Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

İhtiyaçtan İstatiksel

İhtiyaçtan İstatiksel

Ülkemizde yıllardır yapılan sınavlar incelendiğinde matematik ortalamalarının diğer derslere oranla çok düşük olduğu açıkça görülmektedir.
 
İlkokuldan itibaren sayılar ve hesaplamalar hep zor sanılmıştır.
 
Öğretmene bu okuldan sonra hayatımızda kullanılacak mı diye sorulmuştur.
 
Matematiği bilenler ise sadece matematiği değil daha ötesi olan istatiksel bilgiler ile yorumlamanın ve gözlemlemenin nasıl işe yaradığını öğrenip, teknolojiyi kullanarak zamandan tasarruf ederek daha rahat oldular.
 
İstatistiklerin her gün kullanıldığını unutmayalım.
 
Bir politikacıya oy verdiniz, çünkü ekonomik politikalarının işsizlik oranını düşürüp GSYİH'yı artıracağını iddia etti?
 
Doktorunuzun, eğer başarılı olursa 10 yıl boyunca yaşam kalitesini artıracak, ancak %5 oranında ciddi yan etki riski olacağını söyleyen bir ameliyat seçtiniz mi?
 
Sigorta prim ödemelerinizi, aylık ne kadar artırarak emekliliğinize katkısını veya prim ödemenizi düşürmeyi seçtiniz mi?
 
Bunlar, istatistiklerin iyi bir şekilde anlaşılmasının daha iyi kararlar alınmasında yol gösterici olabileceği birçok günlük durumdan bazılarıdır.
 
Ortalama, normal veya sıradan kabul edilebilecek şeyler  "Ortalama" ailenin 2 çocuğu vardır (istatistikten oluşur).
 
Onları günlük hayata gazetelerde, medyada, politikada ve sporda çokça örnekleri bulunabilir.
 
Başkalarının size neler söyleyebileceğini anlamak ve hangi soruları soracağınızı anlama yeteneğinizi ve yeteneğinizi kolaylaştırmak için istatistikleri bilmeliyiz.
 
Kazanma yüzdesini hesaplayın. Kazanma sayısını toplam oyun sayısına bölün. Kayıp yüzdesini hesaplayın. Kayıp sayısını toplam oyun sayısına bölün.
 
Nüfus sayımında, ilçenizin, ilinizden geliri ile karşılaştırıldığında ilçenin gelirinin il gelirinden kişi başı % sini görebiliriz.
 
Matematiksel istatistikler genellikle gerçekten karmaşık ve anlaşılması zor bir şey olarak kabul edilir.
 
Veri yani data ve göstergenin indikatör ne anlama geldiğini bilmeliyiz.
 
Çünkü bu iki kavram sıklıkla birbirinin yerine kullanılmakta ve ortaya da bir kavram kargaşası çıkmaktadır. Veri, kavramsal bir referans çerçevesi olmayan sayı, kelime, olay ya da en geniş tanımıyla ham bilgi parçasıdır. Ölçerek ve sayarak ya da deney, gözlem veya araştırma yoluyla elde edilmektedir.
 
Ölçüm ya da saymayla toplanan ve bir sayısal değerle ifade edilen veriler yorumlama için en uygun datalardır.
 
Veri kendiliğinden bir anlam ifade etmemekte, sadece bir durum tespiti işlevi görmektedir.
 
Veriler toplandıktan sonra gruplanır, sıralanır veya bir başka şekilde işlenerek bilgiye dönüştürülürse gösterge niteliğine kavuşurlar. Bu çerçevede göstergeyi, işlenerek anlamlandırılan ve ait olduğu bütünü açıklamakta kullanılan ve bir bilgi biçimine konulmuş veri olarak da tanımlamak mümkündür.
 
Veri bir tekil durum belirteci, gösterge ise benzerleri ve diğerleriyle birlikte var olan ve anlam ifade eden çoklu durum belirtecidir.
 
Veri objektif, gösterge sübjektiftir. Bu sübjektifliktir ki aynı veriye bakan iki kişinin farklı yorumlar yapmasına, aynı veriyi farklı durumu ifade eden bir gösterge gibi değerlendirmesine yol açar.
 
Sonuç olarak;
 
E-ticaretteki büyüme sayesinde, sınırlı sermaye ile bile bir işletme kurmak çok kolaylaştı. Tüketicilerin online alışverişe giderek daha çok güvenmeleriyle birlikte, 2040 yılına kadar alımların %95'inin online olacağı tahmin edilmektedir.
 
Geçici sonuçlara göre 2018 yılında faal olan girişimlerin %43,5’i hizmet sektöründe, %36,1’i ise ticaret sektöründe yer aldı. İstihdamda ise hizmet sektörü toplam istihdamın %37,5’ini oluştururken sanayi sektörünün istihdam payı %27,5 oldu.
 
Ticaret sektörü ciroda %43,2’lik pay ile ilk sırada yer aldı. Girişimlerin en fazla yer aldığı ve istihdam payı en yüksek olan hizmet sektörünün ciro payı %15,7 iken sanayi sektörünün ciro payı %33 oldu.
YKB, bankacılık Üssü’nde çalışan toplamda 700 çalışanını, teknolojik gelişmelerinden dolayı işten çıkardı. Tam da vergi rekortmenleri açıklandığı hafta.
Teknolojiyi okumalıyız, gözlemlemeliyiz.
Eskiden 20 yılda gerçekleşen olaylar 1 yıla kadar düştü. Önümüzdeki 5 yılda süreç çok daha hızlanacak. 1 yılda gerçekleşen olay 1 haftaya kadar düşecek.
E-ticarette gidişat belli iken hala e-ticaret yapmamakta inat etmek olmaz.
Üretim sektöründe hala düşük teknoloji kullanmaya devam etmemiz büyük bir yanılgı.
En çok vergi verenler üretim sektöründe olmalılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR