Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Irak Türkmen Cephesi’nde Bayrak Değişimi

Irak Türkmen Cephesi’nde Bayrak Değişimi

Birkaç gün önce Irak Türkü bir arkadaşım, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi Beyin istifa edeceği haberini verdi. Daha o zaman haber çok yeniydi ve ajanslara düşmemişti. Arkadaşım bana, Salihi Beyin yerine Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı Hasan Turan Beyin geleceğini söyledi. Gerçekten de öyle oldu. Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulunun, 28 Mart tarihinde Kerkük’te yaptığı toplantıda, cephenin başkanlığına Hasan Turan Bey getirildi.

Erşat Salihi Bey, Türk Dünyasında tanınan ve sevilen bir kişidir. Daha genç yaşlarından beri Türkmen davasına hizmet eden Salih Beyin ailesi de bu yolda büyük bedeller ödediler. Abisi Türkmen davası uğruna Baas rejimi tarafından idam edilirken, kendisi hapis cezası almış ve birçok işkencelere maruz kalmıştı. Irak Parlamentosunun milletvekili olarak da görev yapan Erşat Salihi Bey, 2011 yılından beri Irak Türkmen Cephesi’nin başkanlığını yürütüyordu.

Cephenin yeni başkanı Hasan Turan Bey, 1962 yılında Musul doğdu. Ziraat fakültesi mezunudur. Oda eskiden beri siyasetin içersinde olan birisidir. 2005 yılında Kerkük İl Meclis üyeliğine getirilen Hasan Turan, 2011 yılında da bu meclisin başkanlığına seçildi. 2014 Yılında Irak Parlamentosuna milletvekili olarak seçilen Hasan Turan, 2018 yılında bizzat Erşat Salihi tarafından Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcılığına getirildi.

İstifasıyla ilgili Erşat Salhi Bey, bunun bir bayrak yarışı olduğunu ve zamanı geldiğinde bu bayrağın devredilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkmen davasını uğrundaki mücadelesini devam edeceğine ifade eden Salihi, bundan sonra da Irak Türkmen Cephesi içersinde yer alacağını belirtti.

Irak Türkmen Cephesi’nde bunlar yaşanırken, Türkiye’deki milliyetçi kesimin olaya bakışı olumsuz oldu. Bazı milliyetçi çevreler, Erşat Salihi’nin istifa kararının Türkiye tarafından verildiğini, bunun da Barzani ve İran’ın isteğiyle olduğunu iddia ettiler. Hatta bazıları daha da ileri giderek Hasan Turan Beyi, Radikal gruplarla bile ilişkilendirdiler. Gelin bu meseleleri biraz irdeleyelim.

Erşat Salihi Bey, istifasıyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, dedikodulara kulak verilmemesini, kendisinin istifa kararının Türkmen kanaat önderleri ve cephenin ileri gelenleri tarafından istişare yoluyla alındığını belirti.

Hasan Turan Bey ile ilgili iddialar konusunda, Hasan Beyin Türkiye’de yeteri kadar tanınmamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Hasan Bey için “Barzanin isteğiyle geldi” diyenler, emin olun Hasan Turan beyi tanımıyorlardır. Zira, Hasan Turan Bey, 2017 yılındaki Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin yaptığı referandum aleyhinde, Irak Meclisindeki faaliyetlerinden dolayı, bizzat Barzani tarafından kara listeye alındı. 11 kişilik listede, iki Türkmenden birisi olan Hasan Turan Bey, Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin düşmanı ilan edilerek hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Hasan Turan Bey hakkından fikrini sorduğum tüm Türkmen arkadaşlardan olumlu cevaplar aldım. Hasan Turan Bey Irak Türkleri arasında, hatta bir-birlerine muhalif olan Türkmen gruplar arasında bile sevilen, sayılan birisidir. En önemli özelliğiyse her kesimden olar Türkmenleri birleştirici özelliği olmasıdır.

Irak Türkmen Cephesi yeni yönetimi ve Hasan Bey aleyhinde konuşanlar, cepheye ve cepheyle olan ilişkilere ne kadar zarar verdiklerinin farkındalar mı acaba diye sormak isterim. Son olarak, şu unutulmamalıdır ki, her ne olur olsun Irak Türkmen Cephesi’yle ilgili söz hakkı, Irak Türklerindedir. Hasan Beyin başkanlığı, Irak Türkleri başta olmakla tüm Türk Dünyası için hayırlı olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR