İpek Özkayaalp

İpek Özkayaalp

Hoş Geldin On Bir Ayın Sultanı Ya Şehr-i Ramazan

Hoş Geldin On Bir Ayın Sultanı Ya Şehr-i Ramazan

Mübarek kılınmış, gönlümüzün şifa ve güç kaynağı olan 3 ayların ilk iki ayı ne de çabuk geçti! Receb ve Şaban ayının geride kalmasının hüznüyle dolan gönlümüz, inşaAllâh 3 ayların Sultanı Ramazan-ı Şerif ayıyla teselli bulacak.

Ramazan-ı Şerif Ayı Neden Ayların Sultanı?

Allâh’ın (cc) kâinattaki bütün kullarına verdiği sayısız rızkı bereketlendirerek ziyadeleştirdiği ve bu günlerde kulları incinmesin diye bütün felaket ve musibetleri kestiği tek aydır Ramazan-ı Şerif ayı, bu sebepten dolayı ayların sultanıdır.

Nitekim kişiler içinde mübarek kişileri, mekânlar içinde mübarek mekânları ve zamanlar içinde de mübârek zamanları yaratan Cenâb-ı Hâlık-ı Zülcelâl: Şüphesiz mübârek kişiler içinde en mübâreği Peygamber Efendimiz'i (sav). Mübârek mekânların en büyükleri Kâbe-i Muazzama, Ravza-i Mutahhara, Mescid-i Aksa, Câmî-i Emeviyye ve Câmî-i Kebir’i. Mübârek zamanın içinde de bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bulunan Ramazan-ı Şerif ayını bizlere rahmet, mağfiret ve bereketinden hisseyab olalım diye nasip eyledi.

Peki, Neden Ramazan-ı Şerif Deriz?

Peygamber Efendimiz (sav) hadis-i şeriflerinde: “Ramazan geldi demeyiniz. Çünkü Ramazan Allâh’ın (cc) güzel isimlerinden bir isimdir.” (Bu hadîs-i şerif İsmail Hakkı Hazretleri’nin tefsirinde geçer. Ravisi de, Ebu Hüreyre’dir.)

Ayrıca Ramazan-ı Şerif’ten mâada hiçbir ay, kendi adıyla sarih olarak Kur’ân-ı Kerîm’de anılmamıştır. Bu şeref sadece, Ramazan-ı Şerif ayına özel verilmiştir. Kur’ân’ın indirildiği Kadir Gecesi de dünyanın/insanlığın aydınlanma gecesi olarak daima kutlanacaktır.

“(O sayılı günler) Ramazan ayıdır ki, Kur’ân; insanlara hidayet rehberi, doğru yolun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak onda (ki Kadir gecesinde) indirildi.” (Bakara Sûresi/185.Âyet)

Ramazan-ı Şerif Denilince Akla Ne Gelir?

Ramazan-ı Şerif dediğimiz zaman bedenî ve malî üç şey gelir aklımıza: Gündüzleri oruç, geceleri terâvih namazı, sonuncusu da en büyük toplumsal yardımlaşma olarak zekâtla, fitredir. Bu ibadetlerimiz bizim hem ruhumuza iyi geldiği gibi yaptığımız yardımlarla iç âlemimizde çok büyük bir huzur elde etmemize vesile olacaktır! Zira insan ruhu ve cismi ile insandır. İnsanoğlu yaptığı iyiliklerle, affetmeyle, müsamaha göstermeyle veya kendini düşündüğü kadar başkalarını da düşünmeyle bunu etrafında yaymaya başlar. Hâliyle “fert merkezli başlayan güzelleşme” topluma yansır. Aksine bu mücadeleden nasiplenemeyen fertler ya da toplumlar ise kin, nefret ve ihtiras bulutlarıyla âdeta kuşatılır. Kardeşlik duyguları gönüllere yerleşmeden ve karın kardeşliğinden yetmiş derece üstün olan ruh kardeşliğini ruhlarımız tatmazsa cemiyet içinde nazarî ve amelî bu hâli yaşamadıktan sonra topluluk hayatı nasıl idame edebilir?

İnsan, iyi huylarla bezendiği takdirde insandır! Bunu devam ettirebilmek de çok daha önemlidir. “İnsan için en zor olan şey, her gün insan kalmaktır!” der Cengiz Aytmatov.

Ramazan-ı Şerifi, bizim için açılan bir rahmet kapısı, kurtuluş kapısı bilerek nasiplenelim inşaAllâh!

Hadîs-i Şerifler:

1. Hadîs-i kudsi: Allâh (CC) ; “Ey meleklerim! Bu aydaki oruçlarınızı, zikir ve tesbihlerinizi Muhammed ümmeti için yapınız” der.

2. Ramazan-ı Şerif ayında nafakanızı geniş tutunuz. Çünkü bu nafakayı genişletmek, Allâh (cc) yolunda savaşan gazileri doyurmak kadar sevap kazandırır.

3. Ramazan ayının başlaması ile beraber cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır; şeytanlar zincire vurulur.

İnşaAllâh bu mübarek, mukaddes ve âli Ramazan-ı Şerif ayı böyle nice güzel fırsatla yine geldi. Rabbimiz yine bir Ramazan-ı Şerif ayına ulaşmayı bize nasip etti! Allâh-u Teâlâ (cc) cümlemize, şartlarını ifa ederek, büyüklerimizin tuttuğu gibi oruç tutmamızı kısmet edip pek çok Ramazan-ı Şerif ayına kavuşup her Ramazan-ı Şerifi bir öncekinden daha hayırlı, daha bereketli, daha hissiyatlı, daha ihlaslı, daha bir “tadına doyamayarak idrak etmemizi” nasib-i müyesser etsin. Mübârek Ramazan günleri hürmetine, gözün baktığı her yerde, kulağın işittiği her sözde, Subhân olanın sırrına agâh olmayı niyâz ederiz!

Bu vesile ile tüm İslâm âleminin mübarek Ramazan-ı Şerif ayını en içten dileklerimle tebrik eder, biladı İslâm’a ve ümmeti Muhammed’e(sav) huzur, emniyet, maddi ve manevi berekete vesile olmasını Rabb’imizden dilerim!

Selâm ve duâ ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
İpek Özkayaalp Arşivi
SON YAZILAR