Ali Küçükceran

Ali Küçükceran

GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ

GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ

Şu günlerde gündemdeki en önemli konu yabancı sınırlaması. Herkes yeni kuralı konuşuyor. Görüşler farkı farklı. Kimileri bu kural çok zarar verir derken kimileri de bu kuralı kurtuluş olarak görüyor. Öncelikle yeni kurala olumsuz bakan ve milli takımda oynatacağımız Türk kalmayacak görüşünü savunanlara bir sorum olacak. Yıllardır Türk futbolu yabancı sınırlaması ile ilgili kurallarla uğraşıyor. Bu güne kadar sayısını değiştirmek kaydıyla sürekli bu sınırlamayı getirdik. Peki, Türk futbolu nasıl bir ilerleme kaydetti? Biz bu kuralı koydukça, oyuncu yetişmemesinin sebebini buna bağladıkça milli takımımız daha da kötüye gitti.

Sorun yabancı sayısında değil, sorun alt yapıya gereken önemin verilememesindedir. Futbol eğitimi okullarda başlamalı ve yetenekli çocuklar bu yaşlarda keşfedilmelidir. Oyuncu havuzumuz yok diyoruz. Oysaki bu ülkede futbola ilgi duyan, futbolla yatıp futbolla kalkan o kadar çok yetenekli çocuk var ki keşfedilmeyi bekleyen ama bu yetenekler fark edilemiyor. Edilenler ise düzgün bir eğitimden geçmiyor. Hem yetenekli hem de iyi eğitim alan ve çalışkan genç futbolcuları harcamakta ise çok öndeyiz. Genç oyunculara güvenilmiyor, tecrübesiz diye oynatılmıyor. Elbette tecrübesiz ama tecrübe kazanması için oynaması lazım bizde ise oynatılmıyor. Forma şansı bulanlar en küçük hatada çok fazla yıkıcı eleştiri ile karşı karşıya kalıyor. Böyle bir ortamda tabi ki oyuncu havuzu dar olur ve bir ilerleme kaydedemeyiz.

Yeni kurala gelecek olursak bundan önceki yabancı sınırlamalarında Türk futbolcular gerçekten de hak etmediği paralar alıyordu çünkü rahattı. Kulüpler oldukça fazla ücret ödemek zorunda kalıyordu. Bu durum kulübü zora sokarken Türk oyuncunun daha fazla gayret göstermesine engel oluyordu ama bundan sonra böyle olmayacak. Türk futbolcular kendini geliştirmek için daha fazla çaba sarf edecek. Kulüpler para ödeme konusunda biraz daha rahatlayacaklar. Bu kuralla birlikte maliyeti düşük, genç, gelecek vadeden yabancı oyuncular da transfer edilebilecek. Özellikle Anadolu takımları bunları yapabilecek. Bence bu olumsuz bir şey değil bilakis olumlu bir durum çünkü takımlarımız hem az para harcayarak kadrosunu kuracak hem de bu genç oyuncuları yıldızlaştırıp önemli gelirler elde edebilecekler.

 

Artık Türk oyuncular da bu yabancı oyuncularla her açıdan bir rekabete girecek. Oynayabilmesi için, görev alacak futbolcunun kendisi olabilmesi için daha çok çalışacak ve o formayı kapmaya çalışacak. Rakipsizliğin olduğu yerde bir başarıdan, ilerlemeden bahsedemeyiz ama rekabetin olduğu yerde daima başarı vardır, daha iyi olabilme, kendini geliştirme vardır. Bu sebeplerden dolayı Türk futbolunun gelişme içerisinde olacağını düşünüyorum. Bir anda gelişeceğiz, çok büyük başarılar kazanacağız demiyorum ama en azından güzel bir başlangıç olduğunu düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Küçükceran Arşivi
SON YAZILAR