Ali Kaya

Ali Kaya

Happy Christmas ve Biz

Happy Christmas ve Biz

Bu hafta sonu tüm Hristiyan aleminin Noel’ini kutlamak isterim happy christmas yani mutlu Noel’ler .  Bu hafta ki konumuz da yıl başı veya Noel nerden aklına geldi derseniz  geçen cumartesi günü ailecek bir alışveriş merkezine gittik hani  eksik, gedik veya öte, beri derler ya biz  alışverişimizi yaparken, kasap reyonunun önünden geçerken bir beyefendinin hindi pazarlığına kulak misafiri oldum, o konuşmada hindiler yıl başı  akşamı pişirilip leziz bir şekilde yıl başı  soframızı şenlendireceği o  ana hazırlanacağını içindeki pirinç pilavının hangi sos ve baharatlarla yapılacağını  ve bunların fiyatının ne olduğunu işittim, soran beyefendi göründüğü kadarı ile bu milletin bir evladı ve büyük ihtimalle de Müslüman idi.

Tabi ki ben hayretler içinde dinlerken içimden  homurdanarak  bize ne Noel’den dedim. Uzun yıllar önce  bir arkadaşım abi yılbaşı için bir planın var mı dediğinde şaşırmıştım ve ne planı evde çocuklarla oturacağım dediğimde abi biz Noel’i kutlamıyoruz sadece yıl başında  eğleneceğiz dediğinde bende bir gün sonra eğlenin dedim ve oda ya o gece bir başka  demişti.  Hristiyanların Hz.  İsa (as) doğumunu kutladığı ve kutsal saydığı  bir günü Müslümanların da kutlamasının amacı nedir?  Tamam  Noel’i kutlamıyorsunuz ama onların bayramını kutladığı bir gece evde oturmak zor mu? Veya o gece bilmeden de Noel’i kutlamış olmuyor musunuz? Ya da bir Hristiyan’ın Ramazan bayramında bir gün dahi oruç tuttuğunu gördünüz mü duydunuz mu? Varsın Hristiyanlar istediği gibi kutlasın buna saygı duyarız da biz Müslümanlar bu gece neyi kutluyoruz?  Şair Arif Nihat Asya Bize Bir Nazar Oldu adlı şiirinin bir dörtlüğünde şöyle der;

Sen Hristiyan mısın ? Diye sorsan darılır

Yılbaşında hindi kaz yemesine bayılır

Çam deviren hindici nasıl mümin sayılır

Bilmiyoruz çoğumuz ne edip yapıyoruz

Batı, batı diyerek eyvah hep batıyoruz

        Gelin bu yılbaşı milli benliğimize ve kimliğimize sahip çıkalım batı medeniyetinin birlik olduğu bu günü sade bir şekilde geçirelim. Biz Müslümanlar  olarak Ramazan ve Kurban bayramlarımızı kutlarız , Hristiyanların kutladığı ve kutsal saydığı bu güne sadece saygı duyarız Noel’i  kutlamak en doğal haklarıdır. Yalnız Kurban bayramına katliam diyen batılılar  Noel de kesilen hindilere itiraz ediyorlar mı   hindi katliamı diyorlar mı onu da merak etmeden geçemiyorum. Malum bizler İslam medeniyetinin temsilcileri olarak hoşgörülü olmak zorundayız istedikleri kadar hindi keserek yiyebilirler biz onlar gibi olamayız, bizim adet, gelenek ve göreneklerimiz hep İslami pencereden olmak zorundadır. Bizler asla batılı gibi yaşayamayız, batılı gibi davranamayız,  onlar bizim kurban bayramında hayvanları kurban ederek kesmemize dil uzatsalar da biz onların hindi kesmesine karşı çıkmayız inançları neyi gerektiriyorsa yapabilirler işte bizim medeniyetimizin farkı budur hoşgörü üzerine kuruludur. Bizler hoşgörü üzerine kurulu İslam medeniyetini yaşamak zorundayız.

       Ülkemizin içinde bulunduğu zor bir dönemden geçtiği bu  günlerde bütün bunların müsebbibi batı medeniyetinin kutladığı Noel’i  bir önceki gün gibi evimizde  Müslüman aile olarak geçirelim. Batının yaşam tarzını değil çalışma şeklini örnek alalım. Bizler bacalardan hediye getiren Noel babanın değil, Miraç’tan namaz getiren Hz. Muhammed’in ümmetiyiz (Necip Fazıl).

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR