İbrahim Çolak

İbrahim Çolak

Dua edelim…

Dua edelim…

Kaderimizi kalbimize çekelim. Nasibe inanalım. Baktıkça kendimize çeki-düzen verdiğimiz aynalarımız –dostlarımız, sevdiklerimiz- olsun. Kendimizi haklı ve yeterli bulmayalım, haklı çıkmak dürtüsü, kendini yeterli görmek bencilliği afettir. Ölmek için acele etmeyelim, ölüm muhakkak bizi bulacaktır. Bu çağ, benim çağım değil türünden cümlelere tevessül etmeyelim, Rabbimiz bizi hangi çağda, hangi zaman diliminde yaratacağını en iyi bilendir. Günahkâr olabiliriz lakin asi olmayalım, kibre düşmeyelim. Sıkıntılarımız ve acılarımız gönlümüze uygundur ve işte tam da bu anlarda lazım olan sabırdır, fedakârlıktır, feragattir. İşte böyle zamanlarda “kaç kırat” olduğumuz ortaya çıkar, buna karar verecek olan bizleriz, başkaları değil. Nefsimizin her istediğini yerine getirdikten, her şeyi söyledikten sonra “güzel insan” olmayı yazan bir kitap yoktur, yazılmayacaktır da.

Bizler, elimizdeki fidanı, yarın kıyamet kopacakmışçasına dikmekle mükellefiz, o fidanın tutup tutmayacağı, meyve verip vermeyeceği bizim uhdemizde değildir. Birbirimizin elini tutalım, elini sevelim, bu davranış yüzlerce süslü cümleden evladır. Sıkıntılarımız ömürlük değildir, bir süre sonra geçer, unutmayız ancak mutluluğa geçeriz farkında olmadan. Kendimizden biliriz. Hata ederiz. Hakkımız değildir, Rabbimizin katından verilmiştir. Sonra bu mutlu günlerde biter yine sıkıntılar zuhur eder. Yaşamak bir devridaimdir. Sıkıntılarımızdan ibret alıp, mutlu anlarımızda Rabbimizi unutmayalım! Güzele doyulmaz, Peygamberimize, anne babamıza, eşimize, evlatlarımıza, sevdiklerimize ve dostlarımıza doymayız, doymamız da öbür âleme bırakılmıştır. Mecburiyetten değil, Allah için sabredersek mükâfatını elbette görürüz. Su aziz ve mübarektir ve ibrettir; su gibi aziz, su gibi temizleyenler olalım. Kibir, gıybet, laf taşımak, gizli olana kulak vermek ahlaksızlıktır. Sana, bana, hepimize yakışan güzel söylemektir. Bu dünyanın hesabını bitiren olmamıştır, bizlerde bitiremeyeceğiz. Bu dünyanın bir de ötesi var. Asıl ve gerçek kavuşmalar, yüzleşmeler ahirettedir. Ahirimiz hayr olsun.

İnsandan kıymetli olan hiçbir şey yoktur. Seviliyor olmak hediyedir, seven de hediye vermiş olur. Hediye vermek gönül zenginliğimizi gösterir. Güzel söyleyen kendine, kötü söyleyen de kendine söyler. Duada böyledir, dua eden kendine dua etmiş olur. Dua edelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İbrahim Çolak Arşivi
SON YAZILAR