Ali Kaya

Ali Kaya

Corona Virüsü

Corona Virüsü

Son haftaların en önemli konusu Covid-19 yani Corona virüsü. Dünya sağlık örgütünün Pandemi (salgın) uyarısı ile tüm dünyada hızla yayılmaya ve can almaya devam ediyor. Öncelikle Corona virüs hayvanlardan insanlara bulaşır mı sorusunu daha önce yanıtlamıştık fakat  özellikle büyük şehirler de çoğu evde bulunan can dostlarımızın yani köpeklerin  Corona virüsünü insanlara bulaştırdığı yönünde son günlerde halk arasında bir kanı oluşmuştur. Şu ana kadar köpek veya büyükbaş hayvan dediğimiz Sığır,  koyun ve keçilerde bu virüs görülebilir fakat insanlara bulaşma en azından şu ana kadar bilimsel olarak ispat edilmemiştir. Yani can dostlarımız ile ilgimizi kesmeyeceğiz fakat onlar ile temastan sonra mutlak suretle  el temizliğine dikkat etmemiz gerekiyor. Zaten sağlık bakanlığı özellikle virüse karşı evde kal,  sosyal mesafeyi koru veya tokalaşma sarılma gibi davranışlardan uzak durmamızı sürekli telkin ederek virüse karşı sık sık el temizliğine dikkat etmemizi belirtirken,  ellerimizi sabun ile en az yirmi saniye sabunlayarak temizlememizi tavsiye etmektedir. Hapşırma ile kendini belli eden  grip,  soğuk algınlığı gibi bir rahatsızlığımız var ise ağzımızı bir mendil ile kapatmamızı mendil veya peçete yok ise dirseğimizin iç kısmı ile ağzımızı kapatmamızı tavsiye etmekte ve toplum sağlığını tehlikeye atmamak için evde kalmamız gerektiğini sürekli tekrar etmektedir.   
 
 İstiklal şairimiz M. Akif Ersoy bir Veteriner Hekimi idi ve şu sözünü bu günlerde dilimden düşürmüyorum  “Birazcık düşünsen senin aklın yatar bize beşeriden (doktor) daha lazım baytar.” Bu günlerde bu sözün içerdiği anlamı daha iyi idrak ediyorum. Bir Veteriner Hekim olarak Corona Virüsü ile alakalı tüm meslektaşlarımın virüs ile mücadele metodlarına hakim olduğunu belirtmek isterim.  Geçen bir arkadaşım  ile yolda karşılaştık ve ayaküstü hasbihal ettik tabi toklaşma olmadan Ertuğrul dizisinde ki gibi elimizi böğrümüze götürerek bir nevi kalbimdesin dedik   ve malum konuyu Covid-19 u yani Corona salgınını konuştuk,  Ali bey siz ne yapıyorsunuz  bu virüse diye sorunca bende  virüsün tedavisi yok hayvanların savunma mekanizması  virüs ile savaşıyor zaten, mühim olan bizim virüse karşı sağlık tedbirlerini almamızdır yani hayvanların bakım ve beslenmesi savunma sisteminin güçlendirilmesi  önemlidir  ve hastalık gelmeden aşı uygulaması yaparız diye anlattım. 
 
Evet geçtiğimiz günlerde Türk Veteriner Hekimleri Birliğinin Tarım ve sağlık bakanlıklarına gönderdiği bir yazıyı okudum ve hem Veteriner Fakültelerinde Viroloji ana bilim dalında hem İl kontrol  ve araştırma enstitülerinde bakteriyel ve viral bir çok hastalığın  Survey planlanması, epidemiyolojik analizleri, koruma kontrol ve eradikasyon çalışmalarında büyük bir bilgi ve deneyime ve saha tecrübesine sahip olduklarını biliyorum. Diğer taraftan   hem  özel de faaliyet gösteren veteriner teşhis laboratuvarları ve  Serbest veteriner Hekimler Corona virüs ile alakalı hayvan hastalıkları ile sürekli karşılaşılması  sebebiyle virüs ile mücadelede bu kurumların kullanılması gerektiğine inanıyorum ve bunun  virüs ile mücadele de büyük bir  önemi  olduğuna inanmaktayım.        
 
Değerli hemşehrimiz  sağlık bakanımız Sayın Koca ile  gurur duymamak elde mi inanın  sadece tüm halkımızın değil tüm dünyanın takdirini toplayan bir bakan, bir doktor olması bizleri ziyadesi ile bahtiyar etmektedir. Her ne kadar böylesi zamanlarda siyaset yapılmaması gerekirken corona salgınında yapılan uygulamaları  haksız yere eleştirenlerin bulunması ve bunlara o kadar yoğun işleri varken  nazik üslubu ile cevap vermesi takdire şayandır  hele bir gazetecinin mikrofon verseydiniz bağırarak konuşmazdım gibi eleştirisine  “kusura bakma “ diyerek özür dilemesi var ki tüm milletin takdirini topladı. Teşekkürler bakanım   iyi ki varsınız. Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR