Ali Kaya

Ali Kaya

Doğu Akdeniz’de gölge oyunları

Doğu Akdeniz’de gölge oyunları

Eskiden Ramazan aylarının vazgeçilmezi olarak bilinen Hacivat ve Karagöz oyununun genel adı gölge oyunudur. Genellikle deve derisinin inceltilerek arkasında bir ışık kaynağı verilerek gölge oluşturulur ve figürlerle oyun başlar. Önde oynanan oyunun kurucusu ve oyuna yön veren biri vardır. İşte Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile son aylarda ortaya çıkan gerilimin tam olarak tarifi bu olsa gerek. Doğu Akdeniz’de Yunanistan, Mısır, Fransa, İtalya, Güney Kıbrıs Rum yönetimi (GKRY) ve İsrail’in anlaşarak kurdukları ortaklığın ardından; Türkiye, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile anlaştı. Doğu Akdeniz’de Türkiye olmadan herhangi bir anlaşmanın başarılı olamayacağını söylemesi ve Libya ile münhasır ekonomik bölge ilanı tüm dünyada büyük bir şok etkisi yaratmasına sebep oldu. Bu manevra ile Türkiye Doğu Akdeniz’de doğalgaz aramak için sismik arama gemilerini bu bölgelerde arama yapmaya başladı geçen ay yine ülkemiz bölgede Navtex ilan ederek sismik arama yapacağını ilan etmesi sonrasında zaten gergin olan bölgede gerginliğin artmasına sebep oldu. Yunanistan’ın Mısır ile anlaşarak münhasır ekonomik bölge ilan etmesi veya BAE gibi Orta Doğu’nun kukla devletleri ile bölgede tatbikat yapması ve özellikle de Fransa’nın Yunanistan ve GKRY destek olmak için bölgeye savaş gemisi ve savaş uçağı göndermesi Yunanistan’ın bölgede daha da şımarık bir hale girmesine sebep olmaktadır. Yunanistan tek başına Türkiye ile baş edemeyeceğini bildiği için AB ülkeleri ve dahi Amerika’dan medet ummaktadır. Diğer taraftan Libya’da Hafter’i destekleyen ve Türkiye’nin desteklediği UMH’nin sahada ezici üstünlüğü karşısında aşırı morali bozulan Fransa ve ABD, Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ı kışkırtarak Türkiye’nin Libya’da geri adım atmasını ve Doğu Akdeniz’de gerilimi yükselterek sismik araştırmaların askıya alınmasını sağlamak istiyor görüntüsünü vermektedir.

 

Adli yıl açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan yaptığı konuşma da “Biz artık bu gölge oyunundan bıktık. Kendine bile hayrı olmayan bir devleti, Türkiye gibi bölgesel ve küresel bir gücün önüne atıp yem etmeye çalışmak, artık komik kaçmaya başladı” diyerek doğu Akdeniz de pohpohlanan Yunanistan’a çağrıda bulunarak gel bölgenin garantör ülkeleri olarak bu işi konuşarak çözelim yoksa üzülürsünüz çağrısı, Doğu Akdeniz sorununda Türkiye’nin net ve kararlı duruşunu sergilemektedir.

 

Amerika ve Fransa Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ı şımartarak ortaya atılan bu gerilimler zaten iki ülke arasında kronikleşen adaların silahlandırılması, kıta sahanlığı ve hava sahası tartışmalarının tekrar gündeme gelmesine ve Yunanistan’ı sonucu daha kötü olacak bir merhaleye getirmeye başlamıştır.

Adaların kıta sahanlığı ve hava sahası tartışmalarının sonucu askeri çatışmaya ve dahi savaşa sebep olacağını bildikleri için bu gerilimlerden doğu Akdeniz’deki sismik araştırmalar ve Libya Kıbrıs meselelerinde Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak isteyen ABD, Fransa’ya açık çağrısı artık gölge oyunlarını bırakın demesi Türkiye’nin bölge politikalarında ne kadar kararlı ve muktedir olduğunu göstermektedir. Türkiye haklarından asla taviz vermeyeceğini bölge ülkelerine özellikle de Yunanistan’a defalarca belirtmesine rağmen hala boş hayal peşinde koşmaması gerektiğini ve sonucu ne olursa olsun buna asla izin vermeyeceğini sürekli ilan ederek gelin masa da konuşarak anlaşabiliriz çağrısı Türkiye’nin bölge de savaş istemediğini fakat haklarından da taviz vermeyeceğini göstermeye yeter sanırım. Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR