Zekiye Soylu

Zekiye Soylu

Göz Aydınlığı

Göz Aydınlığı

Kıymetli kardeşlerim bu hafta sizlerle Furkan Suresi 74 ayetten bahsedeceğiz insaAllah.Rabbimiz bizlere şöyle buyuruyor;Onlar: “Ey Rabbimiz! Bize eşlerimizden ve zürriyetimizden gözümüzü aydınlatacak, gönlümüzü sevindirecek sâlih kimseler ihsân eyle! Bizi takvâ sahiplerine önder yap!” diye duâ ederler.Kıymetli kardeşlerim evlilik dünya hayatınızı çok fazla etkilediği gibi ahiret hayatımızıda çok etkilemektedir.Evlediğimiz kişiyi seçerken nelere dikkat etmeliyiz biraz bunlardan bahsedelim insaAllah.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Kadın dört sebepten biri için alınır:

Malı,

Soyu,

Güzelliği ve

Dindarlığı. Sen (diğerlerini geç), dindar olanı seç. (Aksi halde) sıkıntıya düşersin.” (Buhârî, Nikâh 15, Müslim, Radâ 53. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Nikâh 2; Nesâî, Nikâh 13; İbni Mâce, Nikâh 6)

Evlenmek isteyenler, eşlerinin dinimizin bildirdiği ahlâka sahip olmalarına önem vermelidir. Dış görünüşe aldanıp da yanlış karar vermekten sakınmalıdır. Çünkü evlilik hayatına başladıktan sonra, geri dönmek zordur ve kötü huylu kimsenin, bundan sonra düzeltilmesi de kolay değildir.Biz evlendiğimizde sadece kendi hayatımızı etkilemiyor çocuk sahibi olduğumuzda o çocuğun ahlaki davranışlarınıda ilk eğitim merkezi olan aile etkiliyor.İslam aleminde evliliğin temel amacı, iman dolu bir nesil yetiştirmek ve islam ümmetlerinin sayılarını arttırmaktır. Peygamber efendimiz (SAV)’de Müslüman kişilerin birbirleriyle neden evlenmeleri gerektiği konusunda, “Evlenin ve çoğalın! Çünkü ben (kıyâmet gününde) diğer ümmetlere karşı sizin (çokluğunuzla) iftihar edeceğim!” (108) buyurmaktadır. Peygamber efendimiz (SAV) gözü haramdan korumak, namuslu ve şerefli bir hayat yaşamak için evliliğin en iyi yol olduğunu belirtmiştir.İslam, evliliğin uzun ömürlü olması için iyi bir eş seçiminin yapılmasını esas alır. Yuvanın huzur, uyum, mutluluk ve karşılıklı güvene dayanan prensipler üzerine bina edilmesi için, bu yuvada din unsurunun ön planda olması gerekir. Çünkü din unsuru, insan yaşlandıkça artar, güzelleşir, gelişir ve bağları kuvvetlendirir. Oysa zenginlik, güzellik, soy-sop gibi unsurlar, hem geçici hem de insanın kibrini artırdığı için, huzursuzluğun temel nedeni sayılmaktadır.Rabbim bizlere hayırlı eş ve evlatlar nasip etsin inşallah.Amin

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi
SON YAZILAR