Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Esnafa en büyük zararı yine esnaf veriyor

Esnafa en büyük zararı yine esnaf veriyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz akşam son bir haftalık vaka verilerini paylaştı. Ne yazık ki vaka oranları 81 ilin tümünde artmaya devam ediyor, vaka sayısı azalan il bulunmuyor.
 
Bu kötü gidişten tabi ki Konya da nasibini alıyor. Konya’daki vaka artışı bu tabloda da yine hızla yükseldi. Son rakamlara göre Konya’da vaka sayısı her 100 bin kişide 334,97 oldu. Yani kabaca 1 haftada 7 bin 536 kişi koronavirüse yakalanmış.
 
Bir başka ifadeyle kentte günde bin 76 kişi Kovid-19 olmuş. Konya, bu verilerle en fazla vaka sayısının yaşandığı iller tablosunda 8. sırada yer alıyor.
 
Yani durumumuz pek iç açıcı değil!
 
Ne kadar çabalarsak çabalayalım bu artışın önüne geçemiyoruz. Bu konuda daha önce pek çok eleştiri ve analizde bulunmuştum. Pek çoğuna olumlu olumsuz geri dönüşler aldım.
 
Bu geri dönüşlerden birini de geçtiğimiz günlerde Konya’daki esnaflarla ilgili olarak yazdığım yazıdan dolayı aldım. Esnaflarımıza devletimizin de biz basın mensuplarının da bu süreçte destek olmamız gerekiyor.
 
Dilimiz döndüğünce bizlerin de karınca kararınca onların sesi olmaya çabaladığımızı söyleyebilirim.
 
Geçtiğimiz Pazartesi günü alınan karar, esnaflar kadar beni de mutlu etti. Nihayet bu konuda geçte olsa doğru bir karar alındı.
 
Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabilecek.
 
Aslında bu kararın çok önceden alınması gerekirdi. Yine de zararın neresinden dönülürse kârdır. Buna da şükür.
 
Konya esnafı, bu kararın Ramazan ayı için de geçerli olmasını talep ediyor. Ramazan ayı için esnafımıza yönelik yeni bir karar alınmasını talep ediyorlar.
 
Seslerini duyurmuş olalım…
 
Ama buradan esnafımıza da söyleyeceklerim var. Lütfen kuralları harfiyen uygulayın. Bu kuralları hatta kendi içinizde sizler denetleyin ve mahalle baskısı oluşturun. Çünkü esnafa en büyük zararı yine esnaflar veriyor.
 
Bakın mesela, dün haber merkezimize düşen haberlerden biri bunun en güzel örneği.
 
Konya’da koronavirüs nedeniyle karantinada olması gereken bir ekmek satıcısı, polisi görünce motosiklete binip kaçtı. Polisin şahsı arama çalışmaları sürüyor…
 
Buyurun buradan yakın…
 
İş mi yani şimdi bu sorumsuzun yaptığı! Yazık değil mi Konya’nın bütün esnafına, yazık! Hem de çok yazık…
 
 
BÖYLE GİDERSE DEĞİL 80 YIL, 8 YIL BİLE YETMEZ
 
Ülkemizin yaşadığı meteorolojik kuraklığa ve bazı bölgelerdeki su yetersizliğine değinen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Fırat, Dicle ve Konya havzalarındaki suyun önümüzdeki 80 yılda yetmemeye başlayacağını söyledi.
 
Sayın Pakdemirli, Konya havzası su sıkıntısını öyle derinden yaşıyor ki; böyle giderse değil 80 yıl, 8 yıl bile yetecek suyumuz kalmayacak.
 
Konya çiftçisinin şu anda ilk gündemi su sıkıntısıdır. Bu konuya acil bir çözüm bulunması gerekiyor.
 
Bu konuyu belki de yüzlerce defa dile getirdik ama usanmadan bir kez daha söyleyeceğiz.
 
Konya’nın özellikle kuzey kısımları artık çölleşmek üzere. Çiftçi 5-10 yıl içerisinde tarım yapamayacak hale gelecek. Altınekin, Cihanbeyli, Kulu, Kadınhanı gibi bölgelerde su kuyularının derinliği 400 metreleri geçmiş durumda.
 
Konya çiftçisi bu gidişle su ararken yanlışlıkla petrol bulabilir. Bu konuya acilen eğilmeniz gerekiyor.
 
BAKAN DÖNMEZ KONYA’YA GELİYOR
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Cuma günü Konya’ya geliyor. Konya’da bir dizi ziyarette bulunacak olan Bakan Dönmez, teşkilatla da bir araya gelecek.
 
Bu aralar Konya’nın gelen gideni pek çok maşallah. Konya özellikle son 2-3 yıl içinde siyasette ve bürokraside gücünü hayli artırdı. Konya’nın bu gücünü fiziki anlamda da daha fazla getiriye çevirmesi gerekiyor.
 
Şimdiden söyleyeyim. Bakan Dönmez’in, Konya’nın enerji potansiyeli hakkında dolu bir ajandayla gelmesini bekliyorum. Özellikle Güneş ve rüzgar enerjisi konusunda Konya tıpkı toprakları gibi verimli bir bölge. Bu açıdan fırsatları değerlendirmek gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR