Güleser Keleş

Güleser Keleş

En kıymetli hazine " Zaman"

En kıymetli hazine " Zaman"

İnsanoğlu için en değerli hazine şüphesiz içinde bulunduğu zamandır. Peki bizlere verilen bu değerli zamanımızı nasıl değerlendiriyoruz. Her saniye dolu dolu yaşayarak, kendimize ve çevremize fayda sağlayarak mı, yoksa tamamen boş ve kalitesiz bir şekilde yaşayarak mı?

Parayla satın alınamadığı ve geri alınması mümkün olmadığı için, aslında zaman kavramının hepimiz için ulaşılmaz tek şey olduğunu söyleyebiliriz. Geçen bir saniyeyi bile geriye alamayacağımız için her bir saniyenin de değerini bilmemiz gerekiyor. Dünya üzerinde geçirmemiz gereken zamanı doldurduğumuzda, geri dönebilmemiz ya da biraz daha zaman ödünç alabilmeniz mümkün değil. Daha da kötüsü, dünyada yaşayacağımız zaman diliminin ne kadar olduğunu ön göremiyor oluşumuz.

Önümüzde yaşayacağımız uzun bir ömür olabileceği gibi bir kaç saniye içinde hayatımızın sonlanacak olabilmesi de mümkün. Önümüzdeki bir kaç saatin değeri bu saatler içinde öleceğimizi bilseydik paha biçilemez olabilirdi ancak bu sürenin daha uzun yıllar olduğunu düşündüğümüzde boşa geçirdiğimiz zaman bizlere pek bir anlam ifade etmiyor. Bu yüzden kendimize sunulan zamanın değerini fark etmeden uzun süreli planlar yapma eğiliminde oluyoruz halbuki anın kıymeti bilip ona göre davranırsak daha bilinçli ve kaliteli şekilde zamanımızı yönetebiliriz.

Zamanı yavaşlatabilmemiz ya da durdurup başa sarabilmemiz imkansız bu sebeple tüm zamanımız dahil boş vakitlerimizi daha verimli geçirmeliyiz.

Boş vakitlerimizi nasıl değerlendirmeliyiz?

1. Okuma Alışkanlığı Edinin

Ülke olarak kitap okuma alışkanlığına sahip olmadığımız üzücü bir durum olsa da boş vakitlerimizde en az yarım saat kitap okuma alışkanlığı edinmek ve bir baş ucu kitabına sahip olmak daha kaliteli vakit geçirmemizi sağlar.

2. Hobi Edinin

Bazen kendimize vakit ayırmak, bizleri heyecanlandıran, mutlu eden işlerle uğraşmak isteyebiliriz bu gibi durumlarda hobi edinmek boş vakitlerimizi daha çok eğleneceğimiz, mutlu olacağımız zamanlara dönüştürebilir.

3. Ezgersiz Yapın

Kendimize vakit ayırmak sadece hobi edinmek ile sınırlı değildir. Egzersiz yapmak sağlığımız açısından önemli olup daha dinamik olmamızı sağlar.

4. Yeni Bir Dil Öğrenin

Boş zamanlarımızda yeni bir dil öğrenme yoluna gidilebilir. Yeni bir dil, yeni insanlar, yeni mekanlar yani farklılık demektir. Hem kendimizi geliştirmemize olanak sağlayıp hem de boş zamlarımızı değerlendirmede bir alternatif olarak görülebilir.

5. Ailenize Vakit Ayırın

Ailemizle geçirdiğimiz her bir saniyenin kıymetini bilmeliyiz onlara daha çok zaman ayırarak günün yoğun temposundan uzaklaşma ve boş vaktimizi daha verimli geçirme fırsatı buluruz.

6. Sosyalleşin

Boş vakitlerimizi tamamen kendimize ayırmak dışında arkadaş çevremizle de değerlendirebiliriz. Birlikte oturup kahve içmek, sohbet etmek, sinemaya gitmek, farklı sosyal sorumluluk projelerinde birlikte yer almak gibi.

Boş vakitlerde ne yapacağımız ilgi ve yeteneklerimize göre farklılık gösterdiğinden bunu keşfetmemiz ve buna göre bir yol izlememiz gerekir. Bu maddeler sadece bu konuda yol gösterici olabilir. Şunu unutmayın; sizin değerini bilmediğiniz bir güne kelebek ömür diyor…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Güleser Keleş Arşivi
SON YAZILAR