Ali Kaya

Ali Kaya

Hangi Siyaset

Hangi Siyaset

Milletlerin, Devletlerin veya İnsanların birbirleriyle sürekli uyuşmazlık ve bir çıkar çatışması halinde olduğu bir dönemden geçmekteyiz. Bu çatışmalar yerelde  yani ülkemizde  kamu kurumlarında koltuk kapma  , Ticarette daha fazla para kazanma veya Siyasette İktidar  olma rekabeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Siyaset  bu çatışmaların önüne geçebilecek en uygun davranış halidir. Bu haftaki konumuz siyasetin ne olması veya ne olmaması üzerine olacaktır. Siyaset evde aile içinde ki fertlere , kamuda genelde amire, işyerinde önce müşterilere sonra çalışanlara , mecliste siyasi partilerde önce  parti  içinde ki partililere veya  İktidar olarak muhalefete dahası  muhalefet olarak iktidar partisine karşı yapılır. Mecliste siyasi  rekabet  partiler arasında  yapılır ve temelde halkın tercihini ve takdirini  kazanmak üzere yapılan uygulamalar olarak bilinir.

Her siyasi partinin bir programı olur ve genel itibarı ile bu programa bağlı politikalar üretilir. Siyasi partiler temelde iki yol izlerler ilki toplumu birleştirici veya diğeri  toplumu ayrıştırıcı uygulamalar olarak tarif  edebiliriz. Toplumu birleştirici uygulamalar milletin  her bir ferdini aynı değerler etrafında toplayarak ortak değerlerin savunulması olarak tarif edebiliriz. Toplumu ayrıştırıcı uygulamalara da toplumu  din, dil veya etnik veya ideolojik  olarak ayrıştırma olarak tarif edebiliriz. Bu kadar tariften sonra  buyurun başlayalım.

Bir muhalif siyasi parti olan  fakat referandumda evet bloğunda yer alan Mhp nin izlediği yol milleti birleştirici bir politika olarak görülmekte olsa da Mhp genel başkanı sayın Bahçeli bunu Yenikapı ruhuna sadık kalma olarak belirtmektedir, hayır bloğu bunu bitmişlik sendromu olarak görmektedir.

Çünkü ana muhalefetin  Ak parti iktidarını yıpratma ve  yıkma planlarında Mhp’nin iktidarın yanında yer alması iktidarı güçlendirmektedir. Bu arada  ana muhalefet partisinin   geçtiğimiz yıl  16 nisan referandumunda özellikle  Hayır bloğunda yer alan  muhalefet partilerinin  2019 seçim kampanyalarına  şimdiden başladığını görmekteyiz ve Mhp hayır bloğunun karşısında olduğunu açıklaması beklenilen bir tavır değildi ve  ana muhalefet partisine göre  referandum  Mhp nin Ak partiye desteğiyle kaybedildi   . 

Hayır bloğunun amiral gemisi ana muhalafet partisi son zamanlarda siyasi argüman olarak İktidar partisine  toplumu ayrıştırıcı veya kutuplaştırıcı  olmakla suçlayarak oy devşirmeye çalıştığını görmekteyiz diğer taraftan toplumun sinir  uçları  olarak görülen mesela terörist cenazelerine  katılmaktan veya terör örgütü Fetö mensuplarına sahip çıkmaktan da geri kalmaması bir oy bir oydur hesabını iyi yaptığını görmekteyiz  çünkü %48.5  hayır bloğu ilk kez Ak parti iktidarını yıkma hayalinin gerçek olabileceği umudunu verdi . Bu da hayır bloğunda oy kaybı olabilecek girişim ve davranışlardan uzak durmak gerektiğini  şiddetle savunmaktadır.

Son olarak özellikle İçişleri bakanı Sayın Soylu ile ana muhalefet partili bir belediye başkanının paylaştığı  bir fotoğrafa dahi tahammül edemez olduğunu gördüğümüz  bir siyasi parti olarak yerini almıştır. Ana muhalefetin bazı milletvekillerinin bu paylaşımı   boyun eğmeyenler  ve direnenler  hareketine hakaret olarak algılaması veya bir diğer vekilin içinin sızlaması veya tutuklu gazetecilere özgürlüğü savunurken iktidara geldiğinde  kendisine muhalif gazeteleri kapatacağını veya boynuna ip geçireceği  gibi tehdit dolu söylemler  ayrımcılık ve ötekileştirme değilse  oy kaybedecek her davranışa tepkidir. 

Diğer taraftan hayır bloğunun  milliyetçi görünen yeni partisi genel başkanı  Meral Akşener de 2019 seçimlerinde adaylığını açıklayarak hayır bloğunda ayrışma olabileceği algısı oluşmasına sebep olmuştur.

Ana konumuza dönersek ana muhalefet partisi ve  Meral hanımın partisi veya Halkların Demokratik Partisi Hdp  siyaset olarak olumsuzluklara oynayarak oy potansiyelini artırmaya çalıştıklarını görmekteyiz burada bir parantez açarsak Hdp milletvekili Kaplan’ın  Demirtaş’tan  boşalan koltuğa bir Türk heveslenmesin paylaşımı yine bir ayrıştırıcı politika ve hatta ırkçılık olarak görülmektedir.

Evet gelelim iktidara Ak parti  2019 seçimlerinde her zaman ki gibi yine birleştirici toplumu kucaklayıcı din dil veya ırk ayrımı olmayan bir kampanya ile seçimlere girmesini ve kucaklayıcı politikalar üretmesini  hararetle tavsiye ediyoruz. Çünkü 2019 seçimleri bu  zamandan baktığımız da hayli zorlu geçecek gibi görünüyor.  

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR