Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

“Din”le Aldatmak!!!

“Din”le Aldatmak!!!

Her şey bir cinayet ile başladı. Kâbil, Habil’i öldürdü; bu yüzden de kaybedenlerden oldu. Günümüzde ise George Floyd, Amerika’nın Minneapolis şehrinde polis tarafından öldürüldü. Son 3 yılda Amerika’da polis tarafından öldürülen 690 siyahiden birisiydi. George Floyd’un polis tarafından öldürülmesi Amerika’yı bir kez daha ayağa kaldırdı. İsyan dalga dalga büyüdü. Ülkede yağma olayları da başladı.
 
2015 yılında, seçiminin başlangıcında, Trump İncil'i sık sık favori kitabı olarak adlandırdı. Michigan'daki bir mitingde Trump bir kalabalığa kaç tanesinin kendi kitabı olan The art of the deal'ı okuduğunu sordu. “Bu, tüm zamanların en sevdiğim ikinci kitabı” İlkinin ne olduğunu biliyor musun? İncil! İncil'i hiçbir şey yenemez! ”
 
“In God we trust!” yâni “Allah’a güvenip dayanırız biz!” doların üzerinde ama aklın işletilmesi en çok Amerika da var gibi her durumda yeşil kart başvuru sayısı azalmıyor...
 
****Uzay turizmi başlıyor
 
Tarihte ilk kez özel bir şirket, geçen hafta uzaya insan gönderdi, uzay turizmi başladı. Amerikalılar filmlerdeki gibi aya ayakbastı, tıpkı filmdeki gibi siyahi astronotları var, hatta uzaya dört defa giden siyahi bir astronot NASA başkanlığı yaptı.
 
Elon Musk 2017'de Türkiye'ye geldi. Görüşmeler yapıldı. 2022’de kendi uydumuzu göndereceğiz uzaya. Girişimlerinden biri daha tamamlandı. Şimdi 2 projesi kaldı şehirci ulaşımı kolaylaştırma ve beyin ile ilgili çip takılması. Ülkenin önünde şimdilik.
 
Amerika dünyanın en büyük ekonomisi, ordusu, istihbaratı, teknolojisi olan bir ülke. Başkanı kendini o kadar güçlü görüyor ki kafasına estiğinde her şeyi yapabileceğini sanıyor. Başka ülkelere, ülkesindeki siyasi rakiplerine tehditler savurmaktan geri durmuyor. Mesela, en basitinden, asırlık ülkemizin ekonomisini mahvedebileceğine dahi inanıyor ve bunu bir sosyal medya mesajıyla dünyaya ilan edebiliyor.
 
Başkanlık dönemindeki ilk sokak gösterilerinde ne yapacağını şaşırdı. Panikledi, krizi yöneteceğine, krizin üzerine adeta benzin döktü. İlk yaptığı iş göstericileri terörist ilan etmek oldu. İkinci yaptığı şey ise göstericilere karşı dine sığınmak oldu. Önce Beyaz Saray'ın önünde belirlenen alanda, çekilen şeridin arkasında slogan atan göstericileri cop ve göz yaşartıcı bombalarla dağıttırdı. Ardından büyük bir koruma ordusuyla birlikte karşıdaki St. John Kilisesi'ne yürüdü. Kilisenin girişindeki panonun önünde dikildi, eline aldığı İncil'i havaya kaldırıp poz verdi.
 
Yedi denizi sembolize eden tacı ve sol elindeki Kitab-ı Mukaddesle Özgürlük Abidesi'nin emsalsiz bir benlikle yükseldiği ABD kendini farklı olarak lanse etti.
Amerikan yerlileri için "Bu vahşi hayvanların tamamen imha edilmesi gerekiyor" diyerek bir soykırıma imza atmış olan George Washington'un, Amerikan Kongresi'ndeki ilk konuşmasında "Evreni yöneten yüce varlığa, Tanrı'ya yalvarması" ne ise, siyahileri Washington'un kızılderilileri gördüğünden farklı görmediği aşikâr olan Donald Trump'ın arkasına St. Johns Kilisesi'ni alıp da protestoculara karşı "İncil açması" da bir o kadar ironik.
 
Siyah ve iddia olunan saklı Müslüman Obama da, nihayetinde Malcolm X'in "The Ballot or the Bullet/Oy veya Mermi" konuşmasına değil bir papaz olan Martin Luther King'in, Malcolm'un "Washington'a saçmalık" dediği yürüyüşü sırasında yaptığı "I Have a Dream/Bir Hayalim Var’ına atıf yaparak oturmuştu Amerikan Başkanlık koltuğuna!
 
***Türkiye’nin ilk unicorn girişimi satıldı.
 
10 yıl önce Kadıköy Moda'da bir apartman dairesinde kurulan Peak Games Türkiye'den çıkıp (1,8 milyar $) en yüksek değerle satılan ilk teknoloji şirketi oldu. 35 farklı üniversiteden oluşan 29 şaş ortalaması olan 100 kişilik bir ekip ile oldu. Mobil oyun şirketi ülkenin gururu oldu. Yıllık 400milyon$ ciro yapmasına rağmen satış yeni girişimlere umut olsun.
 
Sonuç;
 
Amerika’da olduğu gibi ortam mücbir sebepten bile tehlikeli tırmanışa geldiği zamanlarda dahi yatırımlar planlar bozulmadan devam ediyor. Uzay yarışı bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için birkaç yıl sonra belki ele alınacak belki. Sivil olarak turizm başladı uzayda. Birçok ülke çok sayıda uyduyla uzaydalar. ABD 830, Çin 280, Rusya 147, Çok uluslu 145, Japonya 75, Birleşik Krallık Ülkeleri 54, Hindistan 54, Kanada 37, Lüksemburg 33, Almanya 29, İspanya 17, Arjantin 14, Diğer ülkeler 242…
 
Bugün uzaydaki uyduların 846’sı ticari amaçlar için kullanılmakta olup 145’i sivil amaçlı, hükümet amacı için kullanılan uydu sayısı 385, askeri amaçla kullanılan ise 302 uydu bulunmaktadır.
 
Kutsal olana doğu saygı gösterirken, batı hep kullandı. Yeni keşifler, yeni ürünler için çok vakitleri oldu. Pandemi sonrası batı değişime başladı. Uzun soluklu işler için doğu sakin ve karmaşadan uzak duracak gibi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR