Şerife Oktar
Şerife Oktar Femi Muhsinden Okumak

Femi Muhsinden Okumak

Yüce Kitabımız Kuranı Kerimi okumak, İnanan her mümine farzdır. Okumak ama nasıl? Düşünmeden, alelacele, okumuş olmak için... ya da en güzeli inanarak, ağır ağır ve tertil üzere. Femi muhsinden yani işin ustasından güzel ve ehil ağızdan duyarak okumak.

"Biz Kur’an’ı insanların zihinlerine ve kalplerine sindire sindire okuyasın diye kısımlara ayırdık ve onu parça parça indirdik".İsra 106 ve "Gerçekliğinde şüphe bulunmayan, her şeye hükümran olan Allah yüceler yücesidir. Sana vahyi tamamlanmadan Kuran'ı okumada aceleci davranma ve “Rabbim! İlmimi arttır” de" Taha 114 ayetlerinde Yüce Rabbimiz bize Kuranı Kerimi acele etmeden tertil üzere okumak gerektiğini vurgular.

Bu hafta siz kıymetli okurlarıma Kuranı Kerimi okuma için önemli bir ilim olan tashihi huruftan bahsedeceğim. Bu konu ile ilgili işin uzmanı ile yaptığım bir röportajı paylaşmak istiyorum. Hatice Gençay Hocamızla yaptığımız söyleşi ile bu konuya açıklık getirip ilgililer için tashihi huruf konusunu aydınlatacağız.

Şerife Oktar: Hocam hoş geldiniz. Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Hatice Gençay: Hoş bulduk Şerife Hocam.  İsmim Hatice Gençay. 1968 Konya doğumluyum. Babamın öğretmen olması sebebiyle Balıkesir İmam Hatip Lisesi mezunuyum. 31 yıldır bu işin içindeyim. Diyanette Kuran Kursu öğreticiliği yapıyorum. 3 evladım var. Diyanetin 2004 yılında Suudi Arabistana ilk kez sınavla bayan görevli gönderdiği sene hac irşad görevini yapmak bana nasip oldu. Hac sınavında da 2006 Türkiye birinciliği nasip oldu. Hamd olsun.

Ş.O: Maşallah hocam. Rabbim bizlere de nasip etsin kutsal topraklara gitmeyi.  Peki hocam Tashihi huruf nedir?

H.G: Huruf harfler demek Arapça'da. Tashih düzeltmek demek. Tashihi Huruf, maharici huruf denilen, harflerin sıfatlarına,tecvit kaidelerine ve çıkış yerlerine dikkat ederek okumaktır.Allah Rasulüne Cebrail (as)ın indirdiği şekliyle okumaya azami gayret ederek okumaktır.

Ş.O: Tashihi huruf yani harflerin düzenlenmesi demek o zaman. Peki, bu ilmin öncüleri kimlerdir? Siz hangi hocalardan icazet aldınız?

H.G: Rasulüllah sav."Sizin en hayırlınız Kuran okuyan ve okutanınızdır diye buyurmuş." Abdurahman Essülemi: " Beni Kufe mescidinde kırk yıl Kuran öğretmeye sevk eden hadis bu hadistir ."demiştir. Kuran'a hizmette çok hoşuma giden kıymetli bir hadistir. 

Ders aldığım hocam Hasan Hüseyin Varol hoca. Onun da hocası Azade Osman Koçbeker Hoca Efendi onun da hocası Hacı Rahim Efendi Konya’nın kıraatte isim yapmış hocaları.Hasan hocamın tariki olarak devam ettirdiği silsile bu şekilde.

Mehmet Kaya Hocamdan icazet aldım. Azade Osman Hoca hem babamın hem Hasan Hüseyin Varol hocamın hem de Mehmet Kaya Hocamın üçünün de hocası.Mehmet Caba Hocam, Ali Çiftçi hocam sayıları onu bulan değerli Kuranı Kerim ulemasından da ders almak nasip oldu.

Hizmetiçi eğitim seminerinde maharici huruf dersime giren Hasan Hüseyin hocam 40 günlük eğitimin sonunda hepimize ilk kimden ders aldığımızı sordu.Babamdan aldım deyince baban kimse maharici güzel vermiş  dedi. Ben de sizin öğrenciniz dedim. İhl 1. sınıfta on verdiğiniz öğrenci. İtiraz edenlere siz de aynı sesi çıkarın hak edin bu notu diye babamı savunmuşsunuz.

Ben diyanette ya da il müftülüğünde tashihi huruf dersi almadan önce önünde diz çöktüğüm hocalarımın bana ilk sordukları soru ilk eğitimini kimden aldın? Sözün özü ben ilmimi hamd olsun alanında öncü hocalardan ama ilk önce babamdan aldım.

Ş.O: Allah hepsinden razı olsun. Demek  öncü hocalar çok önemli. Hocam kimler tashihi huruf eğitimi almalıdır? Çocuklar tashihi huruf alabilir mi?

H.G: Şerife Hocam,önce de söylediğim gibi tashihi huruf harflerin düzeltilmesi. Tashihi huruf derslerinden tam verim almak için hataya anında müdahale çok mühim. İleride zaten öğrenilir denilen yanlışlar, büyük hatalar deryası olarak karşımıza çıkıyor.Ağız yapısına çene kaslarına hatalar yerleşiyor. Diş kasları ağız kasları hataya alışınca ileride bunların düzelmesi için bu dersi alma ihtiyacı doğuyor. Öğrenciye zamanında tecvit kaidelerinin düzgün bir şekilde verilmesi,sağlam temeller üzerinde Kuranı Kerim inşası çok mühim. Meharici huruf ve tecvit kaidelerinin uygulanması henüz cüz okuyan öğrenciye verilmiş olsa, gayret edilse çok daha güzel sonuç alınır. Femi muhsin de denilen güzel ağızdan alınan ilk eğitim çok kıymetli. Ancak şunu söylemeliyim ki, bu yola baş koyan ve sebat eden herkes Allah'ın izniyle kaç yaşında olursa olsun eski hatalarını düzeltip çabası nispetinde bu eğitimi başarıyla tamamlar. Kuranı Kerim muciz okuyan aciz.Her yaşta her zaman ilim devam eder hocam.Bizden daha iyi olan kişilerin önünde diz çökmek bizi daima ileriye taşıyacaktır.Seviyeyi yükseltmek lazım.

Ş.O: Her yaşta ilim devam etmeli. Peki Kuran eğitimine kaç yaşında başlanmalı?

H.G: Babam ben küçücükken, yedi sekiz yaşlarında bir çocukken, Hasan Hüseyin Varol hocamın okuduğu müsemmeyatı hurufu ve esmai hurufu okurdu. Efihha efihhi efihhu efihh, eyyii'e eyyii'i eyyi'ü eyyi' şeklinde musiki gibi dinlerdim. Çok hoşuma giderdi. Adeta tekerleme gibi. Çocuk yaşta ağız yapım oluştu, kulaklarım doldu bu sesle bu sayede.Çocukluk zamanında boş ve tertemiz zihinle kulağımızı böyle doğru güzel seslerle meşgul edince hamd olsun yerleşiyor doğru ses. Benim işin açığı bir yıl boyunca okuduğum bir Kuran kursu diplomam da yok, ilahiyat diplomam da yok. Bu yıl sizlerin ısrarıyla başladım İlahiyat okumaya.Üstelik formasyon eğitimim de yok. Ama çocuklukta ekilen tohumlar ve sağlam silsileden gelen doğru sesle nefesle bugünlere ulaştık. İleride sağlam bir ses ve kulak dolgunluğu için bu seslerle çocukların kulakları göz ve gönülleri dolmalıdır diye düşünüyorum. 7 yaş namaza başlama yaşı. Çocukların Kuran surelerini ezberleyeceği yaşta başlanması gerek. 9-10 yaşından önce çok sıkmamak gerek ama 15 yaşına kadar mümkün mertebe hafızlık eğitiminin tamamlanması çok güzel. Ama şunu da unutmamak lazım. O isteğin geldiği her yaşta özenle verilebilir.

Ş.O: Hani derler ya çocukken öğrenilen  taşa yazılan yazı  yaşlılıkta suya yazılan yazı gibi diye. Gençlere Kuranı Kerimi nasıl sevdirebiliriz?

H.G: Burada en önemli nokta çocukları sıkmadan Kuranı sevdirerek; Yüce Allahı,Hz.Peygamber Efendimizi tanıtarak sevdirerek öğretmek.  Maksat kesinlikle hatim indirmek olmamalı. Bu zihniyeti yanlış buluyorum. Bütün sevgilerin kaynağı olan Rabbin sevgisiyle çocuk Kuranı Kerimi de sevecektir. Kuranı Kerim her an elimizin altında ulaşacağımız yerde olmalı. Duvarlarda asılı kat kat örtüler altında cenazelerde okunmak için indirilmedi. Hayat rehberi kitabımız o bizim.

Eğitimcilerin bir lafı vardır. Çocuk sizi elinde telefonla uğraşırken değil de kitap okurken görmeli. Onlar söylenileni değil de gördüğünü taklit eder. Aynı şekilde anne baba Kuranla meşgul olur, çocuğun gözü önünde beş vakit namaz kılarsa işte o zaman örnek olunur. Bir hikaye anlatırlar. Babası oğluna evladım dikkat et bastığın yere deyince oğlu babacım asıl sen dikkat et ben senin ayak izlerini takip ediyorum diyor. Biz ne yaparsak çocuklarımız da aynısını yapar. Çocuklar ailelerin aynasıdır. Bizim örnekliğimiz, Rabbimin hidayeti ve yine bizlerin duasıyla Rabbim cümlenin evladını alim, abid, zahid kullardan eylesin. Kuran'a hizmet aşkıyla yananlardan eylesin. Çocuğun iştahlı istekli olduğu zamanı gözetleyerek sabırla bekleyerek sevgiyle hevesle özellikle 4-6 yaş döneminde eğitmeye üstün çaba harcayalım.

Ş.O: Hocam, Allah razı olsun gerçekten aydınlattınız, çok kıymetli bilgiler edindik. Rabbim bu yolda hepimizin yardımcısı olsun.

H.G: Ben teşekkür ederim hocam. İyi çalışmalar. Allah'a emanet kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Oktar Arşivi