İsmail Koç

İsmail Koç

Fabrika değil sanki 5 yıldızlı otel

Fabrika değil sanki 5 yıldızlı otel

Avrupa’nın modern üretim tesislerine bakıp da imreniz ya. Bu tesislerin bir benzeri hatta çok daha iyisi hemen yanı başımızda, Konya’da…

Kentpar özellikle hafif ticari araçlara krank kaskı üretiyor. 3 vardiyada üretim yapan işletme ürünlerinin yüzde 95’ini Avrupa’ya ithal ediyor.  4. Organize Sanayi bölgesinde geçtiğimiz günlerde resmi açılışı gerçekleştirilen Kentpar çalışanlarına 5 yıldızlı bir otel konforu sunuyor. Daha önce bu kadar insanı merkeze alan çalışanların her türlü ihtiyaçlarının düşünüldüğü bir tesis görmemiştim. Yemekhanelerinden, soyunma odalarına, tuvaletlerinden dinlenme alanlarına kadar her şey çok ince bir şekilde detaylıca düşünülmüş.

En çok dikkatimi çeken nokta ise fabrikanın tam ortasında molalarda çalışanların dinlenebilecekleri bir cafe’nin olması oldu.

Kantpar CEO’sui Ali Yavuz Kütük Avrupa ile iş yapmanın avantaj olduğu gibi dezavantajlarının da olduğunu söyledi. Avantajları malum. Dezavantajları ise Avrupalıların kesinlikle kabul etmemesi ve çalışmanın devamlılığını sağlamak için sürekli firmanın geliştirilmesi ve yatırım yapma zorunluluğu olmuş.

Aslında bu da tam anlamıyla bir dezavantaj sayılmaz. Devler liginde mücadele etmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor ve bunlar da işletmeye yapılan yatırımlar oluyor.

Çalışanlara verilen değeri çalışma saatlerinden de anlayabiliyorsunuz. Mevzuatta haftada 45 saat olan çalışma saatleri burada 42 saat uygulandığını bunun da verimliliği doğrudan etkilendiğini de öğrendik. Avrupai bir sistemle oluşturulan çalışma şartlarında işyerine yüz okuma sistemleriyle giriş yapıyorsunuz. Tuvaletlere girişte bile turnikeler var. Her işçinin belli sayıda lavaboları kullanımına izin veriliyor. Bu sayede de daha fazla verimlilik hedefleniyor.

Belki kardeşim tuvalete bile turnikeyle mi girilir nasıl insan odaklı tesis diyebilirsiniz ancak bu işleri başarmış Avrupa ülkelerinde sistemler hep böyle değil mi?

Ülke olarak başımıza ne geldiyse zaten sistemsizlikten Konyalı tabiriyle “gara düzen” işlerden gelmedi mi?

Her işletmede karşılaştığımız bir sorunla Kentpar’da da karşılaştık. Bu kadar iyi imkânlar sunulmasına rağmen bu fabrikalara işçi bulunamıyor. Bir işçinin bir işletmeden daha ne beklentisi olabilir bilemiyorum ancak Kentpar yetkilileri Ladik’ten servislerle işçi getirmek zorunda kalıyorlarmış.

 Ara elaman bulamama sıkıntısı Türk Sanayisinin kanayan yarası. Hangi sanayici ile konuşsak bu konudan dert yanıyor. Bu sorunda geçmiş dönemlerde Meslek Liselerinin kapatılmasının ve verimsizleştirilmesinin büyük payı var elbet ancak bu konuya yetkililerin bir an önce bir çözüm bulmaları gerekiyor.

Krank kaskı üreten bir firmanın bu kadar lüks ve modern bir tesise ihtiyacı var mıdır, gereksiz bir yatırım değil mi soruları akıllara gelebilir.

Bu yatırım kesinlikle boşa giden bir yatırım değil. Avrupa ülkeleri ile bir firmaysanız kesinlikle müşterileriniz nezlinde olumlu bir imaj oluşturmalısınız.

Ayrıca kaliteli mekânların insan davranışlarını ve verimliliğini etkilediği de bir başka gerçek. Bu nedenle her ne iş yapıyorsa yapsın tüm işletmelerin insan odaklı,  kaliteli çalışma alanları oluşturmaları gerekiyor.

Kentpar gibi firmaların daha da artması ümidiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR