Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Fark Uzaya Çıktı

Fark Uzaya Çıktı

*Bu hafta ülkemizde konuşanlardan tamamen farklı olarak dünya başka konularda. Karbon emisyonu, elektrik kullanımı sanayi ve yaşamı şekillendiriyor. Amerikalı milyarder 4 kişi, Dünya'nın çevresinde 3 günlük bir tur attı. SpaceX bunun sadece başlangıç ​​olduğunu devamında çok farklı olacağını söylüyor. SpaceX firması, uzay araştırmalarının hükümetler yerine şirketlerin taşıdığı yeni bir uzay çağının poster çocuğu. Buradaki fikir, özel sektörün inovasyonu yönlendirebileceği ve maliyetleri düşürebileceğidir. Branson'un şirketi Virgin Galactic ve Bezos'un Blue Origin'i, yörünge gezintilerinden önemli ölçüde daha az paraya mal olan ancak yine de yaklaşık çeyrek milyon dolarlık bir fiyat etiketine sahip olan, rutin bir deneyim olan eğlenceli sürüşler yapmak için çalışıyor. 2000'li yılların başında Rusya tarafından sağlanan turizm misyonlarının arkasındaki şirket olan Space Adventures, SpaceX ile de bir uçuş rezervasyonu yaptı. SpaceX'in Yıldız Gemisinde ay görevi rezervasyonu yapan aynı kişi olan Japon milyarder Yusaku Maezawa için Aralık 2021 için bir Rus Soyuz roketiyle bir uçuş planlandı.Birkaç televizyon şovu çekme planları var: biri kazananı yörüngeye gönderecek bir yarışma dizisi ve diğeri MMA savaşçılarının mikro yerçekiminde düklerini görecek. Yolculukları sırasında Inspiration4 ekibiyle sohbet etmek için de telefon açan Tom Cruise, ISS'de bir film çekmeyi de planlıyor.

Düzinelerce yeni girişim, uzaydaki üretim tesisleri, uzay otelleri ve dev balonlarla turist gönderme gibi girişimler için reklam planları yapıyor. Bu planların gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini göreceğiz. Özel uzay araştırmalarının tarihi, başarılardan çok daha fazla başarısızlıkla doludur. Nesneleri uzaya götürmek hala oldukça pahalı ve uzay yolculuğu tehlikesi beliriyor. Herhangi bir görev NASA veya ticari görev olsun trajedi ile sonuçlanacaksa, endüstriyi yıllarca aksatabilir. Geçen yıl herkes uzaya gidecek! Diyenler oldu... Herkesin uzaya gitmesi gerekiyor mu? Herkesin Everest Dağı'na gitmesine gerek yok.

**Teknofest, Gökbey, Aksungur, Hürkuş ile fark kapanabilir.

Hürkuş,  TUSAŞ tarafından tasarlanan ve geliştirilen, Türk başlangıç ve temel eğitim uçağı projesinin ürünü olan eğitim uçağıdır. Adı Türk pilot ve mühendis Vecihi Hürkuş'tandır.  Gökbey, Türkiye'nin coğrafi ve iklim koşullarına göre Türk mühendisleri tarafından tasarlanan, geliştirilmekte olan ve TUSAŞ tesislerinde üretilen genel amaçlı helikopter. Aksungur ise geliştirilmekte olan bir insansız milli hava aracımız.

***BM Genel Sekreteri Guterres bu haftanın sözünü söyledi. Milyonlar açken milyarderler zevkine uzaya gidiyor. Tehlike çanlarını çalmak için buradayım; dünyanın uyanması gerekiyor, uçurumun kenarındayız. Şu an alınan kararların gençlere ve gelecek nesillere miras kalacağını ve bu yüzyılın sonuna kadar 10,9 milyar kişinin doğmasının beklendiğini belirterek, gelecek nesillerin kendi geleceklerini tasarlayabilmesi için Gelecek Nesiller Özel Temsilcisi atayacağını ve yeni bir BM Gençlik Ofisi kuracağını açıkladı.

****Sonuç Olarak;

Ülkemiz girişimcilik ekosisteminde son yıllarda gördüğümüz kadarı ile yap-devret modeli ile devam ediyor. Sürdürülebilirlik yok denecek kadar az. Getir şu an hizmet sektöründe hızla büyümesine devam ediyor. Alfa kuşağı mevcut sektörler ile ilgilenmiyor. Alfa gençliği, kişiliklerini oluşturan yılların büyük bölümünü tamamen teknolojinin içinde geçirecek. Hepsinin dijital bir ayak izi olacak. Alfaların farkı, önceki nesillere oranla daha az konuşan, fiziksel temastan uzak ve bağımsızlıklarına düşkün bir kuşak olması. 2010 yılından sonra doğanlar ile anlaşabilenler gerçekten 3.milenyum için hazırdırlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR