Macit Uluçamlıbel

Macit Uluçamlıbel

Dezenformasyona dikkat!

Dezenformasyona dikkat!

15 Temmuz öncesini hatırlar mısınız?

Birkaç ay öncesinden toplumu gerecek şekilde Suriyeli mültecilerle ilgili dezenformasyon yapıldı.

Bazı ilçelerde gençler Suriyeli avına çıkmışlardı hatta… Bazı yerleşim yerlerinden Suriyeliler otobüslerle çıkarılmak zorunda kalmıştı. Özellikle sosyal medyada çoğu asılsız hırsızlık, yan kesicilik, kavga ve özellikle taciz tecavüz haberleri yayılıyordu.

Olay öyle büyümüştü ki yanlış hatırlamıyorsam bazı şehirlerde Suriyeliler gitsin diye miting düzenleneceği sosyal medyadan yayılıyordu. 

O günlerde her yerde konu Suriyelilerin işledikleri suçlarla ilgiliydi. Biz gazeteciler olarak emniyetten aldığımız verilere bakıyorduk. Suç oranları oldukça düşük olduğu gibi suçlar ise kendi aralarında yaşananlardan ibaretti nerdeyse. Yani çıkan haberlerin çıkarılan dedikoduların başka amaçlara hizmet ettiği aşikardı.

Biz çabuk galeyana gelen bir milletiz. Yolda bir kişi başka bir kişiyi gösterip abes bir eylemle suçlasa anlamadan dinlemeden önce linç eder sonra mevzuya vakıf olmaya çalışırız. Bizim bu özelliğimizi bilenler bunu kullanmaya çalışıyorlar sık sık...

Şimdi de benzer dezenformasyonla karşı karşıyayız. Başrolde bu sefer Afganlar var. Özellikle sosyal medyada hızla yayılan tecavüz ve cinayet haberleri, hemen üzerine hızla ülkemize giriş yapan Afganların görüntüleri halkın sinir uçlarıyla oynuyor.

Doğruluğu, yanlışlığı herhangi bir öneme sahip değil emin olun. Yalan ya da yanlış bir haberi paylaşan bir çok kişi olayın öyle olmadığını öğrendikten sonra paylaşımını silmiyor ya da düzeltme gereği duymuyor. Çünkü doğrunun etkisizliğini biliyorlar  ve etkili paylaşımlarla etkileşim alabilme çılgınlığı yaşıyor milletimiz.

Afganistan’dan kontrolsüz şekilde ülkemize giren mülteci dalgasıyla ilgili bir şeyler yapılmalı, doğru… Kim nereden gelirse gelsin kontrolsüz, plansız programsız ülkemize elini kolunu sallayarak girmemeli. Umuyorum ki devletimiz bu konuyla ilgili gerekeni yapacaktır.

Lakin biz de millet olarak bizi germek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmemeliyiz.

Toplumsan gerginlik çıkması için çalışılıyorsa bilin ki ardından toplumu farklı şekilde dizayn etme düşüncesi vardır. Oyuna gelmeyelim.

Hep söylüyorum medya okuryazarlığı konusu acilen ele alınmalı bu konuda küçük yaştan itibaren milletimiz eğitilmeli. Yoksa sosyal medyadan yayılan ne olduğu belirsiz, asılsız haberlerle daha çok uğraşırız…

Unutmayın; eğer bir konu aniden çokça kaşınıza çıkmaya başlamışsa ve bu konu gerçekten sizi ayaklandıracak bir konuysa asıl konu (hedef) sizsiniz demektir…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Macit Uluçamlıbel Arşivi
SON YAZILAR