Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

HAYAL-ET HAREKETE GEÇ

HAYAL-ET HAREKETE GEÇ

Gelecek asla tahmin edilemez. 

Bugün ilkokul çağındaki çocukların gelecekte yapacakları işlerin neredeyse % 65'i icat edilmedi. Teknolojik otomasyon ve geleneksel işlerin ortadan kalkmasıyla, bizi zor bir dünya bekliyor olacak. Bu zor dünyadan ancak hayal ederek kurtulabiliriz.

Başa dönüyorum gelecek asla tahmin edilemez, ancak hayal edilir.

Hayal gücünün ekonomik değerin birinci önceliği haline geleceği, bilgi çağının da ilerisindedir. Sanal gerçeklik gibi teknolojik eğilimler ve kullanıcı tarafından oluşturulmuş içerik ve yaratıcılık için talebi artıran YouTube gibi dijital platformların yükselişi dikkat çekiyor. Sıradan işleri bırakarak, tekdüze ve rutin işlerin birçoğunu alabilecek otomasyona dayanıyor. Hayal gücü çağında, bu şansı kaybetmeden önce birlikte yaşamak istediğimiz geleceği hayal edebilir ve oluşturabiliriz. “Bu sadece karşılaştığımız zorluklar konusunda kendimizi daha iyi hissettirmek için hayalî görüşler üretmekten ibaret değil. Sistemlerimizi ve hayatlarımızı değiştirmek için fikirleri hızla planlayıp, test edebiliriz. ”

Hayal Gücü

Teknolojik eğilimler, birçok düşünce liderinin “hayal gücü ekonomisi” olarak adlandırdığı şeye yol açmaktadır. Bu, “mantıklı ve akılcı düşüncenin diğer ekonomilere dış kaynak aktarılmasından sonra, ekonomik ve sezgisel düşüncenin ekonomik değer yarattığı bir ekonomi” olarak tanımlanmaktadır.

Otomasyonun dış kaynak kullanım sürecinde oynayacağı bir rol vardır. Veri toplama, veri işleme ve öngörülebilir fiziksel çalışmayı içeren işlerin otomatikleştirilmesi ve teknolojiye dış kaynak aktarılması büyük olasılıktır. Buna karşılık, otomatikleştirilmesi en zor olan faaliyetler, karar verme, planlama, insan etkileşimi, hayal gücü veya üretici çalışma alanlarında karmaşık uzmanlığı içerenlerdir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, insanlar entelektüel, sınırları zorlama ve icat etme söz konusu olduğunda makineleri geride bırakmaya devam ediyor.

Tasarımcılar, mimarlar, aktörler ve yönetmenler, yazılım mühendisleri ve fotoğrafçılar için işler büyüdü. Oyunlarda ve interaktif medya işlerinde bir büyüme görmüştür. Tüm bunlar hayal dünyasının başlangıcını işaret ediyor.

Eğitim Reformuna İhtiyaç Var

Geleneksel eğitimin trajedilerinden biri, endüstriyel için tasarlanmış olmasıdır. Ama şimdi sadece bilgi çağında değil, hayal gücüne geçiyoruz. Çoğu geleneksel okul, üstel büyümenin dünyamız üzerindeki etkilerini takip edemedi. Notlara veya içerik bilgisine vurgu yapmak yerine, 21. yüzyılda hayatta kalma becerilerine vurgu yapmaya başlamalıyız. Bu, hayal gücünün ve yaratıcılığın artan ekonomik değerine uymayı içerir. 


Popüler inanışın aksine, hayal gücü ve üreticilik tamamen sezgisel/doğuştan değildir. Diğer yetenekler gibi, bu yetenekler de yetiştirilebilir ve tüm profesyonel geçmişlerden bireyler için kritik öneme sahiptir. Girişimciler, bilim adamları, yazarlar, kurumsal liderler ve yenilikçiler, gelişmiş üreticilik ve hayal gücünden kazanabilirler.

Genç yeteneklerde bu yetenekleri geliştirmenin birçok yolu vardır. Üreticiliği geliştirmenin bir yolu, öğrencilerin çok disiplinli bir bakış açısına odaklanmalarını sağlamaktır; burada öğrenciler, müfredatlar arası bağlantılar kurmayı ve farklı açılardan ve bağlamlardan gelen sorunları görmeyi öğretir. Bir başka kritik yöntem ise, öğrencileri sadece pasif bilgi tüketicileri olarak değil, aktif görevliler olarak üretici süreçlere dâhil etmeyi, problemleri aktif olarak çözmek için kazandıkları bilgiyi kullanmalarıdır. Diğer hayal gücü etkinleştirme etkinlikleri, kendini yansıtma, yazı yazma, lirik olmayan müzikten ilham alma, kendini film veya kitaplara daldırma vb.

Geleceği Düşünme

Hayal gücünün ortaya çıkmasından elde edilecek ekonomik değerden daha fazlası var. Geleceği şekillendirmeye başlamadan önce, ne tür bir gelecekte yaşamak istediğimize karar vermeliyiz. Gelecek, onu hayal edebilen, tasarlayabilen ve uygulayanlara aittir. Radikal ve heyecan verici gelecekleri, bireyler olarak ve kolektif olarak bir tür olarak öngörmek, insani ilerleme için bir yakıttır. Birçok yönden, hayallerimizde yaşıyoruz. Bunu düşünün: her buluş ya da insan yapısı - ister uzay gemisi, ister mimari bir harikası, isterse bir telefon gibi bir cihaz olsun - bir zamanlar düşüncesiydi, sadece bir fikir olarak varlığını sürdürürdü. Etrafımızda tasarladığımız ve inşa ettiğimiz dünya, hayallerimizin bir uzantısıdır.

Gerçek şu ki, öğrendiğimiz, yaşadığımız ve oynadığımız yol değişti. Hayatlarımız daha hızlı bir şekilde ilerliyor ve bilgileri yıldırım hızında tüketebiliyoruz veya koruyabiliyoruz. Verimlilik uygulamalarımız var, böylece randevularımız ve işlerimiz kayıt altına alınıyor, akıllı saatlere sahibiz, böylece sohbet ederken hareket halindeyiz. Daha hızlı, daha akıllı, daha üretken ve çoklu görevlerde uzman olmamızı sağlar. Küçükler bir istisna değildir. Çocukken, lego ile karmaşık şehirleri bloklarla inşa ediyor olabilirsiniz, ancak bugünün çocukları mobil uygulamaların nasıl kodlanacağını öğreniyorlar. Telefonunuz veya bilgisayarınız hakkında bir sorun olduğunda, odanın en genç kişisine sormanız gerekir. Teknolojinin tanıtımı, bir çocuğun hayal gücünü nasıl kullandığını gösteren bir değişimi getiriyor. Teknolojinin çocuklar için her şeyi yapmaya eğilimli olduğu ve buna güvenmeye başladığı anlaşılıyor. Doğru kullanılırsa, teknoloji (dijital oyuncaklar, uygulamalar, vb. dâhil), hayal kurma ile dolu, dinamik, çok yönlü bir öğrenme deneyimini kolaylaştırabilir.

Çocukları teknik araçlara ve dijital oyuncaklara çekmekten suçlamayın. Aslında, alfabeyi bile okuyabilmeleri için tabletleri etkin bir şekilde kullanabilirler. Dijital oyuncaklar, uygulamalar ve teknoloji, dijital olmayan meslektaşları kadar ince motor becerileri geliştirmeye, hayal gücünü, öğrenmeyi ve iletişimi geliştirmeye yardımcı olur.

 Hayal, bilgiden daha önemlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR