Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Dönüşüm Çin’de de olsa gidip alın

Dönüşüm Çin’de de olsa gidip alın

 
           Çin’in bugüne gelmesinde katkısı olan dataların ve dijital dönüşümün etkileridir. Türkiye’de henüz fark edilmeyen dijital dönüşüm, eğer gerekli çalışmalar yapılmazsa 5 yıl içerisinde cari açık problemi olan ülkemiz adına daha da sıkıntılı bir boyuta ulaşacak.
 
            Sanayi çağına dahi henüz tam anlamıyla geçememişken son çeyreklerde sanayi üretim verimiz hep düşmekte bilgi ve dijital çağ kapımızı çaldı ve ilerlemeye devam ediyor.
 
            Çin ekonomisi, 1978’den bu yana yıllık %9’un üzerinde bir büyüme elde etti. 1978 yılı, Çin ekonomisinde piyasaya dayalı reformların etkin bir şekilde başladığı yıldır; içe kapanık bir ekonomi ile ilerleyen ülke, bu yılda dışa açılma kararı aldı. Çin’deki bu hızlı büyüme, aşırı yoksulluk yaşayan 700 milyondan fazla insana destek oldu. Bu sayı dünya nüfusunun onda birine eşit. Çin, 10,4 trilyon$ yakın GSYH büyüklüğü ile cari fiyatla ABD’den sonra dünyanın en büyük 2. ekonomisi konumunda yer alıyor. Türkiye, 80 milyon nüfus ve 800 milyar$ GSYH ile 17. büyük ekonomi.  
 
            Dünyadaki en büyük işgücünü 791 milyon kişiyle Çin sağlıyor. Bu sayı, dünya işgücünün %20’si. Çin’in dijital ekonomisi 3,9 trilyon$, toplam dijital ekonomi 12 trilyon$. Dijital ekonominin büyümeye katkısı % 55’e ulaştı. Çin’in global e ticaretteki payı oldukça yüksek seviyelerde. 
 
  • ABD’nin yüksek teknoloji ihracatı 154 milyar $, Çin’in ise 550 milyar $.
  • Çin’in yüksek teknoloji ihracatında dünya payı %26, ABD’nin ise sadece %7,3.
  • Çin’in toplam patent sayısı 1.338.503 adet. ABD’nin toplam patent sayısı ise 605.571 adet. Çin’in %45,2’si kadar.
  •  Çin’in dünya patent payı %45,4. Dünya ölçeğinde alınan patentlerin (2.946.335 adet) neredeyse yarısı Çin’e ait.
 
Apple – Huawei
  • Huawei, 52 milyon adet satışı gerçekleştirerek, 45 milyon adet akıllı telefon satışı gerçekleştiren Apple’ı geride bıraktı.
  • Huawei, en değerli şirketler sıralamasında 25.sıradan 12.sıraya yükseldi. Değerini %63.7 oranında arttırdı.
 
WeChat – Facebook
  • WeChat, 47.sıradan 25.sıraya yükseldi. 1 yıl içerisinde marka değerini %126.2 oranında arttırdı ve değerini 53.5 milyar$’a yükseltti.
WeChat aylık kullanıcı 1.08 milyar ve ortalama günlük kullanıcı 619,6 milyon
  • 83 milyar$'lık değeri ile 7. sırada bulunan Facebook  pozisyonunu korudu. Ortalama günlük aktif kullanıcı 1.495 Milyar, aylık aktif kullanıcı 2.27 milyar
 
Amazon ve Alibaba
  • En iyi markalarda 1. sırada bulunduran Amazon değerini %24,5 oranında arttırdı.
  • Amazon’un önemli rakiplerinden birisi olan Çinli Alibaba,113 milyar$'lık değeriyle 162. sıradan 116.sıraya yükseldi.
 
Uber – Didi Chuxing
  • Didi Chuxing, 550 milyon kullanıcısı, 21 milyon şoförü bulunmaktadır. Uber ise 75 milyon kullanıcısı olan 3 milyon şoförü bulunan bir firmadır.
  • Uber, Dünya genelinde, 65 ülkenin 600 şehrine hizmet sağlamaktadır.
  • Uber ile Didi Chuxing’in marka değerlerine baktığımızda Uber’in $72 milyar dolar değeri, Didi’nin ise $56 milyar dolar değeri bulunmaktadır.
 
Google – Baidu
  • Google Chrome Çinde yasaklandı. Çinde kullanılan en popüler arama motorları, Bing, Sogou, 360 search ve %59’luk pastayı alan Baidu en çok tercih edileni.
  • Baidu, Dünya’nın en değerli firmaları sıralamasında 87.sırada.
  • En iyi markalarda 3. sırada bulunan Google, marka değerini geçtiğimiz yıla oranla %18,1 oranında arttırdı.
 
            Dünyanın en değerli ilk 20 markasını ABD'li ve Çinli şirketler oluşturuyor.
 
            Çin ar-ge harcamalarında dünyada 2. sırada yer alıyor, AB’nin oldukça üzerinde bir yatırım yapıyor. ABD 511 milyar$, Çin 452 milyar$, AB 387 milyar$.
 
            Çin’de teknolojik gelişmelerin bir diğer kilit ölçütü de bilim ve teknoloji alanında öğrenim gören öğrenci sayısı. Çin bu alanda hızla ilerliyor ve kalabalık nüfusu sayesinde şimdiden bu alanda ABD’yi geride bırakmış durumda.
 
            Kripto para borsalarında ilk 3’te Çinli firmalar Binance, ZB.COM, OKEx bulunuyor. İlk 10’da da 5 Çinli firma yer alıyor. Çin etkisi diğer alanlarda olduğu gibi kripto dünyasında da kendini gösteriyor.  
 
            Çin yapay zekaya çok yüksek yatırım yapıyor, 1 yılda harcadığı para, ABD ile karşılaştırıldığında 4 yılda tüm start-uplara harcanan paraya denk oluyor.
 
            Made in China 2025 Çin’in yüksek teknolojilere dayalı, Sanayi 4.0’e geçiş stratejisinin adı. Strateji ile çin sanayisinin yüksek teknolojiler temelinde dönüştürülmesi, süper güçlü yüksek teknolojilerin üretilmesi amaçlanıyor.
Strateji 2.5 yıl boyunca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (MIIT) tarafından Çin Mühendislik Akademisi’nden 150 uzmanın katılımıyla hazırlandı.
 
 Çin’in Öncelikli 10 Yeni Sanayi Alanı ve Konuları
 
            Çinli üreticiler, özellikle de özel şirketler, Endüstri 4.0’ın sanayiyi dönüştürme potansiyeli konusunda Almanya, Japonya ve ABD’deki benzerlerinden daha iyimserler. 
 
            Ancak Çinli üreticiler, endüstri 4.0 girişimlerini ilerletmek için rakiplerinden daha az hazırlıklı olduklarını söylüyorlar.
 
            Robot devrimine başlayan ve akıllı üretime odaklanan Çin’in bir diğer hedefi de 2020 yılına gelindiğinde yıllık robot üretimini 100 bine çıkarmak. Ülkedeki robot üreticileri, “fabrikalarda bir tek işçi kalmayıncaya kadar robot üretimine devam” hedefine kitlenmiş durumda.
 
            Çin’in büyümesi ve bugüne gelmesinde Teknolojik’in rolü çok kritik. Dijital dönüşümü her sektörde hayata geçiren ve hala durmaksızın devam eden Çin karşısında bizim ölçeğimizdeki ülkelerin işi çok zor. Yeni dünya sanayi çağından çok daha öte bir hıza sahip.
           
            Sanayi çağında dünyayı yakalamak ve en azından kopmamak nispeten kolay iken, bilgi ve dijital çağda yakalamak bir kenara, o şirketler globalleşen dünyada gelip sizin müşterilerinizi de çalmakta.
           
            Cari açık problemi olan Türkiye’nin geleceğe daha ışık içerisinde bakması için dijital dönüşümü hayata geçirmesinden başka bir çözüm yok. Henüz geç değil, ancak 5 yıl sonra her şey için çok geç kalmış olabiliriz.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR