Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Hasan Angı da benim gibi düşünüyor…

Hasan Angı da benim gibi düşünüyor…

Bundan neredeyse 1 yıl önce, 26 Eylül 2018 tarihinde Konya Metrosu hakkında bir yazı kaleme almıştım.
 
AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, o hafta düzenlenen bir basın toplantısında hükümetin aldığı karar doğrultusunda Konya Metrosu’nun yapımının tasarruf tedbirleri kapsamında ertelendiğini söylemiş, ben de bu kararı doğru bulduğumu ifade etmiştim.
 
2015 yılı Nisan ayında seçim arifesinde düzenlenen bir lansman ile kamuoyuna tanıtılan ‘Konya Metrosu’ projesinin; yapım maliyetinden, şehri ve doğal dengeyi bozma maliyetinden ve Konyalıların ulaşım problemini çözmekten ziyade Konya’nın kamu bütçesinden alacağı yatırım payında kaplayacağı yükten bahsetmiştim.
 
Özet olarak; metro projesinin nüfus açısından Konya için henüz erken bir proje olduğunu ve mevcut projede planlanan hattın da verimsiz ve yanlış bir hat olduğunu kamuoyunun takdirine sunmuştum.
 
Bu yazımın ardından hem kamuoyundan hem de meslektaşlarımdan olumlu-olumsuz anlamda epey bir geri dönüş almıştım. Hemen 1 hafta sonraki yazımda da bu geri dönüşlere ‘Evet 'Konya Metrosu acil değil'... Hem de hiçç!’ başlıklı bir yazıyla cevap vermiştim.
 
Aradan geçen zaman zarfında bu konuda çok fazla bir gelişme olmasa da Konya Metrosu projesi gündemdeki yerini hep korudu.
 
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ve Konya’nın diğer bazı acil ihtiyaçlarının önceliği beni, ‘Konya Metrosu’ hakkındaki düşüncelerimi bu şekilde ifade etmeye sevk etti.
 
Konya için en acil ihtiyacın; çevreyolu, sanayilere ulaşım, sulama projeleri ve üretim alanında yapılacak yatırımlar olduğunu da her defasında dile getirdim.
 
Bu düşüncemin de uzun süredir arkasında duruyordum.
 
31 Mart sürecinden sonra Antalya ve İzmir gibi birkaç şehre gitme fırsatım oldu. Yenilenen İstanbul seçimleri öncesinde yaptığım bu ziyaretlerde şahit olduğum birkaç mesele nedeniyle fikirlerimde bazı esnemeler oldu.
 
Daha doğrusu, onlara var da bize yok mu? düşüncesine kapıldım…
 
AK Parti’nin, kurulduğundan beri doğru düzgün destek alamadığı İzmir’e ve kör topal yarım yamalak destek aldığı Antalya’ya yaptığı yatırımları görünce hayıflandım.
 
İzmir’e yapılan 6 şeritli yolları, Antalya sahil yolunu, İstanbul-İzmir Otoyolu gibi projeleri kıskandım açıkçası.
 
Bu projeleri görünce, AK Parti hükümetlerine bugüne kadar en fazla desteği veren il olan Konya’nın hak ettiği değeri görmediğine inandım.
 
Özellikle yenilenen İstanbul seçimlerinden sonra; ‘Eğer İzmir’e 6 şeritli yol yapıldıysa, İstanbul-İzmir Otobanı yapıldıysa, eğer Antalya sahil yolu-tramvay hattı yapıldıysa, eğer İstanbul baştan aşağı imar edildiyse, Konya’nın neyi eksik” düşüncesindeydim.
 
Hala aynı düşüncedeyim. Konya kamu yatırımlarından hak ettiği değeri tam alamıyor…
 
Yerel gazetelerimizden Hakimiyet Gazetesi’nin geçtiğimiz günlerde manşete taşıdığı haberde, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı’nın metro projesi hakkındaki açıklamalarına yer verildi.
 
Hasan Angı özet olarak, metro projesinin maliyetli bir iş olduğunu, şu anda gereken bütçenin bulunmadığını, bu bütçe sağlanana kadar da projenin beklemeye alındığını belirtmiş.
 
Yine hemen ertesi gün ise Yenigün Gazetesi’nde de benzer bir haber vardı.
 
Haberde Hasan Angı, metro projesinin hala gündemde olduğunu ama Konya’nın öncelikli projesinin çevre yolu projesi olduğunu dile getirmiş. Hasan Angı’nın başlık açtığı diğer önemli konu da sulama projeleri ve suyun kullanımı noktasında olmuş.
 
Hasan Angı ile kamu yatırım süreci konusunda kısmen ortak paydada birleşiyoruz.
 
Benim düşüncem de öncelikli olan bu projelerin bir an evvel bitirilmesi ve Konya’nın daha fazla yatırım çekmesi adına Konya’yı yönetenlere ve Konya’nın bürokratlarına büyük iş düştüğü yönünde...
 
Özellikle çevreyolunun ivedilikle bitirilmesi, ayrıca ovanın kuzey bölgesinde alarm veren yeraltı sularına bir çözüm bulunması noktasında.
 
İzmir, Antalya ve İstanbul üçgenine yapılan yatırımları gördükten sonra diyeceğim odur ki; eğer o bölgeler o yatırımları hak ediyorsa, Konya elbette metroyu hak ediyor.
 
Fakat acil olan ihtiyacımız şuan metro değil!...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR