen işler. Genelde gelen e-postalar, çalan telefonlar, iş yerinde başkalarının kendileri için sizden istedikleri vs buna girer.
 
            Önemsiz ve acil olmayan işler, ıvır zıvır işler, televizyon izleme, gezinme örnektir. Daha sonra yapılırsa bile fark etmeyen işler.Yapsanız iyi olur ama yapmasanız da hayatınızda çok şey fark ettirmeyecek işler. Daha önemli işlere vakit ayırmak istiyorsanız, bu tür işleri direkt elimine de edebilirsiniz.
 
            Yapılacaklar listelerini kullanmanın püf noktası etkili bir şekilde listenizdeki görevleri önceliklendirme de yatmaktadır.Eylem programlarını da kullanabilirsiniz aynı anda birçok büyük projeniz olduğunda işiniz için. Eylem programları, yapılacak iş listelerinin endüstriyel gücüversiyonlarıdır.
 
            Kişisel hedefleri belirlemekönemlidir. 6Ayda nerede olmak istediğini biliyor musun? Peki ya gelecek yıl, hatta 10 yıl sonra? Kişisel hedefler koymanın zamanı gelmiş demektir.Kişisel hedef belirleme vaktinizi iyi idare etmek için esastır, çünkü hedefler size çalışmak için bir hedef ve vizyon kazandırır. Nereye gitmek istediğinizi bildiğiniz zaman, oraya gitmek için önceliklerini, zamanını ve kaynaklarınıyönetebilirsin. Hedefler ayrıca, zamanınızı harcayacağınız değere ve neyin dikkat dağıtıcı olduğuna karar vermenize yardımcı olur.
 
            Dikkat dağılımlarını yönetememek bazılarımızın ciddi sorunu, dikkatini toplamak için günde 2 saat çok iş yapılabilir. Eğer o zaman geri gelseydi ne kadarını yapabileceğini bir düşün!
 
            Günümüzü kontrol altına almak ve en iyi işimizi yapmak istiyorsak, dikkat dağılmalarını nasıl en aza indireceğinizi bilmek hayati önem taşır ve kesintileri de yönetmek gerekir. Konsantrasyonunuzu nasıl geliştireceğimizi de öğrenmeliyiz.
 
            Ertelemek, şu anda odaklanmanız gereken görevleri bıraktığınızda gerçekleşir. Ertelediğinde, başlamadığın için kendini suçlu hissediyorsun; görevi yapmaktan korkmaya başladın; ve, sonunda, işi zamanında tamamlayamadığınızda her sıkıntı sizi yakalar.
           
            Eylem planlarını kullanmayı da faydalı bulabilirsiniz. Bunlar, büyük projeleri yönetilebilir adımlara bölmenize yardımcı olur, böylece yapmanız gereken her şeyi kolayca görmeniz ve bir anda küçük parçaları tamamlamanız gerekir. Bunu yapmak, yeni bir projenin başlangıcında sizi bunalmış hissetmekten alıkoyabilir.
 
            Çok fazla görevalan,insanlara "hayır" demekte zorlanan bir kişi misiniz? Eğer öyleyse, muhtemelen masanızda çok fazla proje ve taahhüt var. Bu düşük performans, stres ve düşük moral neden olabilir.İşin tamamını kontrol etmek veya yapmakta ısrar eden biri, çünkü başkalarının doğru şekilde yapması için güvenemezler. Bu herkes için bir sorun olabilir. Her iki durumda da, çok fazla çaba harcamak zamanınızın kötü kullanımıdır ve size acele, özensiz iş üretme konusunda ün kazandırabilir.
 
            Bunu durdurmak için, kişiye “evet” demenin ince sanatını , ancak işe “hayır” diyerek öğrenin . Bu beceri, kendinizi grup içinde iyi hissetmeye devam ederken, kendinizi savunmanıza yardımcı olur.
           
            "Meşgul" üzerine gelişmekbazı insanlar meşgul olmak için acele ediyor. Dar görüşmeler, sınırsız e-postalar, masanın üzerinde dikkat edilmesi gereken dosya yığınları, toplantıya çılgınca bir yarış ...Ve adrenalin vızıltısı!Sorun şu ki, "meşguliyet bağımlılığı" nadiren etkili olduğunuz anlamına gelir ve strese yol açabilir.Bunun yerine, yavaşlamaya çalışın ve zamanınızı daha iyi yönetmeyi öğrenin.
 
            Çoklu görev, iş yükünün üstesinden gelmek için, telefon görüşmesi yaparken düzenli olarak e-posta yazmak. Zamanının iyi bir şekilde kullanıldığını düşünülürken, gerçek şu ki, aynı görev listesini sırayla tamamlamaya göre, çoklu görev yaparken işlerin bir listesini bitirmenin % 20-40 daha fazla zaman alabileceğidir. Sonuç olarak, her iki görevi de yetersiz,  e-postaları hatalarla dolu ve görüşmeler de yoğunlaşma eksikliği yüzünden hüsran.Yani, en iyi şey çoklu görev yapmayı unutmak. ve bunun yerine, bir kerede bir göreve odaklanın. Bu şekilde, daha kaliteli işler üreteceksiniz.
 
            Özellikle son teslim tarihlerinde çalışırken, 8-10 saat boyunca çalışabileceğinizi düşünmek güzel. Ancak, beyinlerine dinlenmeleri ve şarj olmaları için zaman vermeden, herkesin gerçekten kaliteli işlere odaklanması ve üretmesi imkansızdır.Öyleyse, molaları zaman kaybetmek olarak reddetmek mi gerekiyor. Molalar düşünmenizi ve etkili çalışmanızı sağlayacak değerli bir çalışma süresi sağlar.Çalışmayı bırakmanız zorsa, araları kendiniz için zamanlayın veya bir hatırlatma olarak bir alarm ayarlayın. Hızlı bir yürüyüşe çıkın, bir fincan kahve alın ya da sadece oturun. Her 2 saatte bir 5 dakikalık mola vermeye çalışın. Kendinize öğle yemeğinde bolca zaman ayırdığınızdan emin olun eğer acıkırsanız, en iyi kalitede iş üretemezsiniz!
 
            Sabah insanı mısın? Yoksa akşam güneş batmaya başladığında enerjinizi toparlıyor musunuz? Hepimizin en üretken ve enerjik hissettiğimiz farklı ritimler var, yani günün farklı zamanları.
 
            Anahtar noktaları verimliliğinizi artırmanın en etkili yollarından biri, zaman yönetimi hatalarını tanımak ve düzeltmektir.Bu hataların üstesinden gelmek için zaman ayırdığınızda, verimliliğinizde büyük bir fark yaratacaktır ve ayrıca daha mutlu olacak ve daha az stres yaşayacaksınız!
 
Sonuç olarak,
 
            Zamanımız çok değerlidir. O yüzden hırslanmamalıyız, hırs bizi yorar, sonu olmayan bir yola sokar. Sürekli kazanmalıymışız gibi yaşamamalıyız. Makam ve mevkiler geçicidir. Gösterişsiz basit bir hayatımız olmalıdır.
 
Bir başka bakış açısı ile;
 
En önceliğimiz ise sevdiklerimiz ve bizi sevenler.
Hayatta geriye kalan bütün işler mutlaka yetişir.
Ama sevdiklerimize yetişemezsek, işte hayatı ve mutluluğu ancak o zaman kaçırırız.
Tabi hayatta mutlu olmak gibi bir derdiniz varsa…
Şu hayattaki en pahalı şey; Vakit…
Sevdiklerinize para değil, vakit harcayın.
Hele birde bunun kıymetini bilirlerse dünyanın en mutlu insanı olursunuz…
O zaman bütün günleriniz Sevgililer günü olur…
 
 
 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR