Ali Kaya

Ali Kaya

Covid-19

Covid-19

Son iki aydır  dünyanın en önemli konularının başında Covid 19 yani korona virüs salgını gelmektedir. Corona  virüsü  hakkında daha önceki yazımızda belirttiğimiz üzere hayvanlarda sıklıkla karşılaştığımız bir hastalık olması bakımından önemli bir virüs olduğunu belirtmiştik fakat  insanlara bulaşması  ve ölümlere neden olmasının tespitinden sonra  Corona virüsü toplum sağlığını ilgilendirdiği için çok önemli bir yer oluşturmaktadır. Dünya sağlık örgütü Corona virüs salgınını kırmızı kod ile ilan etmeden önce ülkemiz zaten bu virüse karşı neler yapılabileceğini planlamak için Corona bilim kurulu oluşturması ve bu komitenin önerileri doğrultusunda planlama ve önlemler alması ülkemizin sağlık alanında dünyada geldiği noktayı göstermesi bakımından önemlidir. Hatırlarsanız Çin’in Wuhan kentinde Corona virüsü  salgını tırmanırken sağlık bakanlığımız  Askeri kargo uçağını Ambulans uçağa dönüştürerek Çin’de yaşayan  vatandaşlarımızı  ve Azeri kardeşlerimizi,  Arnavut ve  Gürcistan vatandaşı olan kişileri tüm dünya ülkelerinden daha önce vatana gelmelerini sağlayarak ve boş bir hastaneyi virüsün  kontrol edileceği şeklinde düzenleyerek gelenleri gözetim altında tutması sağlık bakanlığının Corona virüsü salgınına karşı verdiği azami önemi göstermektedir.

Tüm dünya da Corona virüsü salgını hızlı bir bulaşma gösterirken ülkemizde Corona virüsünün görülmemesi üzerine özellikle provokatif amaçlı bazı kişi ve çevrelerin corona virüsten ölenlerin sayısı çok fazla ve devlet bunları saklıyor gibi paylaşımlar. Virüs üzerinden toplumun sinir seviyesini yükselterek sağlık bakanlığı  çalışmadı algısı ile siyasi bir rant elde etmeye çalışanlar olduğunu görmekteyiz. Tüm provokasyonlar bir yana Sağlık bakanlığı ve Corona Virüs bilim kurulunun kararları neticesinde tüm dünya Corona salgınına maruz kalırken ülkemizde görülmemesi tüm dünyanın takdirini kazanmıştır. Tüm komşularımız da özellikle İran da korona virüsü salgınının Çin’den sonra hızlı yayılım göstermesi İran ile giriş çıkışların durdurulmasına ve daha sonra İtalya da bu salgının daha hızlı salgına sebep olması İtalya ile olan seferlerin durdurulması sonrası Sayın bakanımızın açıklaması ile yurt dışı temas kaynaklı ilk Corona virüslü  hastasının tespit edildiğini gece yarısı tüm basına açıklaması ile artık ülkemiz de risk oluşabileceği anlamı çıkmaktadır. Her ne kadar bu açıklamalar bir salgın olarak kabul edilmese de toplum olarak tüm bireylerin tek başlarına alacağı tüm korunma ve tedbirler virüsün bulaşmasını ve yayılmasına engel olabileceğini unutmamamız gerekir. Çünkü yurt dışı temas kaynaklı bu ilk vaka olması ve virüsün yayılmasına imkan vermeden kişinin karantinaya alınması  ve  bu kişinin bağlantılı olduğu ailesi ve temas halinde olabileceği kişilerin de gözetim altında tutulması sağlık bakanlığının bu hastalığa karşı çok ciddi yaklaşıldığının bir göstergesidir.  

Tüm tedbirlerin en başında sık sık ellerimizi sabun ile yıkamak virüsün bulaşmasına engel olabildiği gibi vücut direncimizi artıran sağlıklı beslenmeye dikkat etmemiz gerekir.   Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR