Yıldıray Altun

Yıldıray Altun

Estetik Arayış

Estetik Arayış

Ah bu estetik operasyonlar, önceleri ciddi bir görüntü problemi olanlar, onların da zenginleri, estetik operasyon yaptırırdı. Bu insanlar için konunun dini açıdan hükmünün ne olduğununsa zaten herhangi bir önemi yoktu. Aslında sorun olmayan şeyler bile büyük bir problem gibi algılanarak, ondan kurtulma yollarına gidilir oldu.

Artık ev hanımları bile mutfak harçlıklarından artırdıklarıyla, vücudunun herhangi bir bölgesi için bıçak altına yatabiliyor. Bir mankenin yüzünü, canlandıracağı bir karakterin yüzüne benzetmek için operasyon geçirmesi ise bu işin ne kadar basite indirgendiğini gösterir oldu .

Fıtri olanın aksine istekler insanı mutsuz eder. Doğmak, büyümek, yaşlanmak ve yaşlanırken de vücudun çökmesi doğal. “Ben yaşlanabilirim ama çökmem”, demek imkansız. “Güzellik kısa süren bir saltanattır” der ünlü Fransız edebiyatçı Victor Hugo.

Bu dünyanın her şeyi gibi, güzelliği de yok olmaya mahkum. Oysa ebedi solmayan, geçici olmayan mükemmel güzellik cennette verilecek. Estetik ameliyatlarla vücudun tahribatı yıllara karşı nereye kadar durdurulabilir. Gönül solmuyor, ama bedenler soluyor. Ve bu gerçeği kimse değiştiremez. Bu gerçeği kabul etmek gereksiz yere yorulmayı ve üzülmeyi önler.

Sonuç olarak görüyoruz ki yıllarca beyinlere bir güzellik şablonu kazınmış. Her nereye bakılsa, o şablon otomatik devreye giriyor. Kendi hapishanemizi kendimiz oluşturuyoruz onlarla. Bize sunulan şartlanmışlığa boyun eğerek, dayatılan güzelliğin gönüllü köleleri halini alıyoruz. Bir an önce bu bilinçaltı hipnozundan kurtulmaya, kendi değerlerimize dönmeye şiddetle ihtiyacımız var. Masum başlayan şey insanları, aileleri hızla uçurumun kenarına sürüklüyor.

Elbette kimse yüz-yüzelli kilo olmak istemez. Ama sağlık sorunu oluşturmayacak bir kilonun altına düşme ve diğer kalıplaşmış güzellik saplantıları, insanları ciddi zora sokuyor. Güzelliğin ölçütünü, görüntüye indirgemek, güzelliği sadece dış cephede arayanları mutsuzluk ve depresyona sürüklüyor. Güzellik yeniden tanımlanarak insanları mutsuzlaştıran kalıplardan uzaklaşılmalı.

Ne dersiniz ?

Dua ile kalınız

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yıldıray Altun Arşivi

Kodlar

18 Şubat 2015 Çarşamba 01:47
SON YAZILAR